Mijn vragen aan Ruben Altena (HUMAN/Medialogica)

Stalin-betonkolos van Nationale Propaganda Organisatie (NPO)

Het zint de staatsomroep, oude media en hun overheid blijkbaar niet, dat mensen een vrijere mediakeuze kregen dankzij initiatieven op het internet. En dat die ruimere mediakeus ook leidt tot andere opvattingen dan wat de Green Deal voorschrijft van de Europese Commissie in Brussel. Dus komt er met enige regelmaat weer een ‘journalistiek’ programma of een gesubsidieerde ‘onderzoeksjournalist’ die als opdracht kreeg: ‘Probeer ze zwart te maken als complotdenkende vrouwonvriendelijke homofobe klimaatontkennende nazi’s’…Terroristen! 

En zo valt er ook een bericht van Ruben Altena in de mailbox die voor Medialogica de nieuwe media en mijn rol daarbij door het slijk wil halen, met zinsnedes uit blogs van wel 10 jaar terug. Het komt er op neer dat ik wel een heel slecht mens moet zijn, en Altena wil slechts nog weten hoe slecht.

Dat iemand zoveel energie in je stak/steekt, alsof je de grootste bedreiging bent. Dat past goed bij het thema ‘strijd’ waar ik me ook in theatershows verder op zal richten. Nee, ik hoef mij niet te verantwoorden naar zo’n links goedmens/snotjong van D66 of erger. Wie denkt hij wel dat hij is?

Dus heb ik als antwoord een serie wedervragen:

  •  Ruben Altena (HUMAN) U bent veroordeeld voor bedreiging. Heeft u dat gemeld aan Blckbox, waar u columnist bent? En aan De Andere Krant, waarvoor u bijdragen schrijft?

Rypke Zeilmaker: Wat zegt die veroordeling – en dan vooral de gewelddadige arrestatie die daar aan voorafging- over mijn werk als wetenschapsjournalist, die corruptie bij de overheid en ‘het goede doel’ onderzoekt, en die voor dat werk en het ontmaskeren van een corrupte ambtenaar in Friesland gewelddadig werd gearresteerd? Waarom besteden jullie als hoeders van de persvrijheid daar geen aandacht aan? Kun jij mij dat uitleggen Ruben Altena?

En dan: Wie ben jij nu, Rubenhood de belangeloze goedmens in zijn vrije avonduurtjes Altena, om mij als gedachtenpolitieman moreel de les te lezen, wanneer je een item beweert te maken over nieuwe media. Is je doel op voorhand, dat je de nieuwe media in een slecht daglicht wilt zetten via negatieve associatie? En als die politieke tactiek blijkbaar je vooringenomen doel of opdracht was, wat zegt dat over je ethiek als journalist, en je mentaliteit als persoon?

  • Ruben Altena (HUMAN): – U heeft zich op verschillende sociale media negatief uitgelaten over het joodse volk. Waren Blckbox en de Andere Krant op de hoogte van uw antisemitische opvattingen, toen zij u een podium boden?

Rypke Zeilmaker: Mijn werkelijke opvattingen over Israël, Bijbel, mijn eigen (christelijk) geloof, zoals de vele tienduizenden malen bekeken columns over de waarde van de Bijbel, mijn youtube-optredens met 180 duizend kijkers, waarom ben je daar niet in geïnteresseerd, tenzij je al op voorhand het oogmerk hebt mij smadelijk te bejegenen, en dus blijkbaar meer je eigen vooringenomen visie waarneemt, en dat vervolgens ‘mijn opvattingen’ noemt? Zijn dat niet je eigen opvattingen? Wat zegt zulke smadelijke suggestiviteit over je ethiek als journalist, Ruben Altena en je mentaliteit als mens?

Is het niet beter – wanneer je OVER nieuwe media bericht- eens de hand in eigen boezem te steken, en na te gaan waarom nieuwe media zonder een cent subsidie in aanhang blijven groeien, terwijl jullie blijven kwakkelen ondanks een jaarlijkse NPO-injectie van 900 miljoen euro belastinggeld? Waarom steek je hier zoveel energie in, en weigeren jullie met je NPO vooralsnog de thema’s te belichten die ik met mijn werk onder de aandacht breng, zoals de economische en ecologische schade die ‘goede’ doelen/ngo’s aanrichten als ondermijners van representatieve democratie, clubs die met miljoenen aan het overheidsinfuus hangen en de Postcode Loterij? Denk je werkelijk nog dat alle mensen in Nederland- behalve jouw linkse vriendjes- achterlijk moeten zijn, wanneer ze geen NPO (meer) kijken maar zich breder willen informeren?

  • Punt van informatie: mijn eigen vrouw is joods, en die is veel mooier, talentvoller en karaktervoller dan wat jij ooit tot vriendin zal krijgen, Rubenhood… of tot vriend natuurlijk. 

Sorry, kon het niet nalaten die sneer nog even mee te geven. Maar ik heb gewoon de schurft aan lieden die de moral higher ground innemen om de ander te beroven van energie en geld.

Overigens, toen ik terug kwam uit Israël na reportages voor ondermeer NRC Handelsblad, had ik uitstekende contacten met een jongen van het CIDI. We moesten zo’n film aanzien van pro-Palestijnse propaganda in een Amsterdams theater, en dan erger ik me ook kapot: Zo eenzijdig, het leek de publieke omroep wel met haar reportages tegen Israël.

Dus ik was meteen op de hand van het CIDI. En nee, Gretta Duisenberg zijn we hier nog steeds niet. Sterker nog: Ik zou graag weer eens naar Israël op bezoek gaan, dat is mijn meest boeiende en fascinerende werkreis geweest.

2 Replies to “Mijn vragen aan Ruben Altena (HUMAN/Medialogica)”

  1. Aloha Rypke,

    Op vrijdagavond 3 maart 2023 was ik in Egmond aan zee aanwezig om Wybren van Haga te bedanken voor het stellen van kamervragen over mijn/ons gevangenis-dossier. Vincent Verweij en Ruben Altena (NPO/Omroep Human/Medialogica) lieten ’s middags om 13.22 uur weten speciaal naar Egmond te komen om (mij) te filmen & te spreken… Wat gebeurde er die avond precies?
    Check :
    https://youtu.be/DINK7WManoQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *