Eiken-processie-psychose

Je kunt momenteel hier op het Friese platteland niet meer door een groene eikenlaan fietsen zonder een rij gevarenlintjes. Daarop adverteert de GGD Fryslan de Eikenprocessie-psychose, doodsangst voor een rups van een nachtvlinder.De angst-psychose is een landelijk fenomeen, en niemand die een kosten-baten-analyse kan overhandigen. Wat zou er gebeuren bij niets doen, hoeveel extra gevallen van huid-irritatie zou je krijgen?

Eerst moet nu een auto van de gemeente alle eiken langs rijden en controleren op rupsjes, iedere boom op een I-pad invoeren. Vervolgens komt er een man in oranje hesje met een rol lint aan zijn fiets, die alle ‘verdachte’ eiken van gevarenkleuren voorziet.

Het GGD- management verdient behandeling aan een mentale stoornis

De GGD hangt tegelijk overal deze affiches, waarop zij het doodsgevaar van de Nederlandse natuur adverteren in uitroepteken. Wanneer je geen leeuwen en vooralsnog geen wolvenroedels hebt, dan maar alarm slaan over een rupsje.

VERMIJD CONTACT!

en

 • Niet zichtbare brandharen veroorzaken klachten: heftige jeuk, huiduitslag en irritatie van de ogen en luchtwegen

 • Raak de rups niet aan!

 • Toch in aanraking gekomen met brandharen? Was of spoel de huid goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts

Hoeveel mens-uren zit er nu in zo’n operatie, en dus publieke kosten? En hoeveel mensen zijn er daarmee gered? Is er enige kosten-baten-analyse gemaakt?

Nou nou, wat een heftige toestanden…

Ik wil graag door een zomerse eikenlaan fietsen zonder al die gevarenlintjes, alsof er achter iedere boom een beer op de loer ligt. En wat is het gevaar? Bij wijze van proefneming klauwde ik zo’n eikenprocessie-nest open en nam zo’n onschuldig rupsje op de hand.

Je kunt die rupsjes gewoon oppakken, het zijn geen wolven of beren of zo… nou wie belt er 112 jongens?

Niets aan de hand.

De bron van de Eikenprocessie-psychose is het RIVM. Die schreven dit rapport in 2008 op basis van de bevindingen van 1 expert van het Wageningse Alterra: Leen Moraal. Bedenk dat onze buurlanden al eeuwenlang die eikenprocessierups in huis hadden. Wij hadden in 1878 een plaag (toen was het ook warmer), vervolgens verdween het dier. En nu dankzij de (her-)opwarming van NL sinds de klimaatsprong eind jaren ’80 is ie weer terug en tot het Noorden doorgedrongen.

Er zijn geen betrouwbare cijfers over de (chronische) gevolgen van blootstelling aan de brandharen, die vrijwel non-existent blijken. De enige ijking die men deed was een extreme plaag-situatie in 1996 rond Tilburg en een deel van Zeeland (blz 23):

Tijdens de plaagperiode in 1996 is een onderzoek onder huisartsen gedaan, naar de klachten die gemeld werden. Ruim 21.000 mensen, op een populatie van ongeveer 500.000, had het spreekuur van de huisarts bezocht met klachten van de eikenprocessierups. Uit dit onderzoek blijkt dat jeuk en huiduitslag het meest voorkomen

 Het merendeel van de mensen (89%) had beide klachten, 6% had alleen jeuk en 5% had alleen huiduitslag. Ongeveer 5% van de patiënten had huidklachten in combinatie met andere klachten, zoals oogklachten (2,1%), luchtwegklachten (1,4%) en klachten van algemene aard (1%) (Schellart, 1996)

Nadat er ongetwijfeld ernstig lawaai gemaakt was in media kwam 4,2 procent van de bevolking van Tilburg en omstreken bij de huisarts op bezoek, iedereen, ook met vage klachten kwam langs. Al die huid-irritatie is tijdelijk van aard. Blijft er dus 0,09 procent van de bevolking over die oogklachten kreeg.

Wie zijn ogen inwrijft met brandharen kan blijvende oogklachten houden. Niemand doet dat. Er zijn geen betrouwbare cijfers. En er waren misschien wel meer mensen die door opwaaiend zand aan het strand die zomer oog-irritatie kregen.

De rups had in de jaren ’90 zich net hervestigd in Nederland. In 2004 werden door de eiken-processiehysterie Kamervragen gesteld, en vervolgens legde het Rijk de eikenprocessie-psychose op het bordje van terrein-eigenaren, gemeentes en de GGD.

Er is dus geen betrouwbaar epidemologisch onderzoek gedaan naar de risico’s. Men zaait angst en houdt zichzelf vervolgens bezig op publieke kosten. Je kon ook volstaan met 1 korte mededeling op internet en zo publieke kosten besparen. Maar het schijnt ‘normaal’ geworden om hysterisch en irrationeel te doen over alles, of het nu klimaat is of een rupsje.

Ja, het zijn Interessante Tijden.

6 Replies to “Eiken-processie-psychose”

 1. Onlangs ben ik door een mug gestoken en heb hier een dag of 3 klachten van jeuk aan ondervonden en er was ook een bult (je) door ontstaan.
  kunt u mij zeggen of dit hetzelde gevaar kan opleveren als bij de eikenprocessierups?

 2. Een erg kortzichtig artikel, kan niet anders zeggen. Heb zelf de gevolgen van eikenprocessierups ondervonden; de jeuk op mijn armen was niet te harden. En heb in mijn eigen omgeving meerdere ergere gevallen gezien. Je weet echt niet waar je over praat.

  1. @Marco, ja wel, je stelt je duidelijk aan tenzij je sindsdien niet hersteld bent- lichamelijk dan… en had gewoon een beetje pech. Ik ken ook veel mensen die ‘niet te harden’ jeuk van een mug kregen of van een wesp, en mensen die niet te harden jeuk kregen van brandnetels. Kortom: wat is nu je punt. Ik heb ook ooit gebroken ribben en bijna-dood-ervaring door een motorrijder gekregen, dus alle motor-rijders maar van de weg?

 3. Dus ook in Duitsland waar delen onleefbaar is geworden ?

  https://www.zdf.de/nachrichten/heute-in-deutschland/heute—in-deutschland-kampf-gegen-die-raupe-100.html

  Hun brandhaartjes zijn hun enige verdediging. Bij stressen van de rupsen schieten ze hun brandhaartjes af ter verdediging. Ook in hun vervellingen zitten vol met brandharen die kunnen verwaaien. Persoonlijk vind ik het erg leuke insecten – maar het zijn te veel .

  Het artikel is zorgvuldig opgesteld maar nodigt ook mensen uit om rupsen op te pakken. Het kan overigens 9 uur duren voordat de klachten komen wanneer mensen voor het eerst in contact zijn gekomen met de brandharen. Vaak wordt het niet eens geassocieerd met de eikenprocessierups en/of bastaardsatijn rups.

  We moeten niet in paniek raken over de eikenprocessierupsen, maar wel voorzichtig! De afgelopen weken kwam ik veel mensen tegen die onder de blaren zaten nadat zij in de buurt van de rupsen waren gekomen.

  De monocultuur aan eiken is mede debet aan de grote populatie die is ontstaan en tel daarbij de verstoorde biodiversiteit.

  En er is wel een inventarisatie geweest door Nivel ( 3 jaar lang) in een aantal peilstations

  https://www.nivel.nl/sites/default/files/Hoofdstukje%20Eikenprocessierups%20jaarrapport%202014.pdf

  1. Silvia Hellingman, met holistische gebabbel over ‘monocultuur aan eiken’ (een laan met eiken) en ‘verstoorde biodiversiteit’ kom je bij mij niet overtuigend over…; wat heeft de opkomst van die rups die in zuidelijker landen al eeuwen leefde nu met ‘monocultuur aan eiken’ van doen, wat zijn je aanwijzingen? Wat is er mis met een eikenlaantje van 80 of wel een eeuw oud? En wat IS ‘verstoorde biodiversiteit’, en definieer dan wat je ‘verstoring’ noemt en door wat/wie…., ja, wat is ‘biodiversiteit’? Wetenschappers weten niet wat ‘biodiversiteit’ nu werkelijk is, je hebt de CBD-definitie die zelfs genen insluit….

   Dus wat is ‘verstoorde biodiversiteit’ behalve een onzin-kreet die een zweem van deskundigheid moet veinzen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *