Nederland Verloren? Laat je door Friezen inspireren…

De Bullshitdetector

Marit Nubé van de succesvolle website Nieuwrechts met meer dan 100 duizend abonnees interviewde ondergetekende over zijn Meisterwerk Liever dood dan Slaaf. Dat verhaal kun je via deze link lezen nadat je jezelf inschrijft. Marit is nog maar 24 jaar, en gaf vragen van hoopgevend niveau, dat er een werkend verstand in zit. Misschien heeft de jeugd alsnog de toekomst!

Ze houdt de website samen met nog twee jonge honden in de lucht. Ze stopte met een studie filosofie in Leuven toen ze zag hoezeer de Woke-ellende academia in haar greep had. Ze ging liever nuttig werk doen, en dat is ze met Nieuwrechts nu gelukt met een website met een werkend verdienmodel. 

Heel aardig gedaan door Marit Nubé

Hier alvast het intro:

Nederlanders verloren dankzij doorgeslagen globalisme de binding met hun geschiedenis en nationale identiteit, stelt journalist en fotograaf Rypke Zeilmaker. Daarom onderneemt hij in zijn fotoboek ‘Liever dood dan slaaf’ een pelgrimstocht door de Friese natuur naar de vrijheidsdrang van zijn stamvolk ‘De Friezen’, hoe deze eigenwijsheid in hun natuur en historie verankerd zat.“De Friezen wisten eeuwenlang succesvol hun autonomie in Europa te behouden, vertelt hij Nieuwrechts. “Die strijdvaardigheid kan een inspiratie zijn voor alle Nederlanders die zich herbronnen op hun afkomst.”

Rypke Zeilmaker ziet het versterken van je identiteit als één van de beste manieren om tegen doorgeslagen globalisme gewapend te zijn. Nederlanders wordt verteld dat ze een ‘wereldburger’ moeten zijn. Voeling met de oorsprong van hun land en voorouders kwam als ‘nationalisme’ in verdachte hoek. “Mensen raakten- mede door slecht onderwijs- los van hun natuur en geschiedenis,” stelt hij. “Daardoor zijn mensen ook gemakkelijk voor allerlei karretjes te spannen, zoals klimaathysterie en gendergekte.”

De kroon op zeven jaar Interessante Tijden

Lange tijd had Zeilmaker zelf weinig affiniteit met zijn Friese wortels. Als 19-jarige was hij maar al te blij toen hij de ‘saaie’ provincie achter zich kon laten voor een studie in Wageningen. “Ik zag Friesland vooral als een plek waar niets gebeurde met wat kale weilanden,” vertelt hij. “Ik had helemaal geen oog voor de waarde van mijn eigen afkomst. Dat besef kwam pas een kwart eeuw later.”

Door de jaren heen begon hij zijn geboortestreek met andere ogen te bekijken. Zeilmaker merkte hoe het tegenwoordig, in deze tijd van globalisering, juist belangrijk is om kennis van de eigen cultuur en identiteit op te doen. “Het is goed om veel van de wereld te zien en te reizen, maar een ‘wereldburger’ die het liberalisme aanhangt, wordt een ontworteld ‘nergensmens’ die met alle winden mee waait.

Terwijl je juist een plek nodig hebt om te aarden, om steviger in je schoenen te staan.” zegt hij. “Bij mij begon dat door beter te bestuderen wat ‘Friesland’ betekent, dat het meer was dan een provincietje, maar dat Friezen de proto-Vikingen van de Zuidelijke Noordzee waren die de toenmalige handel op zee beheersten. Zo kreeg je ook andere associaties met de Friese taal, die ik vroeger beschouwde als een wat boers dialect. In de afgelopen vier jaar heb ik door die opgedane kennis meer Fries gesproken dan in de rest van mijn leven.”

Wekelijks op Interessante Tijden TV

Liever dood dan slaaf
De zoektocht naar zijn wortels resulteerde in het boek Liever dood dan slaaf. In dit koffietafelboek met professionele fotografie laat Zeilmaker zien hoe Friesland in de Hoge Middeleeuwen een eigen vrije koers vaarde, los van overheersing door regionale adel en bisschoppen: Dat was de periode van de Friese Vrijheid. Lees verder bij Nieuwrechts.nl.

De eerste druk was snel uitverkocht. De tweede herziene druk is onderweg, die kun je voorbestellen via onze webwinkel www.lieverdooddanslaaf.com. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *