Hij doet het!

Het merk ‘Born in Sweden‘ – made in China- maakt een vogelvoerder die je tegen het raam kunt plakken. Zo heb je de globalisering en huis-tuin-en-keuken-natuur gefuseerd voor je neus. En wanneer je de ramen schoon houdt krijg je ook nog best heldere vogelfoto’s.

…mits je de ramen ook goed schoon houdt

Dat mensen zulke dingen voor andere dieren maken, het pleit voor mensen. In meer armoedige tijden maakten mensen een ‘spreeuwenpot’, waar de spreeuw in kon broeden zodat je zijn bijna vliegvlugge jongen in de pan kon doen. Misschien zijn dit soort vindingen een welvarender afsplitsing van dat ‘hengelen naar vogeltjes voor voedsel’. Zoals je nu ook vogels fotografeert in plaats van dood schiet, zoals Charles Darwin nog gewoon was.

Je beleeft plezier aan de koolmees die zijn jongen voor je raam voert, en de lol is het loon van dit alles, want de lunch is geen koolmees maar croissant.

Een kunstenaar in Easterwierum ontwierp een boerenzwaluw-til, waar die vrolijk kwetterende en populaire vogeltjes dan kunnen broeden, tot lol en vermaeck van de lokale mensen-populatie.

De Boereswelle-tille

Die deed het niet, er kwam geen zwaluw op af. Wat de Friese boerenzwaluw niet kent, dat lustie niet.

Maar die van mij trekt potverdrie precies het vogeltje dat op de verpakking staat. Iets dat in Zweden is ontworpen en China gemaakt om in Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk verkocht te worden: het slaat misschien overal universeel aan.

Mevrouw vertrouwt het niet helemaal…

One Reply to “Hij doet het!”

  1. Ik heb een plankje met zuignapjes aan het raam bevestigd en dat doet het ook prima. Ik voer ook nog steeds vogelpindakaas met insecten en daar worden hele families spechten, spreeuwen en mezen van grootgebracht. Ze vreten me de oren van het hoofd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *