‘Kalk-zonneschild in stratosfeer spuiten, mét vloeibare CO2…’

Neukemans is miljardair die met geld van Gates onderzoek doet

Het staat vast dat Stratospherische Aerosol Injectie (SA) experimenten al lopen, en ook worden opgeschaald. 

Omdat zorgen bestaan over het effect op de ozonlaag, publiceerde Armand Neukermans (…) in het Journal of Atmospheric and Oceanic Technologie in 2021 een onderzoeksartikel over een bijzonder alternatief voor injectie met miljoenen tonnen zwavel:

Spuit kalk in de stratosfeer met vloeibare CO2 (…) als transportmiddel van kalk-aerosolen. Hij krijgt geld van Bill Gates voor dit type onderzoek.

Dat gaat over Marine Cloud Brightening

Met geld van Bill Gates hun wereld redden
Armand Neukermans (Een Belgische naam) is een miljardair en ingenieur-uitvinder uit Leuven, nu Stanford, met 45 patenten op zijn naam en een x-aantal opgerichte tech-bedrijven. Die doet nu met geld van Bill Gates onderzoek aan geo-engineering, samen met een team van pensionado’s.

Eén daarvan, Jack Foster is recent overleden.

Zoals aan marine cloud brightening, het idee dat je met dichtere wolken meer zonlicht reflecteert. De natuur doet dat niet anders. Kijk maar hoe er boven bossen -met bomen die aerosolen uitbraken – ook eerder wolken blijven hangen, naast door verdamping.

Zo maken stervende schuimalgen boven de oceaan ook wolken.

Op de satellietopname kun je duidelijk het wolkeneffect van bossen zien, de Heuvelrug en de Veluwe zijn zichtbaar

Op die zelfde fiets (MCB) rijdt ook Herman Russchenberg van de TU Delft die met windturbines op zee wolken zou willen maken:

Armand set up the Portola Valley Solar Community project, which became the landmark model for community buying of solar power and helped launch SolarCity, now acquired by Tesla.

Over the last nine years, he has directed a group of volunteer scientists and engineers on an innovative climate mitigation effort.

In conjunction with the University of Washington, the group is doing technology research for cloud studies and Marine Cloud Brightening with seawater nuclei to cool the earth, an effort initiated with support from Bill Gates.

Een zwavelzuur sproeiende U2 ontworpen door TU Delft-studenten

Alternatief voor zwavelzuur sproeien
In deze studie bekijken ze een alternatief voor de klassieke benadering van geo-engineering: Vulkaanimitatie door met een U2-achtig vliegtuig, danwel balonnen zwavelzuur te sproeien op +18 km hoogte. Dat heet Stratospheric Aerosol Injection

Zoals ze beschrijven, bestaat de vrees dat je met zwavelzuur-injectie wel eens meer schade kunt aanrichten dan dat je aan voordeel genereert. Uiteindelijk zou er in vijftien jaar tijd 24 miljoen ton zwavel met stratosfeerbesproeiers naar boven getild moeten worden, met vliegtuigen en balonnen.

Waarschijnlijk compenseren ze dan de Airmiles? Het gevaar bestaat dus dat ze zo ook de ozonlaag aantasten:

A leading issue is that these sulfur compounds can interact with chlorine in the stratosphere (e.g., from CFCs) to deplete stratospheric ozone concentrations (Robrecht et al. 2021).

For example, in order to obtain a radiative forcing of −2 W m−2 using sulfur-based particles in SAI, these compounds might reduce the ozone concentration in the stratosphere by a modest but not insignificant 1%–13% (Keith et al. 2016).

Zonsondergang bij Vaals

Miljoenen tonnen troep omhoog slepen
Door natuurlijke processen bevindt zich al zwavelzuur in de stratosfeer. Maar dat gehalte kunstmatig ophogen kan een ‘jaar zonder zomer’ veroorzaken, waarbij ook nog eens de ozonlaag naar z’n grootje kan gaan.

En dus kijkt Neukermans naar een alternatief (kalkdeeltjes met CO2 sproeien), nadat hij ook de voordelen van zwavel noemt. Daarvan hoef je minder miljoen ton naar boven in de stratosfeer te sproeien:

The search for an efficient scattering agent without significant unwanted properties is still ongoing. A point in sulfur’s favor is that in principle only atomic sulfur itself needs to be brought up while the subsequent oxidation can occur in the stratosphere with chemical compounds already present, without further intervention.

Kalk-microdeeltjes opgelost in vloeibaar CO2 en droog ijs

This of course significantly reduces the mass that needs to be uplifted and thus the cost of the operation (Smith et al. 2018). Initial quantities are estimated to be on the order of 1–2 million metric tons per year (Rasch et al. 2008), gradually expanding over time (Teller et al. 1997; Blackstock et al. 2009; Pope et al. 2012).

More recent calculations suggest a total of 24 million metric tons (as SO2) over the first 15 years of deployment (Smith and Wagner 2018).

Vervolgens testen ze dan het andere concept, het oplossen van microdeeltjes kalk (Albafil T10) in vloeibare CO2 die je dan als sproeivloeistof in de stratosfeer gebruikt.

Zonsopkomst Friesland

SAI-experiment TU Delft van web verwijderd?
Over die SAI-component ging ook het studentenproject over van de Lucht en Ruimtevaart-faculteit van de TU Delft. Verwar dit onderzoek niet met de faculteit Geo-Engineering aan de TU. Dat is iets anders dan ‘geo-engineering’ met de atmosfeer.

Je kunt bij de TU nog steeds gewoon een degelijke geofysisch ingenieur worden.

Die smeden geen complotten, ze maken goede plaatjes van de ondergrond zodat je kunt boren, bouwen en wat voor nuttigs allemaal. Dat er Dr Strangeloves ter academie rondlopen, het betekent nog niet dat alle wetenschap corrupt is.

Woo-verzoek EZK door Michel Heijdra afgepoeierd

Blijf ons tips sturen
Dank opnieuw voor al jullie toezendingen van tips en informatie, die mij verder helpen bij HET wetenschapsjournalistieke geo-engineering-onderzoek van het Nederlandse taalgebied. Dank ook voor jullie steun, en doneer vooral wanneer je me verder op weg wilt helpen.

Anders moet ik allerlei afleidingen aangaan en kan ik me niet op de hoofdmoot concentreren:

Aan veel toegezonden info herken ik – dankzij de overlap- voorlopig vooral de vele gemeenplaatsen die het circuit met elkaar deelt. Zoals over de ionosfeer-verhitter HAARP en dat document daarover in het Europees parlement uit de jaren ’90.

Corien Prins adviseert de Hoge Raad

‘Nederland een voortrekkersrol’
Afke kwam nog met een aantal artikelen, zoals van Hoogleraar Recht en Informatisering Corien Prins van de Universiteit van Tilburg. Die is adviseur voor de Hoge Raad, en ze is lid van de Lysenko-academie. (KNAW) Die zit hoog in de beslisboom en moet op de hoogte zijn van de progressie op het vlak van geo-engineering.

Zij bepleit voor het Nederlands juristenblad (NJB) dat Nederland bij Solar Radiation Management en internationale wetgeving ‘een voortrekkersrol’ zou moeten spelen. Zij stelt dat er al vijf experimenten in de stratosfeer plaatsvinden. Onder het mom van ‘meer onderzoek’ zou de normalisatie/acceptatie van geo-engineering moeten plaatsvinden.

Persoonlijk lijkt mij een algeheel moratorium niet wenselijk. Het zal in de praktijk betekenen dat de kennisontwikkeling wordt overgelaten aan de enkele staten die zich niet bij het moratorium aansluiten. Veelal zijn dat staten die de standaard juist niet moeten gaan zetten.

Waar haalden TU Delft studenten de inspiratie vandaan?

Bedoelt ze Amerika? We berichten dat de Amerikaanse overheid (NOAA) met het SABRE project al een baseline-meting doet voor geo-engineeringt. Of bedoelt ze hier China, dat afgelopen jaren al honderden patenten deponeerde voor weermodificatie:

Bovendien: of de techniek inderdaad iets oplevert en bruikbaar en beheersbaar is, valt alleen vast te stellen als er onderzoek naar wordt gedaan. De voorzichtige en doordachte facilitering van onderzoek zou de strategie moeten zijn.

Kortom; Geo-engineering wordt weer gebruikt voor de versterking van een soort wereldregering, een ‘groene’ veiligheidsraad van de Verenigde Naties

Belangrijk is dan om snel te komen tot goede internationale afspraken gericht op zowel het voorzichtig faciliteren van onderzoek als het voorkomen van de normalisering van deze technologieën.

Georganiseerde tegenspraak?

Ook verwijst ze naar een juridisch criticus uit Utrecht, Frank Biermann. Die argumenteert in een artikel, ge-edit door klimaatwetenschapper Mike Hulme, tegen ‘de normalisatie van geo-engineering’.

Dat artikel lijkt meer een vorm van ge-organiseerde tegenspraak bij een in beton gebeiteld voornemen: We gaan de zon blokkeren.

Woo-verzoek EZK door Michel Heijdra afgepoeierd

Woo-verzoek door Michel Heijdra afgepoeierd
Blijf dus vooral zaken sturen. Wel stel ik de vraag ‘where’s the beef’, waar is de substantie…data, bewijs. De enige poging om hard bewijs los te krijgen over geo-engineering op het Nederlands grondgebied, betrof een Woo-verzoek aan het EZK-ministerie uit 2023. Dat werd door EZK-topambtenaar Michel Heijdra behandeld/afgepoeierd.

Heijdra (Leids natuurkundige) betoont zich van een gelijk kaliber als zijn collega, meester in de rechten Sandor Gaastra. Samen helpen zij de energievoorziening van Nederland saboteren voor een CO2-neutrale (afgebroken) economie. Dat meldt het persbericht van hun overheid bij zijn benoeming:

“De recente Europese energiecrisis naar aanleiding van de oorlog in de Oekraïne heeft het belang ervan verder onderstreept. Na de afgelopen tijd veel aan de energiecrisis te hebben gewerkt, hoop ik komende jaren met al de fijne, betrokken en deskundige collega’s verder te werken aan een CO2-neutraal Nederland.”

Dit gaven jullie ook als leestip, wat ze aan substantie levert heb ik nog niet gezien

De coverup-story van ‘de oorlog in Oekraïne’ bij EZK moet verhullen dat hun KLIMAATBELEID een belangrijke oorzaak is van onderinvestering in olie- en gasexploratie, en dus energieschaarste.

Heijdra hielp Sandor Gaastra al met het maken van beleid dat onze energie nog duurder maakt en de belastingen nog hoger (‘aanvullende klimaatpakket’):

Sandor Gaastra, secretaris-generaal van EZK: “Ik ben heel blij met de benoeming van Michel als de nieuwe directeur-generaal Klimaat en Energie.

Michel heeft als plaatsvervangend DG zijn sporen ruimschoots laten zien in het voorbije jaar, bij de aanpak van de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne, en recent bij de voorbereiding van het aanvullende klimaatpakket. Met zijn benoeming borgen we tegelijkertijd continuïteit en vernieuwing.”

Heidra hielp beantwoording van het Woo-verzoek een half jaar lang traineren. Vervolgens gebruikte Heijdra het Woo-verzoek naar Geo-engineering vooral om in acht kantjes uit te leggen hoe hij de Woo ten nadele van de openbaarheid interpreteert.

Hij versterkt dus de indruk die we al hadden: Ze weten veel meer, maar houden dat achter. Het is nu mijn taak om uit te vinden wat ze achter houden daar bij die Algemene Bestuursdienst daar in Den Haag.

  • Help mij dat mogelijk maken en steun dit onderzoek tot de onderste steen boven is:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *