Liefde tussen de Bosanemonen

Bij onverstoorde bosbodems kunnen ze nog massaal opkomen, hier Urwald Hasbruch

We leven de liefde hier in Zuid Limburg nu deze de winter heeft doorstaan. Op het landgoed waar we naast verblijven trof je hele velden bosanemonen. Dat zijn tere witte bloempjes die vroeg in het voorjaar opkomen in bossen met onverstoorde grond. Het is hier dus ‘oude bodem’ en dat is een goed teken. Dan zit je in een bos met natuurwaarden, waar mensen langer met hun tengels afbleven.

Jut en Jul in ons paradijsje

Zulke bossen zijn zeldzaam in Nederland, waar de voormalige natuurorganisaties (nu groenexploitanten) als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten grazen, kappen, woelen en bijna niets met rust kunnen laten. Je moet op zoek naar oude landgoederen en heemparken.

Heempark Amstelveen met haagbeuk en bosanemonen

Bij ons in Friesland vind je een miniveldje bosanemonen bij Wilhelminaoord, en ze komen op in de zogenaamde Stinzentuinen, parken rond oude Friese minikasteeltjes.

Bosanemonen, teken van oude grond

Veld bosanemonen bij Marsum in Stinzentuin

Wanneer je dan hele velden ziet, word je dusdanig blij dat je er samen in kunt liggen, ultieme voorjaarsbeleving, terwijl Trudy waakt voor wandelaars die je moment kunnen verstoren. Hier op het landgoed in Zuid Limburg is het voorjaar al veel verder dan in het koude Noorden.

We horen een sperwer/havik keffen, de buizerd miauwt terwijl hij rondjes richting de zon draait, je hoort het lachen van de groene specht, de mezen en de vink met Limburger vinkenslag, het ruisen van het beekje. Buiten Friesland zijn er weinig delen van Nederland die zo’n eigenheid hebben als Zuid Limburg, zodat je er verliefd op kunt worden.

SM in Limburg

Het nadeel van ‘gelukkig zijn’ is dat je minder ambities krijgt en voldoende hebt aan elkaar en de natuur, terwijl de tijd voorbij vliegt. Geen aandrang iets ‘te moeten doen’ of produceren, het zijn is al genoeg.

2 Replies to “Liefde tussen de Bosanemonen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *