Texelse Kerkuil leert je ‘zien’

Zelfportret met kerkuil van ‘tevreden roker’ Peter van der Ploeg

Twee maanden lang was er nauwelijks regen gevallen op Texel, zo vertelde kunstenaar Peter van der Ploeg. Hij maakte van dat thema ‘droogte’ maar een installatie met verdorde houtjes voor zijn atelier in de Texelse duinen.

Daar huist ook een kerkuiltje, de veren lagen tussen de verfspullen van zijn atelier.

De deur van het atelier blijft open zodat de uil in en uit kan vliegen. De schijt van de uil toont waar hij leeft, op het plateautje, maar vandaag was hij er even niet. Het uiltje is onderwerp van meerdere schilderijen die Van der Ploeg verkocht.

Zowel van de levende….

…als van de dode….er huist nu weer een levende.

Van der Ploeg schildert met oog voor detail. Het gaat volgens hem- zoals bij alles in het leven- om goed kijken, aandacht. En dan ga je ‘het’ vanzelf zien. Zijn natuurvisie als Coastal Artist past goed bij Interessante Tijden:

Peter van der Ploeg turns to landscape to find his subject matter. This is where he finds stillness, tension, loneliness or danger. Human beings, whether actually present or not, are mostly the cause of the subdued tension.

People and nature are entwined, eventually attaining a state of harmony together. He uses an almost photographic technique in order to achieve this result in his paintings.

Ook schilderen is filosofie, Kung Fu, vaardigheid. Een manier om de wereld aan te grijpen, je in te oefenen om zo ook als mens te groeien. Zodat je meer aandacht krijgt, meer ziet en inspiratie haalt uit wat hier en nu te bieden heeft. Leven is ook een (vecht)kunst.

…een nieuw projectje, borden van de eilanden krijgen een eigen vloedlijn. De deuren blijven open zodat de kerkuil in en uit kan vliegen

…Van der Ploeg in zijn atelier. Radio 4-programma Passagio kwam 23 juni bij ‘m langs voor een interview

…,detail van een Italiaanse 30 pk-trekker

…eigen poging tot stilleven met kerkuil-veren ‘het atelier’. De uil was even op de wieken…

…al kun je aan de schijt uit de zoldering wel zien dat de kerkuil hier huist. Menig arbo-ambtenaar zou een kerkuil-protocol en kerkuil-taskforce eisen. Het zijn kortom geweldige dieren die als een spook-verschijning vliegen…

…het tussentijds resultaat zet Van der Ploeg op zijn Facebook-pagina

….even de vloedlijn aanbrengen bij het zwin

…en zijn laatste schilderij van wat ook mijn favoriete stukje Texel is, De Hors

…de Hors zag er vandaag zo uit

…maar ik heb De Hors ook wel zo gezien, net de Sahara

…en ook zo, winter 2012, alsof je in het Pleistoceen terug bent gekeerd

Slangenkruid bij atelier Van der Ploeg. Het groeit ook als onkruid tussen de A32 bij Wolvega

2050 gaat uitsluitend over hier en nu
Zo kan de Van der Ploeg- naar eigen zeggen- ‘de meest tevreden man van Texel’- gewoon met een ambacht en talent zijn brood verdienen op misschien wel 1 van de mooiste natuurlocaties van NL. En een tevreden roker, is geen onruststoker. Van der Ploeg rookte filter-sigaretten.

Talentloze mensen heb je overigens ook in overvloed. Ze werken bijvoorbeeld bij de (Texelse) overheidsbureaucratie of bij massamedia. Steeds nieuwe manieren verzinnend om- via het uit zijn verband rukken van risico’s- de maatschappij verder te ontmenselijken. Via lastenverzwaringen en regelgeving met een maaswijdte van minder dan 1 millimeter.

…de schilders van de Apocalypse vertellen wat je MOET zien, ‘De Feiten’ ‘prestigieus’ ‘gezaghebbend instituut’ ‘kwaliteitskrant’ ‘de wetenschap’ ‘de hogepriester’ ‘de Paus’. Het is allemaal de zelfde manipulatieve rotzooi, die massamedia

En je hebt ze bij het Planbureau voor de Leefomgeving, de wetenschapsfraudeurs van ons Ministerie van ‘Infrastructuur en Milieu’ (Asfalt en Windmolens), die Agenda 2030 (voorheen Agenda 21) van de Verenigde Naties bij Jan Publiek tussen de oren moeten krijgen.

Die brachten via Handelaren in Kwaliteits-angst NRC Handelsblad de eigen interpretatie van het thema ‘droogte’. Wereldzekerheden over het jaar 2050 maar liefst.

Deze schilders van de Apocalypse willen niet dat je beter kijkt, of waarneemt wat je ziet. Zij vertellen je nu al vast wat je MOET zien, EN wat je daarbij voor opinie moet hebben, moet denken en voelen.

…wie vaak op Texel komt kijkt beter om zich heen. en ziet de realiteit buiten virtual reality beter, omdat je zintuigen meer open staan

Er schijnt iets heel speciaals te gebeuren in het jaar 2050 in de computer volgens alle knappe deskundigen. De zee is dan leeg. De aarde is dan een magnetron. De halve planeet is dan uitgestorven.

Alle grondstoffen zijn dan op. Het Duizendjarig Rijk breekt aan. De Messias/Transitie komt.

…een echte vent weet hoe je een vis moet slachten, zoals deze zeebaars, Vistifal Oudeschild. Op hun schip staat ‘Vertrouwen’, net als ‘overgave’ iets dat de seculiere overheidsbureaucratie niet kan meten. Maar leven wordt er een stuk menselijker door.

Maar misschien is 2050 ook niet meer dan gewoon een rond getal. Net als 2000. Ieder jaar is wat mij betreft even bijzonder. En meestal hebben we aan het heden meer dan onze handen vol.

…De zelfde manipulatieve rotzooi uit de zelfde bron in 2009 al bij Nu.nl. De lege zee in 2050 vierde in 2016 haar 10-jarig jubileum

Als die aanduiding 2050 dus al iets betekent, dan wil men die toekomst-projecties aangrijpen om het heden te manipuleren. Door -bijvoorbeeld- je te verhinderen nu waar te nemen wat je wel ziet, namelijk in context met al je zintuigen, en je boerenlogica paraat. En/Of ze willen je ‘verbeteren’ (hun belang opleggen).

Alsof je al je hele leven niet meer dan genoeg hebt aan het beteren van jezelf. Een ander helpen, dat is een ander verhaal. Maar wie anderen wil ‘verbeteren’ is er op uit om zichzelf te helpen. Of ze willen je gewoon bang maken. Manipuleer de massa, grijp de kassa.

…De zeeduivel kan zijn prooi met licht-antennes lokken en dan gaat de bek open…HAP. Prachtig meisje.Uitgestorven stekelrog op de voorgrond…

DE Feiten in 2050 volgens computermodel Verenigde Naties op Het Kan Wel.nl in 2013 de zelfde manipulatieve rotzooi uit weer de zelfde bron.

Buiten op Texel- zonder gezaghebbende computer van het prestigieuze PBL in kwaliteitskrant NRC- was het opnieuw een ontspannen bedoening. Iedereen genoot van het zomerse zeeklimaat met haar wolkenluchten, de verse vis-hapjes in Oudeschild, de zilte wind en de Texelse natuur.

Wanneer je mensen spreekt zeggen ze altijd het zelfde: zodra ik op de boot kom valt alles van me af.

Amen.

Mammoet- bison- en paardenbotten…opgevist uit de Doggersbank, een eiland dat door de stijgende zeespiegel 6-8000 jaar terug overspoeld raakte en nu 30 meter beneden zeeniveau ligt.

….zucht, als mensen hun vrouw en kinderen wel los mogen laten lopen….Trudy -mijn schatje- staat beter onder appel

Voetstappen in het Zand. Dog is always with me. ‘Heb God Lief’ moet wel zijn: ‘hou van het leven zoals het je NU gegeven is, ook al is het nu niet perfect’.

..ja hoor Jelmer, daar zijn ‘De’ Feiten alweer: . De zelfde manipulatieve rotzooi uit wederom de zelfde bron, nu ‘De Correspondent’, medium voor linksdraaiende manteefjes met canvas heuptas in de Amsterdamse koffiebar

Spieren voor Spieren organiseerde een zwemwedstrijd van de zeedijk bij Den Helder over het Marsdiep naar De Hors Texel. Als fotograaf ben ik koning van de scheve horizon, dan hang je bij indrukken sluiter steeds naar links 🙂

…het is een zwemtocht met de stroming mee van ongeveer 4 kilometer en je doet er rond de 50 minuten over, als je van zwemmen houdt

…kom je zo het water uit rennen

…aangemoedigd door cheerleaders

…en na 50 minuten dobberen boven het (in 1170 bij de Allerheiligenvloed ontstane) Marsdiep wacht je geliefde je dan op. Er is toch een vorm van moed nodig en uithoudingsvermogen. Knap gedaan. Eigenlijk zouden alle ambtenaren van de gemeente Texel verplicht mee moeten zwemmen. En wie het niet haalt, nou ja, die laat je dan gewoon eehh….

Misschien moet er daarom op ‘kwaliteitsmedia’ eenparental advisory‘-sticker geplakt: dit medium kan uw mentale en financiele gezondheid ernstige schade toebrengen…

De leveranciers van meningen over zaken en personen die je nooit hebt gezien, laat staan begrepen, net als de brengers van dat ‘nieuws’ (zjoernaliesten).

De grootste breedbeeld-tv ter wereld, ‘buiten’ levert meestal betrouwbaarder informatie. Daar leer je iedere dag iets beter kijken, observeren, zien. Zelf nadenken is ook een vorm van waarnemen, observeren. Zo kom je los van wat je van anderen moet zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *