Ronnie van Overmeeren, de ultieme Leraar

Ronnie van Overmeeren bij verticale groevewand van Rockeskyll met versmolten lavalagen en aslagen (schuin)

Dankzij een excursie van de Universiteit Utrecht onder leiding van geoloog Ronnie van Overmeeren kreeg ik een Eifel-verslaving die alweer 6 jaar duurt. Van Overmeeren deed precies wat een goede leraar en wetenschapper doet: enthousiasme over zijn eigen vak en een gebied overbrengen met kennis van zaken.

De APP

Zijn gids ‘Vulkanisme en CO2 in de Eifel’gaat nu altijd mee, en met de app Georoutes van de Universiteit van Utrecht/Buro Kloeg kun je nu iedere keer een aantal locaties verkennen. Die App kun je op je telefoon opladen en zo kun je tot de meter nauwkeurig de plek vinden met toelichting er bij. Een aanrader.Je ziet alvast het belang van kennis. Wanneer je niet weet wat je ziet, dan zie je het niet. Omdat je niet weet waar je naar moet kijken. Nu je dat wel weet zie je meer en heb je meer plezier.

CO2-bron Wallenborn

Je leert de vulkanische geschiedenis van het gebied zien, het landschap ‘lezen’ achter de soms vrij monotone agro-landschapjes met vergane glorie-dorpjes en houtplantages van het gebied. En dan gaat het gebied opnieuw leven.

Meerfelder maar, een enorme vulkaankrater met Meerfeld er in

Spectaculair, Dreimuhlen waar kalkminnend mos groeit op de neerslag van kalk uit het bronwater

De Arendsberg, binnenkant van een oude vulkaan, die staat nu op het programma

Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon op de bonnefooi zwerven op zoek naar steengroeves, breuken in het monotone agro-landschap waar je de meest verrassende natuur aantreft zoals de oehoes van Oberbettingen die ik ook beschrijf in Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei.

In alle omzwervingen op deze aardkloot was de Bonnefooi vaak de beste gids. Want als je nauwkeurig plannen maakt, moet je altijd in een schema passen en sluit je spontane mogelijkheden uit, iets dat je kan toevallen.

Oehoe in groeve Oberbettingen

Verrassende kunstmatig gevormde oernatuur in groeve Oberbettingen. Die libelle (een soort heidelibel?) vloog er miljoenen jaren terug al rond

Aan de andere kant: met een digitale Ronnie van Overmeeren in je hand ontdek je ook weer extra dingen, die je over het hoofd ziet wanneer je de geologische kennis mist. De combinatie van Bonnefooi en de digi-Ronnie is iedere keer lonend. En natuurlijk gaat Trudy mijn terrier overal mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *