Nederland, een Intensieve Mensenhouderij

Kruiend ijs bij It Reade Klif met grote zaagbekken, het voorjaar komt er eindelijk 🙂

Hoera, Interessante Tijden leeft nu een jaar als web-organisme. Dus kijken we vandaag, wat waarderen lezers en waarin kan het beestje groeien. De statistiek van afgelopen maand gaf als dag-piek 6000 bezoekers van Interessante Tijden. Dat is 2 maal zoveel als dat Stichting de Noordzee contributie-betalende leden heeft. De 3000 als dag-uitschieter is meer algemeen.

Gemiddeld halen we nu 13-1500 bezoekers per dag. En wanneer ik wat al te filosofisch/moeilijk word dan tikken we net de 1000 aan.

Voor soms toch vrij pittig leesbare en lange (gemiddeld 1500 woorden) verhalen over biologie, filosofie, historie- kortom Natuurlijke Historie- met veel namen en vaktermen die je bekend veronderstelt, dubbele bodems, dan is dat zo beroerd alvast niet. Want je vraagt van je lezers toch vaak een extra denkstapje.

Zo komen we ook bij het voornaamste kritiekpunt: je blogs zijn ‘te lang’. Iedere keer dat ik me voorneem kort van stof te zijn, zit je zo al weer met een tekst van 2700 woorden. Terwijl ik zelf ook niet graag van een scherm lees.

Maar daarom zetten we er ook plaatjes tussen. Even pauze.

De fotografie: zie de ijstijd-foto’s die ik gistermiddag/avond maakte aan de Friese IJsselmeerkust bij Laaksum, dat blijft een ruggengraat van Interessante Tijden. Dat is het ‘de wereld is mooi…’-element.

Zaagbekken

Donker en Licht in Evenwicht
De teksten behandelen vooral de opvolgende component ‘maar de mensen konden beter’. De menselijke natuur blijft het voornaamste biologische studie-object van Interessante Tijden, als de ecologische factor van de 21ste eeuw.

Interessante Tijden heeft een duister mens- en dus zelfbeeld, met christelijke ontsnappingsroute: er is een uitweg/vergeving mogelijk. Door dagelijkse oefening, danwel worsteling komen wij steeds boven. Daarom verschijnt ook dagelijks een column, en tikken we 1 april ook de +/- 365 blogs aan. De officiële startdatum van Interessante Tijden.

Het cabareteske element met wat (zelf)spot willen we niet opgeven: eerder juist versterken, voor evenwicht tussen donker en licht. In de Ollongren-Archipel met internet-censuurwetten, sleepwetten past vooral spot en verbazing. Bij huidige trends wordt EUSSR-vazalstaat NL een Klimaat Socialistische Cyber-dictatuur in 2030. Om U nog beter van dienst te kunnen zijn!

Of je die voorspelling serieus moet/wilt nemen: dat is nu net de crux, dat ligt helemaal aan je eigen instelling, niet aan mij. Ben je nieuwsgierig of stupide.

Mijn lezers kunnen voor zichzelf denken, hebben geen standpunt uit angst voor anderen. En wat je niet snapt: stel een belangstellende vraag of kom met een verrassend nieuw inzicht of een boekentip:  je ‘mening’ interesseert me alvast niet.

Drup drup drup

Je hebt verder mensen die schrijven om na te denken, en mensen die schrijven om na te zeggen. Ik heb een hekel aan woordje-gevlooi. Het creatief proces en de ideeën draait het om. Nazeggers produceren vlakke en pijnloze teksten voor jaarverslagen en mainstreammedia-colums vol open deuren en sociale gemeenplaatsen.

Zoals de columns van Rosanne Hertzenberg in NRC Damesblad. Je hebt wel heel veel diversiteitsbeleid nodig ( = ‘als het maar geen blanke man is die helder denkt’) om in Ik Bel dus Ik Besta-filosofie iets verrassends te vinden.

De drang om origineel te zijn of gewoon pesterige brugklasser die de leraar/juf kliert, die kan natuurlijk ook wel eens doorslaan. Soms moet je gewoon de regels respecteren en je aanpassen. Je moet wel oog houden voor algemeen gedragen normen. 🙂

Omdat in sociale normen ook geëvolueerde wijsheid in zit die meer waar(d) is, dan wat je Neocortex zo even ophoest achter het toetsenbord. De wereld is Yin Yang, Jip en Janneke, abstract en aards. De wereld is niet iets waarmee je het ‘eens’ wilt zijn, zij is wat ze is.

Voor mensen die nergens bij (willen) horen
Een deel van de bezoekers komt van de bij Climategate opgebouwde achterban. Natuurlijk komen volgers uit de visserij, EMK, de meest door overheid/milieufascisme geplaagde sector van NL.

De stip staat aan de Horizon, dat is de uitroeiing met wortel en tak van de Groene Leugen. Vol overtuiging bid ik voor de vernietiging van het Ecofascisme en haar totalitaire bureaucratie, de Ausrottung van milieuclubs met hun Zuurzaamheid. Wij zijn hier groen in klassieke zin, groen, van boompjes, bloempjes, vogeltjes, landschap: groen zonder doem.

Liefde voor Het Leven (soms tegen de klippen op) in plaats van Angst voor het Onbekende.

Juist dat echte groen is gedoemd tot ‘biomassa’ voor 2030 via miljardensubsidie. En zo realiseert de Milieumaffia haar eigen dystopie: Stille Lente, geen zangvogeltjes meer omdat alle groen en ons landschap op hun klimaataltaar werd geofferd.

Het meer praktische korte termijn-doel is nu om met regelmaat boven de 10 duizend bezoekers op een dag te komen. Waar komen die dan vandaan?

Hoe vind je een nieuw publiek van nog meer mensen die ook nergens bij (willen) horen? De belangrijkste hindernis is (volgens mij) dat je geen maatschappelijke autoriteit hebt: iets dat je toegekend krijgt.

Massamedia en massamensen/bakfietsvrouwen/metromannetjes citeren alleen mensen die ze autoriteit toe (willen/durven) kennen. Dus heb je geen sneeuwbal-effect dat je bezoekerstal opkrikt. Groei in bezoekers kun je dus alleen zelf zonder hulp van andere media opbouwen.

Ook raken mensen mogelijk verward door de serieuze en diepgravende inhoud aan de ene kant, en het heupschieten met woordvondsten tussendoor.

Daarnaast heb ik nooit een vooropgezet plan: het is iedere dag weer een verrassing wat er uit je toetsenbord komt. Zo reis je ook, op de bonnefooi: en spontaan kom je op de meest verrassende locaties. Van de bunkers van Hitler op de Obersalzberg tot de zendmast van Bovensmilde in Midden Drenthe.

Het nadeel van die werk-methode kan dus een zekere rafeligheid zijn: het is nog niet duidelijk wat je zeggen wilde, of waar je op mikt. Dat hangt wel in de lucht maar ‘The Fittest’ heeft zich nog niet omhoog ge-elleboogd als ‘Het Idee’. Die Ro De Draaaad. Zucht.

Aan de andere kant denk je: Fuck die rode draad. Wat is er mis met losse observaties? Je kunt buiten ook hier eens een buizerd zien, en daar kruiend ijs met duizenden brandganzen. De wijsheid van Inspiratie en wat je Toevalt moet wel groter zijn dan centrale planning. Dan mis je op reis alle onverwachte observaties omdat je te gefocust was op een ‘doel’, dat ook maar Fata Morgana was.


Intensieve Mensenhouderij NL
Sommige lezers willen geloven dat Nederland een functionerende democratie is met voor rede vatbare mensen. In plaats van totalitaire bureaucratie met kuddedieren die op ‘gevoel’ handelen.

Die mensen met achterhaald wereldbeeld, zij willen graag politiek aan de haal met teksten. Die zien tegelijk in dat je met dit proza in de Ollongren Archipel geen punten scoort. Die reageren dan teleurgesteld of gaan je bemoederen.

Maar deze mix van serieus en Zereneus leunt op een filosofie.  Als je moderne kartelpolitici ergens NIET mee bereikt, is het met redelijke argumenten en bewijs. Wel met gevlei en omkoping. Of door hun egootjes te kwetsen.

Daarnaast hebben politici geen noemenswaardige invloed in de totalitaire Economie die NL is, buiten wat punten en komma’s. Zie ook de gemeenteraads-campagnes die enkel gaan over het ‘gevoel’ dat ze willen overbrengen. Je moet ze ‘loik’ vinden.

Er is niet 1 van die democratie-clowns die adverteert met ‘dit is wat ik kan’, dit zijn mijn capaciteiten. Ze verkopen hun seculiere Opium voor de Massa. ‘Gekozen’ politici zijn goedwillende bedriegers die allen meer lastenverzwaring brengen en verdere vernieling van ons landschap: terwijl ons alternatief het Ecomodernisme zoveel meer biedt.

Wie wel op basis van rede iets probeert, zoals broeder in het goede Marcel Crok (De Staat van het Klimaat die halen ze door het slijk. Ik ken geen mensen die meer integer zijn. Wat dus iets zegt over de Staat van Nederland, als men op die schandalige wijze met zulke goede en capabele mensen omspringt.

Terwijl de oplichters en praatjesmakers aan de knoppen komen om hun schade te doen aan de Beschaving.

Nederland is een intensieve mensenhouderij waar de meeste 9 tot 5-BNP-slaven als stemvee en belastingvee in legbatterijen wonen. Dat kun je zien in al die treurige wijken met Vereniging Voor Hypotheek-Eigenaren. Moet je daarvoor krom liggen, of kom je daar ook je bed niet voor uit, de ‘nieuwe serre en de set nieuwe gordijnuhhh‘?

We zijn menselijke voorraden van bankiers en multinationals (ik althans). Pas met een paar miljoen of meer krijg je enige invloed, kun je jezelf vrijkopen van je gijzelaars. ‘Waarheid’ die koop je ook. De ruimte tussen de oren van mensen huur je via marketing en propaganda.

Luister maar eens naar iemand die een ‘eigen dierbare mening’ verkondigt: iets tenenkrullends van horen zeggen uit massamedia, ingeprent door een spindoctor. Het beste heb je maar geen mening, maar observeer je slechts.

Ik zit uiteraard in de politiek foute hoek als criticus van Tulpenmanie 2.0 (Nederland Klimaatgidsland), Persona Non Grata van neo-Marxistische pers waar ik vroeger ook voor schreef (NRC Damesblad, Dagblad Vrouw). Die bedrijven zelfs actieve censuur.

Komt er eens een scheur in de censuur dankzij een nietsvermoedende redacteur die de inhoud goed vindt van iets dat ik schreef, (Dagblad Trouw) dan sturen ze die opinie-redacteur de dag later naar Siberie ter heropvoeding.

De Telegraaf, tsja, dat is de Telegraaf: die wilde dat ik even met mijn kennis voor onbezoldigd redactielid kwam spelen. Terwijl ze zelf 5000 euro per maand salaris toucheren. En ik moet potverdorie van Liefdadigheid leven. Dus kopt de Telegraaf met de rectaal verstrengelde Thorne en Gordon, en niet met de 107 miljard euro diefstal door IJskoude Ed en zijn Bende van Nijpels. (VVD)

Tjsa, dat zijn redactionele keuzes. Aan de andere kant hoop je toch stiekem dat ook mainstream-media tot meer in staat zijn, dan het aaneenrijgen van losse incidentjes zonder begrip of filosofie die VVD-nihilisme overstijgt: iets meer dan ‘verkoopt het’. De Telegraaf is niet ‘rechts’ maar nihilistisch.

Het ijs vol ganzen

De Troost van de Geologie en Biologie
De voorgaande donderpreek was nu ook zo 1, waarvan mensen denken: moet dat nu? Dan kun je het ook bij de foto’s houden, zoals van vandaag bij It Reade Klif, een ijstijdlandschap waar het voorjaar inzet en de poolwinter verdrijft. Tussen de keileem die de Saalien-ijstijd naliet in dit stukje Friesland, voltrekken zich nog de zelfde oerprocessen als 130 duizend jaar terug.

De Troost van de Geologie. (en Biologie) Alles Giet Foarbei. Deze foto’s had je 130 duizend jaar terug ook kunnen nemen. Het voorbijgaan van alles blijft voor eeuwig.

Patrick Jansen (Wageningen, oud-burgemeester Droevendaal) zijn tip was om bijvoeglijke naamwoorden te vermijden, dat was een goeie. Je moet ook niet klinken alsof je de Faunabescherming bent of de Schoolkrant. Maar je zou ook geen ‘bijvoeglijke naamwoorden’ kunnen schrijven zonder bijvoeglijke naamwoorden.

Dus ze zijn ook wel eens nodig.

En dan: Wat is Interessante Tijden zonder peper en zout? Waarom kun je een neger geen neger noemen? Als je een reiger ook een reiger noemt. En termen als academie-prostituee (voor de 95 % met subsidie gecorrumpeerde academici) geven toch wat smaak.

Maar je kunt wel eens ‘te leuk’ willen zijn met Rypkiaanse humor van de overtreffende trap na: zodat je de inhoud ondersneeuwt. Wat onze uitgever voor het Ecomodernisme-boek Nieuw Amsterdam ‘exuberant’ noemde, een net klinkend scheldwoord voor ‘je komt op ons als gek over’.

🙂

Maar dan: zodra je massa moet bedienen: voor Nieuw Amsterdam kon je het woord ‘fotosynthese’ al niet eens gebruiken. ‘Vakterm!’ merkte de eindredactrice IJzeren Rita op in paniek. Eigenlijk kun je dus voor de massa dan al niet over biologie schrijven. Dus laten we de massa maar over aan massamedia, en leveren we hier teksten op maat voor mensen die kunnen lezen.

‘Ongenuanceerd’, wat is dat?
Al schrijvend denk je na, via natuurlijke selectie van rondzwervende gedachten ontstaan ruwe zinnen, die dan via associatie tot artikel groeien als eencelligen die in reactie op bestrijdingsmiddel tot meercellige samenklonteren. Je kwakt iets tegen het doek en gaat boetseren.

Zo krijg je ook woordvondsten en ideeën, door spontane evolutie. Niet iedere vondst is even geslaagd. Het is ook iedere keer een gok, zoals de natuur ook via variatie (gokjes die niemand volgens planning kon verzinnen) en selectie verder evolueert.

Wel komen met enige regelmaat dit soort reacties, verwant aan ‘zo kan ik geen politici belobbyen met je teksten’:

Inhoudelijk kan ik mij (heel) vaak in je artikelen vinden. De manier waarop je het opschrijft is soms wel heel erg ongenuanceerd. Dat vind ik jammer want je artikelen minder leesbaar en ik denk dat je er ook minder mensen mee bereikt. Dat geldt ook weer voor dit artikel.

Ik snap het idee, maar kan daar tegelijk niet zoveel mee. Je hoeft het juist niet ‘eens’ te zijn: ik hoor liever iemand die onderbouwd mijn ongelijk aantoont. Soms ben ik best slordig, dus corrigeer me.

En dan: wat is ‘ongenuanceerd’, behalve een postmoderne fatsoens-bezwering. Hier zit een superioriteitsclaim in. Alsof de afzender weet wat ‘het redelijke midden’ is en ik niet. Er spreekt een vorm van selectieve moraliteit uit, wat contradictio in terminis is.

‘Op de Persoon’: als de persoon zelf het probleem is, waarom niet?
Wanneer ik Robert Reibestein (VVD) eens met Graaf Dracula wil vergelijken of IJskoude Eddy Nijpels (ook VVD) ter Hellevaart wil wensen, Interessante Tijden is ook je eigen webdorpje. Je hele leven moet je al tussen de proleten bivakkeren en je aanpassen bij normen die niet de jouwe zijn, laat het hier dan zijn zoals je het graag zelf wilt.

Je moet geintjes kunnen maken, en kunt je dichterlijke vrijheden veroorloven die Interessante Tijden wat geur en smaak geven. En dan, schelden tegen VVD’ers, dat zouden mensen vaker moeten doen. Nihilistische oplichters.

Die ‘rants‘ zijn bovendien functioneel. Je maakt zulke uitschieters expres vanuit het volgende realiteits-model:

 •  Het is mensen worst wat ‘de feiten’ zijn in Postmodern Nederland. We leven (in media althans) in het tijdperk van de Vernichting, de verwijving waarin alleen ‘het gevvvoellll’ telt, en ordinaire Wil tot Macht. Wat mensen nog ‘raakt’ is wat ze persoonlijk raakt. Dus wanneer ik persoonlijk word, weet je zeker dat die mensen het lezen. Dat blijkt achteraf altijd zo te zijn.

Men bedoelt bij ‘op de persoon’-kritiek ook meestal: je mag mensen met wie wij sympathiseren niet bekritiseren. Er is echter geen onderscheid tussen ‘de man’ en ‘de bal’ in het spel, waarin de man de bal doet rollen.

Of men dicht je (terecht) geen sociale status toe. (ik ben slechts Lul de Behanger) Bij mainstream-media-journalisten is- net als bij apen- ‘waarheid’ vaak wat De Leider/autoriteit zegt. Tulpenmanie 2.0 toont hoezeer tussen bewijs en De Leider een kloof ligt.

Juist bij Nieuwe Media zie je een oplossing tegen massa-waan: het 1 op 1 gesprek krijgt daar de ruimte, zie Dave Rubin, Stefan Molyneux. In Nederland doet Cafe Weltschmerz een moedige poging voor tegenwicht bij het nietszeggende gehakketak van massamedia en haar zjoernaliestiek.

Maar goed: je wilt ook wel eens vaker een lezing en les geven, een groter gehoor krijgen, al was het maar omdat je zo meer toegang krijgt tot meer interessante mensen. Mensen die iets kunnen, waar je weer wat van opsteekt. Wat is er leuker dan inzichten krijgen waarvan je dacht ‘ha, zo had ik dat niet gezien’, of ‘hee, die heeft capaciteiten om te benijden’. Hartstikke leuk ook, een optreden geven, met je goede energie mensen aansteken.

Donderpreken met knipoog zijn wel psychologisch bevredigend, en die trekken alvast een deel van de lezers als vorm van ‘maatschappelijk afreageren’.

Het is misschien net als bij bier: genieten, maar met de juiste dosering en het goede gezelschap. Je wilt geen dronkenlap zijn (dan heb je geen beheersing), maar ook geen gezondheids-fundamentalist.(dan vertrouw je jezelf niet, en ben je onbetrouwbaar)

Zonder subsidie van de Staatsomroep NPO gemaakt, ijs dat smelt bij opwarming

Niets is mensen te gek, behalve non-conformisme
Allemansvriend zal Interessante Tijden nooit worden, want daar is het baasje het beestje niet voor. Ik ben volgens huidige norm niet ‘sociaal’; dus dat je lust vindt in gebabbel over niks en toneelspel, gevlei en geveinsde belangstelling. Liever een goed boek dan slecht gezelschap.

Maar goed, dit is ook een ALTERNATIEF medium. Ik doe me niet anders voor met wat tattoos en slot door de neus (dat vinden mensen ‘normaal’). Om anders te zijn hoef ik geen extra of uiterlijke inspanning te verrichten. En zo geldt de regel: niets is mensen te gek, behalve non-conformisme, wat je vooral ziet wanneer ‘non-conformisten’ zich in groepen vergaderen.

Allemaal het zelfde.

Hamvraag is dan: Wat is dan het profiel van geestverwanten, als je allemaal anders bent? Een mentaliteit. Je zoekt een manier om echt te zijn in plaats van nep, laten we elkaar niet zo voor de gek houden. Je voelt je als wilde eend in de woestijn bij de mainstream-‘cultuur’ en mentaliteit.

Ben je ook meer van donkerbruin Vlaams Bier-cafe, dan fabrieksmatige ‘feest’-evenementen of een Grand Cafe?  Met plastic personeel dat Radio 538 robotstem-dreuntjes draait vol Pomade-zonnebankjes die steeds hun mobieltje betasten. Je kunt werkelijk boos worden van onnadenkende wansmaak, zoals Henk Westbroek dat vroeger ook werd als DJ.

Je wilt jezelf kunnen ontwikkelen zoals je bedoeld bent, schrijven en nadenken is daarbij iedere dag essentieel. Niet je imago verder oppoetsen, dat Gouden Kalf aanbidden. Wees creatiever dan dat. En als er iedere dag weer een leuke zin of woordvondst uitrolt, is dat toch mooi meegenomen? Het leukste aan schrijven is dat je een inzicht krijgt dat je zelf nooit had bedacht.

Gelukkig ontmoet je dankzij je werk – en Interessante Tijden als alibi voor exploratiedrang- vaak mensen die lichtpuntjes zijn, die leven niet onnadenkend als gegeven accepteren, mensen van karakter.

En van mensen met die mentaliteit, van iedereen die iets kan met enige hersens nemen we in dankbaarheid goede suggesties aan. Alvast bedankt. Van Jezus Christus neem ik alvast deze wijsheid aan: dat juist in je zwakte je kracht kan schuilen. Voor de mensen die wel eens een Grasje rookten, sluiten we daarom af met His Royal Bobness en zijn THC-versie van JC The Lord.

The things that people refuse are tha things they should use. Pfffffffffffffff.

Oh ja, ik moet van de Liefdadigheid leven, dus wie mij een tank benzine gunt (70 eu), de factuur van Bolcom voor mijn laatste 3 boeken (50 euro) wil betalen, of wie mij een week-rantsoen lekker Belgisch Abdijbier gunt (20 eu): de meest essentiele levensbehoeften BBB, doneer!
Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid. IBAN NL04INGB 0005526038 onder vermelding van ‘Interessante Tijden/Rypke’

5 Replies to “Nederland, een Intensieve Mensenhouderij”

 1. Ik geniet dagelijks van Interessante tijden en bezoek ook regelmatig Climategate, ik ben helaas niet in de situatie dat ik U van bijdragen kan voorzien, wat ik wel kan is u mijn archief aan bieden om beelden uit te putten die U misschien van pas kunnen komen en dat om niet want tijd kan ik wel missen.
  kijk op http://www.aerophoto.nl en zie of er iets van uw gading bij is.
  Met hartelijke groet Bob Fleumer

  1. Beste Bob, je produceert al iets van waarde en bent net als ik niet gezegend met een getal plus veel digits er achter op je rekening. Maar dat geeft niets. Andere mensen zijn arm in ideeën maar rijk op hun rekening. En wij zijn meer andersom: rijk in ideeen maar arm in digitale credits

   Laat die vooral doneren op Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid. IBAN NL04INGB 0005526038 onder vermelding van ‘Interessante Tijden/Rypke’

   Mocht er een gelegenheid komen, dan zou ik graag eens met je meevliegen en foto’s maken. Je bent alvast welkom als gastauteur met selectie van wat je zelf je beste beeld vindt, en beschrijving van de totstandkoming/keuze

 2. “Al schrijvend denk je na, via natuurlijke selectie van rondzwervende gedachten ontstaan ruwe zinnen, die dan via associatie tot artikel groeien als eencelligen die in reactie op bestrijdingsmiddel tot meercellige samenklonteren. Je kwakt iets tegen het doek en gaat boetseren.” Iconisch.

  1. Ha Michel. zie hier: Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid. IBAN NL04INGB 0005526038 onder vermelding van ‘Interessante Tijden/Rypke’

   Ik zet het nog even onder het stuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *