Nieuwe kaart beschikbaar van Groot Friesland (1350)

De kaart van Groot Friesland in 1350

Niek Berendsen (31) uit Amsterdam (geboren in Ter Apel, Oosterlauwers Friesland) was de winnaar van onze Instagram-meet-and-greet-actie. Hij had een exemplaar van ‘Liever dood dan Slaaf’ aangeschaft en zichzelf met deze 2-kilo-tegel op de foto gezet, en was de leukste van alle foto’s. 

Berendsen studeerde Europees Recht en werkte bij de Gemeente Amsterdam. Nu werkt hij aan een voedselcollectief voor boeren, die direct aan klanten in de stad hun verse producten kunnen leveren, vergelijkbaar met ‘De Streekboer’ bij ons. Hij leeft dus de ‘Liever dood dan Slaaf’-gedachte die ik in mijn prozaisch en fotografisch debuut neerzet, dat je HIER kunt bestellen.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia, zie www.lieverdooddanslaaf.com

Met een vriend van hem, Nico Miedema (van Friese geboorte met ouders in Leeuwarden) een onderwijzer uit Amsterdam die de site ‘Meestermetmissie.nl‘ opzette hadden we een gezellige borrel.

Berendsen had op basis van mijn boek een landkaart gemaakt van Groot Friesland tot aan de Weser. Hij is zelf een adoptiekind van ouders uit Taiwan. Dat eiland probeert al decennia met succes uit de klauwen van communistisch China te blijven.

Groot Friesland, de zeven Friese Zeelanden

Zijn adoptiezus is lactose-intolerant, en over die eigenschap schrijf ik in hoofdstuk drie. Aziaten zijn niet zoals de Noordwest Europeanen (en dus Friezen) als veehouders ge-evolueerd. En dus is er bij hen geen gen in de populatie dominant geworden dat lactase aanmaakt om melksuiker af te breken.

Het thema vrijheidsstrijd dat ik in ‘Liever dood dan Slaaf’ beschrijf met de natuur van de Friezen als voorbeeld, dat is universeel, niet beperkt tot 1 volk. Iedereen overal kan zich daarom door de unieke positie van de Friezen in de hoge Middeleeuwen laten inspireren.

6 Replies to “Nieuwe kaart beschikbaar van Groot Friesland (1350)”

    1. Excuses….flashbacks van het Nassau College in Heerenveen….ik probeerde uitkomst te bieden. Ik maakte wel vaker mijn eigen dust jackets naar persoonlijke smaak, met zelf uitgekozen foto’s of tekeningen, wanneer mij een omslag niet beviel. Ik zou de koop van het boek niet afwijzen vanwege de omslag. Wees creatief mathilda. Ik bestel ook mijn eigen ontworpen briefkaarten, agenda’s en notitieboeken bij een professionele club. Persoonlijk vind ik het een mooie omslag. Zal het boek binnenkort of buitenlang ook maar eens bestellen denk ik. Ik zoek eigenlijk een inzage exemplaar. Ligt er ergens een bij een boekhandel?

 1. Nee Rypke, dat is het niet.
  Het gaat niet om je mooie geliefde maar om de uitstraling van jouw prachtige boek waarvan ik vind dat de inhoud beter tot zijn recht komt met die Terp als omslag.
  Ik meen genoeg kennis te hebben om dat te voelen en te zien.
  Je hoeft hem niet eens te sturen, ik kom hem desnoods wel persoonlijk ophalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *