De Eider, U weet wel, van die eend…

Eider-monding…

Op de terugweg uit Noord Friesland passeerden we het Eider-estuarium waar de rivier de Eider uitmondt op het Wad. Een vroegere vluchtplaats van Friese piraten, maar ook naamgever aan de eidereend. Die arctische eend broedt sinds 1906 (weer) in Nederland, en is de -plaag van de mosselvissers.

Eider, zonder eend, die is er afgekloven

Nou ja, eigenlijk is Wageningen UR de plaag van die vissers, samen met Hans Alders en subsidie/loterijgeld-trekkende mensen van de PvdA of erger die zichzelf ‘natuurbeschermer’ noemen (Coalitie Wadden Natuurlijk).

Die dwongen die mosselaars tot meer dan 60 miljoen euro investeringen omdat die schelpdiereter zogenaamd last zou hebben gehad van hun activiteiten.

Check de eidereend-recepten bij Honest Food.net

In Denemarken jagen ze er op, lekker øderønd eten, er zijn ook recepten van in omloop. Dus je kunt de eend niet verwijten dat in Nederland teveel mensen van de PvdA of erger zijn.

Eidereenden Eijerlandse Gat bij Texel

Eidereenden zijn zee-eenden, hele leuke beesten, die graag mosselen lusten. Dat lust ondergetekende ook graag.

De Eider, van de eend…

Eiderstedt

Nu kon je die rivier zien meanderen richting zee, met de ondergaande vroege voorjaarszon. Een mooie afsluiting van een productief reisdagje. Veel leuker dan een beetje ‘boeh’ roepen als achterhoede-gevecht. Ik wil hier geen c*r*na-kanaal worden, we zijn studiecentrum van natuurlijke historie.

Bij mij leer je de natuur bekijken in 4D, ruimte en tijd. In het heden zie je het verleden, de herinnering aan wat voor het nu kwam. Cultuur is gereedschap om de natuur hanteerbaar te maken. Natuurbescherming is dan bij uitstek ook een (Westers) cultuurproduct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *