Broederschappen bouwen….

Op een verzwakte boom kunnen zwammen groeien

De aangekondigde opsluiting van het Nederlandse volk per woensdag door de pathologische leugenaar/volksverrader Mark Rutte komt niet als verrassing. Je zag Boris Johnson bij de Britten al het zelfde doen, Macron krijgt zo Frankrijk onder de duim en ‘Mutti Merkel’ haalt zo de laatste levensenergie uit de kleine middenstand van Duitsland. Straks moeten we ook in de open lucht muilkorven dragen, let maar op. De volgende gefaseerd ingevoerde gehoorzaamheidstest.

Zeg ‘de krant’ vandaag nog op, abonneer je op Epoque

Allemaal de aanloop naar ‘The Great Reset’, de machtsneurose waarover je in de nieuwste Epoque kunt lezen. De vernietiging van mkb, afhankelijkheid van De Staat…

Met de wijsheid achteraf zijn deze merendeels kinderloze ‘leiders’ een product van een stervende cultuur, die doelbewust de nek om is/wordt gedraaid.

Vergelijk menselijke cultuur met een boom waar de zwammen op gaan groeien. Wanneer een boom gezond is, groeien er geen paddo’s uit. Pas wanneer de boom verzwakt, de spechten hakken er gaten in, dan kan ook de zwam er op aanslaan.

Het onderwijs, de journalistiek, politiek, de Leugen regeert er en de systeemslavernij boven liefde voor Waarheid. De kloten daarvoor op te staan, lijken afgehakt.

Instituties niet meer te redden
In Amerika en bij de Britten is het eender. Volgens de auteur Anthony Esolen die het boek ‘From the Ashes’ schreef, is het Amerikaanse onderwijs ‘beyond repair’. Geen enkele kennis meer over de eigen literatuur, cultuur, dus dan kun je ook geen idee vormen over het Goede, Ware en Schone.

Als hij les geeft aan studenten, en vraagt aan 16 studenten of ze John Milton kennen, steken 6 hun hand op of zelfs minder.

Laat staan dat je in staat bent die waarden te verdedigen, als je al nauwelijks enig idee hebt wat die waarden zijn, in welke tradities die geworteld zijn. Een strategie om de klassieke benadering van educatie te restaureren is volgens hem het bouwen van broederschappen. Mannen ondernemen dingen met elkaar, bouwen zaken. In gemixte groepen zal daar niets van terecht komen.

In gemixte groepen kun je ook geen fatsoenlijke discussie voeren over ‘wat’, het gaat direct over ‘wie’ en persoonlijke onzin.

Rotting doet leven

De hoogtepunten van Westerse cultuur ontstonden volgens Esolen in broederschappen. Zoals de Italiaanse schilderkunst van Da Vinci en Boticelli, die in ateliers groeide van een leermeester met leerlingen. De laat Middeleeuwse gildes. Alleen die constructieve mannelijkheid heeft de kracht in zich om cultuur te bouwen, dingen voor elkaar te krijgen.

Lees daartoe ook ‘Manliness’ van Harvey Mansfield.

Het rattige is dat de communist Joe Biden en ‘The Great Reset’ -mensen zo handig meeliften op dat algemeen beleefde Avondland-gevoel. En de noodzaak voor restauratie. Maar ‘Build Back Better’ bouwt juist voort op de doodscultus die Het Westen ondermijnde. Lees daarover mijn verhaal in de Epoque ‘De Dood digitaal overwinnen’.

3 Replies to “Broederschappen bouwen….”

 1. Ik blij dat mn pa me geleerd heeft om de kleppen te stellen van mn motor.
  Na mijn rijbewijs, zijn m’n zoon er m’n dochter inmiddels ook in het bezit van dat papiertje.
  Vrijheid.
  Maar vooral dat samen zijn , gedachten uitwisselen, ruziën en weer goed maken versterkt de vriendschappen.

 2. Hai Rypke,

  Ik zag dat je goed piano kunt spelen.

  Over broederschappen gesproken, wat is jouw mening over de protestmuziek van Paul Marselje?

  De beste man schijnt afgelopen zomer, samen met zijn vrouw, uit Griekenland te zijn geknikkerd:

  https://www.ad.nl/economie/vakantie-verpest-paul-70-moet-griekenland-gedwongen-verlaten-nederland-moet-zich-kapot-schamen~a8cd0f0c/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2Fl%2F%3Fuddg%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.ad.nl%252Feconomie%252Fvakantie-verpest-paul-70-moet-griekenland-gedwongen-verlaten-nederland-moet-zich-kapot-schamen%7Ea8cd0f0c%252F

  Groet,

  O. de Vries

 3. Wie ridder wil zijn, moet op de groupies zitten.

  In de meeste culturen is het kippenslachten vrouwenwerk. 😉
  Misschien een goede voorwaarde voor toekomstige verloofdes?😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *