Uiltje knappen

…ons Friese dorpje heeft een zogenaamde ‘roest’-plaats in een hulst waar soms 6 ransuilen tegelijk slapen in de winter. ’s Nachts gaan ze weer geruisloos vliegend als een spook-verschijninig op jacht naar muizen en vogeltjes.

Je kunt deze uilen regelmatig binnen de bebouwde kom zien en ook horen, althans, hier in Friesland.

Hoe Hoe.

Wie graag deze charismatische dieren wil zien, laat allereerst de boom in de tuin staan, elimineert die kale schutting-muren en plant lekker veel groen bij. Dat geldt zowel voor particulieren als overheden. Natuurbescherming is niet iets dat ‘natuurorganisaties’ doen.

Dat is iets dat je zelf doet voor jezelf, een onderdeeltje van je leven als filosofie, net als lekker eten, drinken en gezellig doen.

Iedereen met een wat rijker geestesleven en beschaving heeft automatisch ook aandacht voor de omgeving om zich heen. Televisie-kijkers die leuteren over wat Rapper Boef gezegd zou hebben of deze of gene televisie-persoon, die hebben zo’n tegeltuin voor de onderhoudsarme hersenpan.

Tokkies. Overheden evenzo. Toon mij uw tuin, en ik zeg wie u bent. Aan het landschap in een land herken je het land immers ook, en iets van de leefwijze van de bewoners.

Toch prachtig, dat er in een wat groenere stedelijke omgeving meer van zulke dieren kunnen leven. Organisaties van burgers als laatmijstaan.nl houden in Den Haag de aanvragen en verleningen van kapvergunningen bij. Zij zijn de natuurbeschermers van de 21ste eeuw.

Door ‘duurzame’ subsidies voor houtstook, en door op stadsgroen beknibbelende overheden sneuvelt juist veel van dat groen, waar je als burgers wel wat aan hebt: dat wat je dagelijks ziet.

…SDE+-subsidies voor het slopen van bomen en bos tot ‘biomassa’. De Overheid is de grootste vijand van onze resterende natuur

Waarom je meer druk maken over regenwoud ergens in Tropisch Verweggie, dan je eigen bos waar je de hond kunt uitlaten, de beeldbepalende bomen die je stedelijke omgeving levendig houden?

Bos en bomen zijn in Nederland meer bedreigd dan in Brazilië, en wij hebben ook nog eens veel minder.

Even de ransuil aan woningnood helpen = ‘groen’ volgens Nationaal Groenfonds

Of geeft de Braziliaanse overheid miljarden-subsidies voor boskap, om dat in een klimaat-doelstoker van de overheid (Energieakkoord/klimaat-waanzin) te verbranden?

De subsidies die Rijksdienst voor de Onderwerping van Nederland (RVO) uitdeelt, 5 miljard euro in 2016 om bos te stoken voor ‘het klimaat’…

In plaats van op je I-phone te gluren of een vage bekende nog een aandachtsprikkel aan je geeft, kun je ook de boom in gluren. En dan gluren deze dieren terug.

Leuk toch? Oftewel, ’s winters zijn de bomen hier kaal, ’s zomers weer groen, in Langweer is altijd wat te doen 🙂 Behalve dan naaldbomen en hulst, die zijn ’s winters ook groen en daar kan de uil dan even uitslapen van zijn nachtleven.

One Reply to “Uiltje knappen”

  1. Prachtige foto’s,Rypke.
    Ze zitten bij ons ook wel eens in de eik en de coniferen en afgelopen augustus waren s’avonds de schelle kreten van jonge ransuilen te horen.
    Velen stoorden zich daar aan,maar ik vond het prachtig; ik heb er ook geluidsopnamen van gemaakt.
    Laatst trouwens ook voor het eerst een sperwer in onze tuin gespot en gefotografeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *