Geestelijke Strijd, de realiteit

Ingekerfd duiveltje

De MMA-vechter Bas Rutten heeft een voor mij herkenbaar verhaal over hoe hij katholiek werd, dat je op 23:50 in gesprek met Patrick Coffin kunt horen. Dat maakte ik ook mee in Wageningen, althans iets dat mij van buiten beetpakte en door elkaar schudde. Tot ik ‘stop’ stelde, en het ophield.

Door zo’n nekhaar-ervaring ben je empirisch bevestigd  in het bestaan van een geestelijke wereld. Vervolgens ga je dan verder op zoek, tot je een bekering ondergaat. Ook die ervaring is fysiek. De last van wat de Bijbel ‘zonde’ noemt valt letterlijk van je schouders.

Het materialisme/naturalisme waarop de moderne cultuur is gefundeerd is dus onwaar, zo was mijn conclusie. Hoewel je in het dagelijks leven zonder zulke ervaringen natuurlijk al snel de andere kant opgestuurd kan worden. Je moet het hebben meegemaakt.

Rutten werd zo ook op een ander pad gezet. Dat bracht hem met studie van Thomas van Aquino (via les van theologen) als Californische Brabo weer terug bij katholicisme.

Moraal kan ook geen emergente eigenschap van materie zijn, zoals zelfbewustzijn natuurlijk ook niet ‘zomaar vanzelf’ ontstaat. Mensen die boeken schrijven waarin dat beweerd wordt, die geloven zichzelf immers niet. Stel dat alleen je genen je handelen zouden dicteren, DNA dat zichzelf wil doorgeven. (het neo-darwinistisch wereldbeeld)

Wat anders kan dan de titel van het boek van een darwinist zijn dan ‘dit schreef ik uitsluitend omdat ik wil neuken’. Want het zal je genen worst zijn of het ook ‘waar’ is, als ze zich maar zoveel mogelijk kunnen repliceren.

Verder geldt natuurlijk: wat JIJ je kunt voorstellen is geen graadmeter voor het bestaan van iets. Wel van de mate waarin je geïnformeerd bent, en de limiet van je eigen ervaringen.

Duivelskloof met duivels gezicht

Het mooie van vechters als Bas Rutten is dat die als vechter ook voor je als man een voorbeeld is. Doe het maar eens, in de ring knokken, je leven in de waagschaal stellen. Als christen hoef je niet zo’n EO/PKN-dweil te zijn, je kunt een ridder zijn.

Zoals de Abt Emo al in de 13de eeuw Augustinus aanhaalde:

Hoewel de apostel zegt: “hebt vrede en de God des vredes zal met U zijn’ (2 Corinthiers 13:11) zeggen de wijzen: “Oorlog voeren is geen zonde.” Immers Augustinus zegt: “Wat voor zonde is er in de oorlog? Of soms deze, dat zij, die anders toch sterven zouden, sterven opdat zij, wanneer zij zouden overwinnen, in vrede konden heerschen?”

Dit af te keuren is het werk van vreesachtige, niet van godsdienstige mensen. Begeerte om leed te doen, wreedheid in het wraak nemen, onverzoenlijke geestesgesteldheid, woestheid in het muiten, lust tot overheerschen, dit zijn de dingen, de in den oorlog terecht worden afgekeurd.

Ridderlijkheid
Maar aangedaan onrecht straffen of te plegen onrecht afweren zou wel een oorlog rechtvaardigen. En daarbij hanteer je dus regels van beheersing, wat Martial Arts ook is. Ridderlijkheid kan in zichzelf dus ook een christelijke deugd zijn. Bovendien staat Rutten buiten de ring bekend als een sympathieke gentleman.

Zijn ervaring kwam na zijn succesvolle carrière in de ring. Net als Mike Tyson en vele andere vechters, moeten ze dan leren omgaan met het gebrek aan de ‘kick’ van de sport in de ring. Dan hebben ze wereldfaam, miljoenen verdiend, ze kunnen alles krijgen dat ze willen.

En toch, of juist dan: Velen vervallen dan tot alcohol en coke-gebruik, juist omdat je in je kunde al je piek hebt bereikt. Bas Rutten begon stevig te drinken, Mike Tyson werd cocaïne-junkie.

De Britse zwaargewicht-bokser die naar hem is vernoemd, Tyson Fury verviel na behalen van de wereldtitel ook in zo’n gat. Die kwam na 3 jaar weer terug nadat hij bijna zelfmoord pleegde. Die noemt zich ook belijdend christen, maar zonder zo’n jeukerig EO-figuur te worden. Hij maakt met Mike Tyson in de uitzending nog gewoon grapjes, over wat hij na zijn bokscarriere wil doen:

‘I want to be a prrrroffesional pussy-licker’… 🙂

Duivelsbeeld toren Skillaard

De kerk is er niet voor mensen die al in zichzelf geloven, maar voor de mensen die weten dat ze zondaars zijn. Anders ben je enkel ‘deugmens.’

Mike Tyson is ook een geweldige kerel trouwens, zo met zijn eigen succesvolle podcast Hotboxin’, begeleid door een ex-Football-speler. Daar gaat het ook hard tegen hard.

Bij Martial Arts bestaat ook die brotherhood, broederschap en de noodzaak het niet te hoog in je bol te krijgen. Want de afstraffing volgt dan als vanzelf in de ring. Hoogmoed komt voor de val. Bas Rutten is een echte atleet en een beest in de ring, die buiten de ring ook respect afdwingt met hoffelijk gedrag.

Kortom, voor de jeugd een goed mannelijk rolmodel, zo’n Bas Rutten, en het leek me geweldig ‘m eens te mogen ontmoeten.

3 Replies to “Geestelijke Strijd, de realiteit”

 1. Beste Rycke Zeilmaker
  Ik begrijp jij houdt van mensen die vechten voor rechtvaardigheid zowel geestelijk als fysiek, ben ik helemaal met je eens. Zondags luister ik wel eens naar Olaf Latzel ds. in Bremen, strijd op zondag voor zijn geloof in
  die Ene God,in zijn vrije tijd door de week is hij ook nog een judoka,
  een boom van een kerel een man naar mijn hart. Ik was ook een groot liefhebster van judo,zwarte band, nu doe ik aan tai chi, ben 83 dus het wordt wat minder nu.Veel gekregen van mijn God en Vader. Ik zie je ook bij de blauwe tijger kijk ik graag naar, dan voel ik me weer volledig mens.
  Dank je voor al die tijd en inspanning wat je daar doet samen met Tom.
  Groet Cok Kesseler

 2. Eerst het Refematorisch Dagblad afbranden, en terecht en nu een lans breken voor de Rooms Katholieke kerk en het Rooms Katholieke geloof? De Rooms Katholieke kerk die als instituut nooit anders gedaan heeft de macht nastreven door onder andere censuur en het verbranden van ketters en boeken. Zoals de huidige paus ook machtsgeil is( https://www.ninefornews.nl/great-reset-in-hogere-versnelling-paus-en-rothschild-presenteren-raad-voor-inclusief-kapitalisme/ )

  Begrijp me niet verkeerd. Er zitten vele mensen in de kerk die oprecht de waarheid zoeken en heilig geloven zoals hun dat ooit geleerd is. Maar jij bent een corrupt instituut als de RK kerk niet nodig om de waarheid te vinden. De waarheid is bij het instituut kerk niet te vinden. Alleen bij je zelf en andere oprechte mensen. Oprecht en eerlijk zijn helaas niet de kenmerken van de huidige kerken en ook zeker niet de RK kerk. Dat kun je hooguit zeggen van mensen die ondanks de verloedering van de kerk toch (intuïtief) trouw blijven aan de eeuwige waarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *