
Verdeelstation bij Slochteren, EBN werkte als staatsdeelneming aan olie- en gaswinnoing
Bij Energiebeheer Nederland bewaakten in 2015 nog tachtig ter zake kundige ambtenaren de betaalbaarheid en betrouwbaarheid van de energievoorziening. Ze zorgden dat er aardgasbaten uit Groningen binnenrinkelden, via EBN haar 40%-aandeel in Gasterra. Daar maakte de Delftse mijnbouwer Jan Willem van Hoogstraten een einde aan bij zijn aantreden als Sie Ie Oo in 2016.
Hij blies het bedrijf op tot klimaatmarketeer met meer dan 200 medewerkers.
Een communicatiemanager afkomstig van DA Drogisterij moest vanaf 2020 gaan verhullen, dat ze steeds minder aardgasbaten leveren, gasputten dichtgooien, CO2 onder de grond spuiten voor miljardensubsidies, en risicokapitaal verstrekken voor de winning van lauw water op kilometers diepte. (‘aardwarmte’) Gasterra wordt komend jaar opgeheven zodat de gasprijs nog verder kan stijgen.

Expositie Gasunie 50 jaar Slochteren in 2008
Kleurtjes oranje en groen toevoegen
Inmiddels werken al meer dan 200 mensen bij dit staatsbedrijf, voornamelijk verkopers om EBN te verbouwen tot klimaatpraatjesmaker. Een ‘aanjager’ van de sabotage (’transitie’) van het energiesysteem die ‘dialogen faciliteert’, ‘draagvlak bouwt’ en die net als bij Corona het ‘Samen’ wil doen. Een ‘verbinder’, die vroeg om een ‘shift in kleur van onze mensen’…
Voorheen kon EBN – als voortzetting van DSM (staatsmijnen, DSM ging naar de beurs in 1989) ervoor zorgen, dat de schatkist rinkelde van de aardgasbaten. Sinds het klimaatakkoord van de Verenigde Naties (2015) kreeg EBN een andere taak: In plaats van gas winnen, gaan ze CO2 in lege gasvelden spuiten (Porthos, Aramis), lauw water winnen, (aardwarmte via EBN Aardwarmte, een nieuwe BV) geloof in het ‘groene’ waterstofsprookje aanjagen. En het Groninger gasveld werd dichtgestort.
In het jaarverslag 2023 lees je hoe Van Hoogstraten die afbraak verkoopt als ‘mijlpaal’:

Niet gasvelden openen maar dichtgooien en CO2 er in spuiten: Mijlpaal
EBN heeft leningen van De Staat nodig voor CO2-injectie Shell
In 2026 is het met de aardgasbaten uit Groningen gebeurd. Dan wordt Gasterra opgeheven, de joint venture tussen de Staat der Nederlanden (via EBN) Shell en Exxon Mobile. Wat wordt het energetisch alternatief?
Sinds 2023 is het staatsbedrijf EBN leverancier van risicokapitaal voor het winnen van lauw water (aardwarmte), dat aardgas zou vervangen. Niemand heeft behoefte aan die peperduurzame warmtenetten, overal zijn die projecten een flop, de introductie stokt. Dus lanceert EBN op 10 maart dit jaar ‘nieuw onderzoek‘ om dat warmtecollectivisme alsnog af te dwingen.
Dat heet dan ‘draagvlak bouwen’, propaganda maken.
De Nederlandse Staat moet nu zelfs geld aan EBN verstrekken, om de missie ‘kikkerland redt de planeet’ te volbrengen. Zo gaf het Ministerie van Sophie Hermans liefst 55 miljoen euro lening aan EBN om Porthos te financieren: Een CO2-injectieproject waarvan Shell en Exxon Mobile profiteren.
En dik 20 miljoen euro voor Aramis, de injectie van gebakken lucht van Shell in een ander leeg gasveld.

Begroting ministerie van Klimaatwaanzin 2025: leningen aan EBN om CO2 in de bodem te spuiten
‘Original thinker’ nodig die ramp verkoopt als kans
Voorheen hadden ze nog geen corporate communicatie directeur nodig. Nu kunnen ze een realiteitverhuller meer dan goed gebruiken. Daarvoor trokken ze in 2020 Monique Wesly aan, afkomstig van drogisterijketen DA. Die mag het ‘blauwe inhoudelijk gerichte’ bedrijf met nieuwe kleurtjes inkleuren…”Oranje en groen!”
Van Hoogstraten zocht “geen usual suspect om de transitie van Energie Beheer Nederland te begeleiden. ‘Ik zocht een original thinker.” Het maakt niet uit wat voor ondraaglijk licht meiske haar plaats in 2025 innam, die niet gehinderd door inhoudeijke kennis tekeer gaat.
Het gaat er om dat Bullshit dus tot het hart van een staatsbedrijf werd gemaakt. EBN ging zelfs les geven op middelbare scholen om destructieve klimaatpolitiek als ‘kans’ te onderwijzen, via een privaat bedrijf DAREL.

Eritreers die CO2 opslaan (Koolzuur in Heineken) om hun Ecologische Voetafdruk tot Eritreese standaard te verlagen 🙂
Mijn excuses aan de Eritreese gemeenschap
Ik loop hier wel eens te voeteren op asielbeleid en allochtonen, dat je geen werkelozen met het IQ van een pinda moet importeren uit achterlijke landen, maar een Zwitsers model moet hanteren. Vijftien miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde, meer dan zat. Maar ik neem mijn woorden terug.
We hebben veel meer last van lelieblanke inheemse narcisten, die opscheppen hoe ze Nederland het klimaatgraf in trekken.
Blij van zin zou je de Eritreese regering vragen om Jan Willem van Hoogstraten te huisvesten, dat hij daar samen met Manon ten Beek van Tennet een klimaatneutraal leven voortzet. Net als zijn nieuwe landgenoten aldaar die reeds klimaatneutraal (straatarm) zijn. En dat wij dan nog een contingent extra armoedzaaiers van hen hier voor het leven opnemen.
Vele malen goedkoper.
Met wat geluk kunnen die nog van die pannenkoekjes maken met geitenvlees er in. En als je een tolk meeneemt willen ze dat misschien nog voor je klaar maken ook. Ahmed Choco, directeur van klimaatmiljarden-subsidiesluis RVO Nederland weet er vast nog wel een goeie, die het Eritrees als geen ander beheerst.
Zo uit zijn tijd als bestuursvoorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland.

Honderden extra personeelsleden bij EBN voor klimaatblabla
Rode draad corporate communicatie
Nu heb je bij EBN ook een tolk nodig, die corporate proza vertaalt uit het klimaat-Chinees. In plaats van het nationale belang te dienen, een betaalbare en betrouwbare energievoorziening, werd de EBN ‘aanjager’ van klimaatpolitiek, aldus de website van een corporate headhunter Herman Rutgers. Van Hoogstraten wilde zichzelf in de markt zetten als klimaatpraatjesmaker:
De missie is samengevat in de pay-off: “Energising the transition.” Een eigentijdse missie, want voorheen was het beleid van EBN vooral gericht op het uitvoeren van het energiebeleid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van uitvoerder heeft EBN zichzelf getransformeerd tot aanjager van de energietransitie.
Lees en huiver ook, hoe ze bij EBN de overhead uitbreidden met niet relevante onkunde als ‘communicatie’:
Jan Willem: ‘Toch moest je redelijk in het diepe springen. Bij VvAA had je het allemaal voor elkaar en het ging prima. Dit is toch een nieuwe industrie voor jou, een nieuwe organisatie. En die rol van EBN moesten we ook echt nog ontwikkelen, die is niet komen aanwaaien.
Toen jij begon waren we met 80 mensen, dat zijn er nu 130. (en dat was in 2020, nu zijn het er meer dan 200 RZ)Je bent echt als een wervelwind aan de gang gegaan. Binnen een maand had je al je eerste framework voor je communicatiestrategie ontwikkeld, daar waren we meteen enthousiast over.’

Met zulke expertise in huis, kun je met gerust hart gaan slapen!
Doe er ook nog maar tienduizend jihadistische Syriërs bij, ja die tandartsen ja, en die dokters met keelmes, en Jan Willem van Hoogstraten weg. Ik teken er voor. Het interview met Wesly en Hoostraten vervolgt:
Wat zegt het blauw in de achtergrond van het scherm van Monique over EBN: is het zo’n ‘blauw’ bedrijf, als je kijkt naar de organisatiecultuur in kleuren?
Jan Willem: ‘Jazeker. Niet qua mensen hoor, qua mensen zijn we meer geel.’
Monique: ‘Dit is wel een leuke metafoor, want EBN was echt 100 procent blauw, anderhalf jaar geleden.

Gaswinning-verdeelstation bij Slochteren
Hoe staat het met de oorlog in Afghanistan. Zijn er daar niet duizenden mensen op de vlucht voor het Taliban-regime. Doe die er ook nog bij, en jaag dan de hele communicatie-overhead bij EBN voor de geweerloop van de Jihad.
Jan Willem: ‘Van oudsher was onze rol om het economisch belang van de staat in de gaswinning in Nederland te behartigen. Dus wat deden wij: wij keken naar de technische en economische aspecten van wat de Nederlandse olie- en gasmaatschappijen uitvoerden en reageerden daarop.
Onze mensen waren heel inhoudelijk bezig – heel “blauw”. De afgelopen vier jaar zijn we veel meer pro-actief geworden en hebben we de verbinding gezocht. Nu delen we onze kennis en kunde om mensen mee te krijgen in de beweging naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. (laat die laatste twee b’s maar weg RZ)
We faciliteren de dialoog over de transitie naar duurzame energie. We brengen veel verschillende partijen met soms tegenstrijdige belangen bij elkaar om het gesprek met elkaar aan te gaan. Dat gaf een shift in kleur van onze mensen.
En dat was 2020, het is nu nog erger geworden bij EBN. Het jaarverslag van 2023 meldt dat ze een ‘reputatiecijfer’ laten peilen. Verder zie je dat EBN vooral in bed ligt met de klimaatmaffia, zoals Springtij, Natuur & Milieu en windmolen-groenwasserette Stichting de Noordzee:

In bed met de verkopers van Wind op Zee
Maakt Boko Haram in Nigeria ook geen slachtoffers onder de christelijke populatie? Importeer die dan, geef ze bij duizenden een ticket for life, gratis huis, laat ze een internetcafé openen en je via email om je bankrekening vragen.
Maar Asjeblieft, laat al dat professioneel slap geouwehoer plaatsmaken voor de oud Hollandse nuchterheid van weleer, met kennis van zaken, het publieke belang dienend: Een betaalbare en betrouwbare energievoorziening. En bespaar ons die klimaatbullshit en groene windowdressing.
Wat is er aan de Mijnbouwfaculteit van de TU Delft gebeurd, dat ze nu zulke mensen afleveren als Van Hoogstraten. Wat is Nederland in korte tijd toch afgegleden tot een Failed State.
Het zijn dan ook Interessante Tijden!
Steun ons werk met je bijdrage volgens het waarde voor waarde principe:
“We hebben veel meer last van lelieblanke inheemse narcisten, die blij van zin Nederland het klimaatgraf in trekken.”
Het kwartje is gevallen.
Niets erger dan zo’n dubbelinterview waarin ze elkaar alleen maar veren in het achterste steken, gewoon tenekrommend, ‘cringe’ noemt onze puberzoon dat 😉
‘Uniek onderzoek naar wanneer Nederlanders warmte betaalbaar vinden’ – ze bedoelen, hoe hoog kan die prijsthermostaat? In dit vochtige kille land kun je niet zonder en alternatieven zijn er niet, zeker niet als je in de stad woont. Uitknijpen dus.
– tenenkrommend –