10 jaar Hermann Goering-stieren in Nederland…

Wisent op Schorfheide

De Levende Natuur– lijfblad van de gisteren beschreven natuur-subsidie-industrie meldt nu dat de Hermann Goering-stier, de Wisent, alweer 10 jaar de strijd aanbindt met onze natuur-gebieden. En daarbij houdt die Germaanse oerkoe weer legers academici en natuur-ontwikkelaars bezig, die iedere vlaai tot de bodem uitpluizen.

De nieuwste loot aan de ecologen-boom is een experiment dat een woord toevoegt aan het lexicon; de gedragsproefwandelaar.

Die worden nu als proef-konijn ingezet, omdat Hermann en de zijnen wel eens wat eh, ja opgefokt en strijdlustig uit de hoek kunnen komen, wanneer er wandelaars aan het front verschijnen.

..oerdieren uitzetten op Schorfheide met Hermann Goering

Daarom – uit angst voor donateursverlies- zag Natuurmonumenten van Wadden-Wisenten af op Schiermonnikoog. Na eerst voor een dikke miljoen euro subsidie/RWE-compensatiegelden de duinen van Schier toe te takelen via kilometers IJzeren Gordijn onder hoogspanning, zie de fotoserie.

Er kwamen bescheidener Generaal Franco-koeien in de plaats, schichtige grazers die bij ‘boeh’ al op de vlucht slaan.

In advertenties op de boot naar Schier noemt Oerrr-Natuurmonumenten ze wel stoer. Maar zelfs van mijn terrier Trudy schrokken ze terug.

Hoe anders ligt dat temperament bij wisenten. Op het Kraansvlak (bij Zandvoort) oefenen Wisenten nu tien jaar hun manoeuvres uit. En sinds 2016 strijden Wisenten in de Brabantse Maashorst (bij Uden) van Staatsbosbeheer tegen datgene wat de natuur van nature doet: dichtgroeien tot bos.

Oerrr, kilometers hekwerk en schrikdraad op Schiermonnikoog

In een regenachtig land met voedselrijke bodem is bos nu eenmaal de eindfase (zie Cis van Vuure’s proefschrift). Tenzij je betaald krijgt om dat tegen te gaan.

Hermann Goering was Ark Natuurontwikkeling al 74 jaar voor, zoals HIER beschreven. Zie het Wisent-monument van Eichhorst. Daarop beschrijft zo’n heerlijk foute Edel-Germaanse passage uit het Nibelungenlied Hermann’s oer-motivatie.

Darnach sluog Sivrit schiere einen Wisent und einen Elch, Starker Ure viere und einen grimmen Schelch

Ooit….Toen de Germanen nog niet door het Christendom en de Joden bedorven waren. En dat met zo’n prachtige NSDAP-adelaar er boven. Siegfried de oer-Germaan die leefde nog in contact met zijn Germaanse oorspronkelijke oernatuur, van vreemde smetten vrij…Natuurzuiver!

Die oer-romantiek was de reden waarom Hermann er heil in zag, de herintroductie van Wisenten, maar ook bevers en elanden op Schorfheide.

Hermann, Germaantje de Voorste van de wildernis-natuur, 64 jaar voor Ark Natuurontwikkeling in het Kraansvlak

Over nut en noodzaak moet je in Nederland natuurland niet debatteren. Natuur is er voor personeel en vrienden van natuur-organisaties. En zo houden Heini, Siegfried, Helga, Gudrun, Edda en Adolf in het Kraansvlak alweer tien jaar lang de oer-boeren van Ark Natuurontwikkeling ( 🙂 ) in bedrijf.

Ark heeft zelfs een eigen Wisent- coördinator. Je kunt in Nederland oernatuur niet alleen ontwikkelen, maar ook coördineren.

‘Verruiging’ op Schiermonnikoog = Natuur…Toch?

Allen binden ze de strijd aan tegen ‘de Verruiging'(= de natuur). Vervolgens praten ze in jargon over ‘mozaiekjes’ die door ‘begrazing’ ontstaan (afwisseling distellandjes en golfcourses). Alles voor de bi o di ver si teit

Dat in detail opschrijven, hoe een distel naast een vlaai gaat groeien, het is wat ze dan ‘monitoring’ noemen. Heel belangrijk is dat. Iedere nieuwe ingreep in natuurgebiedjes van 100 hectare gaat vergezeld van jarenlang academisch geturf en rapport-productie. Tot er geen geld meer is.

En dan stopt het onderzoek zo pardoes als het begon.

Grenzeloos hypocriet, geen toegang

Jaren keutels tellen en insecten rond vlaaien, struikjes turven, dat levert als inzicht, wat iedere boer op klompen al weet.

Met intensieve begrazing in zo’n met schrikdraad afgezet Kraansvlakje, daar krijg je een kaal weiland. De Vallei der Treurnis met wat distels en vlaaien er bij. Je moet deskundig zijn om er iets bijzonders in te zien.

Typisch begrazings-terrein: een kale golfcourse

En observatie 2: als zo’n Hermann Goering-stier van meer dan een halve ton het op de heupen krijgt, dan moet je er als wandelaar niet bij staan. Net als bij de stier van de boer. 

Maar waarom zo makkelijk en gratis zonder academische opsmuk opgeschreven, als het ook moeilijk, voor veel subsidie en met academische noodzaak kan. En dus zijn we nog lang niet klaar-onderzocht.

Zo komen we dus bij een nieuw fenomeen in de tragi-komedie die Nederland Natuurland heet: de gedragsproefwandelaar. Prachtig woord.

Het IJzeren Subsidie-Gordijn als relict van het mislukken van de Wisent-droom van Natuurmonumenten

In 2016 werden in de Maashorst van Staatsbosbeheer in Brabant ook Wisenten losgelaten, onder toezicht van een ‘Bestuurlijk Regieteam van de Maashorst’. En dat ging mis. Een van die Hermann Goering-stieren, Himmler was het geloof ik- maar ’t kon ook Adolf in een slecht humeur zijn, die viel toen een jogger aan die aan het Oostfront verscheen.

Dat kost donateurs, loterijgeld en subsidie: ‘draagvlak’ zoals ze dat noemen. Natuurmonumenten zag pardoes van haar Wadden-wisenten af. Enter: De gedragsproefwandelaar in ons verhaal.

Dit wandelend proefkonijn is ingezet voor en door academici, die in dit land aan werk gehouden moeten. In de vorm van een Prof.dr Wassen, Haanappel en Brouns bij een Copernicus Institute of Sustainable Development, afdeling Environmental Sciences.

In het Engels klinkt het allemaal meer noodzakelijk. Het Duits zou hier functioneler en meer historisch zijn.

Wel: wat doet zo’n gedragsproefwandelaar? Die loopt dan- betaald door de gemeente Uden (Brabant)- door een gebied met wisenten, daar tot hinder van recreanten gedumpt door Staatsbosbeheer en ARK.

En -nee serieus- bij ‘verschillende temperatuur-categorieen’- turven de Copernicus-onderzoekers dan ‘de respons die bestaat uit een grote verplaatsing in draf of galop van het merendeel van de kudde’, en het ‘benaderen van de proefpersoon, in draf of galop wegvluchten en geirriteerd of agressief gedrag van meerdere individuen van de kudde’.

🙂

Waaruit kunnen die reacties dan bestaan van Adolf, Heini, Gudrun? Lange vlammende toespraken, dan eensgezind de hoef heffen, vervolgens in draf marcheren naar het front. Kopschudden, hoefstampen en benaderen, dat zijn de Wisent-manoeuves als Der Feind verschijnt.

En wat zijn resultaten van het onderzoek met de gedragsproefwandelaar?  Bij 5-15 graden wanneer de gedragsproefwandelaar in rechte lijn langs de kudde loopt, dan is in 15 procent van de gevallen een ‘sterke reactie’ te zien. Irritatie.

Bij 15-25 graden raken de gemoederen verder verhit (23 procent), en bij 25 graden of meer….dan raakt 38 procent van Goering’s brigade een beetje, nou ja, opgefokt.

De publieksvriendelijker compromis=koeien van Natuurmonumenten

Je verwacht het niet. Dus hebben ze het onderzoek nog maar eens met 14 maanden werkgelegenheid verlengd. Voor

aanvullende proeven met aangelijnde honden en ruiters

..reeds 1 Wisent in de Maashorst die agressief was werd al geschoten. Deze werd door Hermann Goering zijn zus geschoten

Want:

Bovendien is er in de Maashorst nog geen ervaring met het kalverseizoen (…) en komen er nog twee nieuwe stiertjes. In deze periode wordt gevolgd hoe de gewenning tussen mens en dier verder verloopt. Tevens verdient het aanbeveling om incidenten of bijna-incidenten nauwkeurig te documenteren en te analyseren.

…als alternatief voor Heinrich en de zijnen, die wel eens wat opgefokt uit de hoek kunnen komen

En dan: er is nog zo veel onderzoek dat je kunt doen. Want zoals de deskundigen eerder schrijven:

Onze gestandaardiseerde proeven zijn niet representatief voor alle situaties die zich in werkelijkheid kunnen voordoen bij recreatie in een wisentgebied. Bovendien zijn onze proeven slechts over een tijdspanne van zes maanden uitgevoerd.

Daardoor zijn er geen proeven gedaan op het moment dat er jonge kalveren aanwezig waren. De proeven met hond waren te beperkt voor statistische analyse en behalve de analyse van een aantal ruiterexcursieszzzzzzzzz…..en zo voort en zo voort

Tot slot: wie ziet het verschil nu tussen een officieel natuurgebied ‘kwetsbaar verboden toegang’

…en iedere andere pony-weide.

en hier opnieuw officiele natuur, een golfcourse met koeien en poepende ganzen.

Kom, daar willen we toch gezellig door Wanderen met de OERRR-jeugd van Natuurmonumenten!

Zo, Oorspronkelijk!

One Reply to “10 jaar Hermann Goering-stieren in Nederland…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *