Strontvliegen vang je met stront

Op de Veluwe trof ik deze mestkevers, die paardenmest verzamelen als voedingstof voor hun larven in een holletje. Zo helpen ze tegelijk de arme zandgrond verrijken met voedingsstoffen.

De Scarabee is natuurlijk de meest bekende mestkever door zijn afbeelding in de Egyptische oudheid, in graven en op amuletten. Bijvoorbeeld als symbool voor wedergeboorte.

Die rolt bolletjes Kamelenmest langs een Karavaan-route in de woestijn naar een gaatje, legt daar een eitje in, en uit dat ‘graf’ groeit dan als vanzelf weer een glanzende kever.

De ongeveer 5000 soorten Mestkevers maken deel uit van de meest soortenrijke groep, die van geleedpotigen en insecten. Die maken een kleine 800 duizend van de 1,7 miljoen door de wetenschap beschreven soorten uit.

Die insecten krijgen veruit de minste aandacht van natuurbeschermers, kleurige vlindertjes uitgezonderd. (Robert May, Science 2002) Alle aandacht gaat naar gewervelde dieren, en dan vooral vogels.

De Gehakkelde Aurelia, blieft ook brandnetels als rups

Ons ‘Netwerk Ecologische Monitoring‘ van de overheid en samenwerkende academie-prostituees aan het subsidie-infuus, dat kijkt ook alleen naar vlindertjes en sinds kort ook libellen.

De beetje lullige wijze waarop ik voorgaande zin formuleerde past bij de titel van dit weblog. Strontvliegen vang je met stront. Ik beschouw het legertje rapport-poepende beleids-rechtvaardigers voor de beleidsbureaucratie van het Ministerie van Biodiversiteit- zoals Ruud Foppen van Sovon en Arco van Strien van CBS- als academie-strontvliegen.

Intellectueel oneerlijk, financieel opportunistisch, heel menselijk kortom en kinderen van deze postmoderne tijd, maar niet beslist wenselijk. En zulke rapport-poepende strontvliegen die toch geen ethiek hebben en dus voor verbetering vatbaar zijn omdat zij doen alsof ze de moraal/beschaving in pacht hebben: die lok je met stront.

Ongewenste biodiversiteit in huis, groene aasvliegen, waar ze plots vandaan komen…

Je kunt wel stellen dat je ‘vliegen met stroop vangt’, maar daarin zit een bepaalde keuze voor een zoete communicatie-stijl vastgelegd..

Een stijl die bij meer succesvolle mensen en managers opgang maakt, namelijk van masseren, Dit als contrast met ‘confronteren’. Met gevlei bereik je meer bij mensen, je krijgt ze meer in de richting waar je ze wilt hebben. Je krijgt eerder subsidie.

Ik krijg bier toegestuurd van lezers, waarvoor dank! Het Brutale Blondje was het lekkerste.

Dankzij de lezers: hartelijk dank!

Bij welke mensen bereik je dan dus wat, vraag je dan wel eens af…Zijn er niet vele verschillende mensen met verschillende smaken en stijlen? En hoever moet je jezelf verbouwen tot je in dat rijtjeshuis past van communicatieve wolligheid: als maar 1 manier van communiceren salonfähig is?

En als ‘wat je zegt voelt niet goed’ gelijk wordt aan ‘dus zit er geen kern van waarheid in’.

Er zijn ook honderd-duizenden vliegensoorten die allemaal weer iets anders eten, van palmblaadjes tot aas. Je hebt zelfs de Screw-wormfly (Cochliomyia hominivorax die in het vlees van levende warmbloedige dieren en mensen zijn ei legt.

Waarna de made zich een weg door je levende vlees naar buiten vreet. Een voorbeeldje van vele, waarom bestrijding van biodiversiteit voor de mensheid veel meer oplevert dan behoud.

Daarom werd de entomologie (insectkunde) ook ontwikkeld, om insecten beter te kunnen bestrijden. Je hebt ook 3300 soorten muskieten, waaronder de Malariamuskieten van het geslacht Anopheles (Grieks voor ‘De Verschrikkelijke’).

Die vang je niet met stroop maar met bloed. En tenenkaasgeur schijnen ze heerlijk te vinden volgens onderzoek van entomoloog Bart Knols.

….

Om dus op communicatie-stijlen terug te komen: Als Jezus Christus niet met een zweep door de tempel mepte en sprak over ‘addergebroed’ en Farizeersgedrag: wie had dan 2000 jaar later nog van ‘m gehoord?

Had ie gezegd van ‘nou, jullie Farizeeërs en tempelverkopers hebben best een waardevol gezichtspunt, en je hebt ook onderzoeksgeld nodig, alles is relatief en jullie bedoelen het op jullie manier goed bla bla bla blazzzzzzzz’

Daar verkoop je geen Evangeliën mee 🙂

En dan had ik 2000 jaar later bovenstaande foto niet kunnen maken in Jericho: waar Moslim en Christen elkaar vinden in het afwijzen van waarden-relativisme. En waar seculieren niet veel verder komen dan ‘je moet je aan de regels houden’/Grote Smurf zegt altijd….

Waarom zou je, als regels overtreden je meer oplevert, en waarheid is waarmee je wegkomt? En welke grond heb je nog, om met moed en standvastigheid te verdedigen waarin je gelooft, als je toch niet gelooft in een absolute grond voor Waarheid, het Schone en het Goede?

Postmoderne stroop waarin je blijft plakken. Drijfzand waarin lafheid loont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *