Albert Heijn voor het Klimaat?

Albert Heijn gebiedt dat je de plastic tas moet hergebruiken want ze willen ‘meer doen voor het Klimaat’. Tegelijk verkopen ze vleeswaren en kaas waarvan de plakjes met wegwerp-plasticjes van elkaar gescheiden zijn. Op die AH-excellent-verpakking zou dan ter marketing-compensatie kunnen staan: ‘het Klimaat interesseert ons geen donder’.

Om 1 pakje Italiaanse ham op te eten gooi je bijna evenveel plastic weg als wanneer je 1 plastic tas direct in de container gooit.

En waar op een tas van Albert Heijn lees je een kosten-baten-analyse van het hergebruiken van plastic tassen? Dus hoe dat via uitsparing van grondstoffen (poly-ethyleen) en energetische productiekosten het verbranden van een equivalent fossiele brandstoffen uitspaart.

Maar dan komt de volgende uitdaging: de verbranding van ons afval, die wordt tegelijk aangewend voor energie-opwekking.

Stel dat je wekelijks 17 miljoen plastic tassen (alle Nederlanders) van 10 gram niet direct in de vuilverbrander (je vuilniszak) afvoert als brandstof in de ‘Rest Stoffen Energiecentrale’? Maar dat halveert door hergebruik. Of dat je die zelfs geheel niet wegwerpt in 1 week…Dus 170 ton plastic, waarmee je geen energie opwekt.

Moet je dat dan voor 170 ton-equivalent kolen vervangen? Of gas? De energie is toch nodig, ook wanneer het niet waait of wanneer- helaas gebeurt dat veel te vaak in ons land- de zon niet schijnt…

En als het voor ‘het Klimaat’ is: kan Albert Heijn mij een berekening overhandigen over hoeveel graden opwarming zij zeggen uit te sparen? Onze eigen regering stelde dat 8 procent extra snijden in de nationale CO2-uitstoot nog geen 10 duizendste graad helpt.

De ‘reststoffen energie centrale’ in Harlingen rookt vrolijk op de achtergrond over de Waddenzee

Die nationale CO2-productie is ruwweg 220 Megaton. Als 8 procent al niet helpt, dus 17,6 Megaton CO2 per jaar, kan Albert Heijn mij dan een berekening overhandigen waaruit blijkt hoeveel Albert Heijns campagne voor plastic tassen aan opwarming scheelt. En als dat niet meer dan een miljardste graad is, kan Albert Heijn dan uitleggen of je nog redelijkerwijze mag stellen dat je het voor ‘het klimaat’ doet?

Of ben ik dan te rationeel, en moet je het meer symbolisch zien? Of is het gewoon marketing, een ‘gevoel’, dus, je moet het met een zak zout nemen? Wanneer kun je dus nog redelijkerwijze beweren dat je iets voor ‘het klimaat’ doet? Wanneer ik een dag binnenblijf, spaar ik misschien wel het leven van een insect door daar bij lopen over de stoep niet op te gaan staan. Mag ik dan ook zeggen: in huis blijven redt de biodiversiteit? Maar bij stofzuigen elimineer ik weer huisstofmijt en spinnen…

En wat doe je dan als je het voor ‘het klimaat’ doet? Welk voordeel voor de mensheid heeft het uitsparen van 1/miljardste graad opwarming?

Kun je- als je goed wilt doen- niet beter iets anders kiezen waar je voor minder ge***meer effect hebt? Volgens ons is dat er, zie daarom ons nieuwe boek bij Nieuw Amsterdam: Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei en boek 1 van onze wetenschapsjournalisten van Ecomodernisme.nl.

3 Replies to “Albert Heijn voor het Klimaat?”

    1. Hergebruik in de vorm van paaltjes omdat er geen fatsoenlijk plastic meer van te maken is. Dus verkopen we dure vuile plastic paaltjes, planken en wallen, maar eigenlijk is het gewoon betaald dumpen in het mileu. Maar ja…geld moet rollen. Ach het klinkt goed. Dus is het goed. En met 40 jaar duurzaamheidgarantie zijn we voorlopig van het probleem af. Als beetje struisvogel voel je je er nog beter bij ook. Iedereen wint, behalve het milieu.
      Waar komen al die plastic deeltjes terecht die van al die wallen, palen en planken afslijten?

    2. @David,
      natuurlijk kun je plastic op die manier “hergebruiken” . Vroeger was dat Bankirai, nu dus waardeloos plastic. Je kunt alle plastic ook gewoon opstoken in een energie-afval centrale. Hoef je het niet eens te scheiden. En de illusie van plastic sorteren en hergebruiken? Wat een onzin. Inderdaad, een kubieke meter PET, food grade, is veel geld waard. Maar er hoeft maar 1 snippertje PVC in te zitten of het kan als brandstof meer geld opbrengen. Wanneer je dan ziet dat er steeds meer laminaat plastics voor verpakkingen gebruikt worden, waarvan ik vanmorgen het idee had dat er zelfs silicone in zitten, dan ga je dus helemaal de boot missen. Opstoken is de meest simpele oplossing. Van rotzooi kun je nooit iets waardevols maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *