Positieve Windenergie

Karakters, de Friese Blues Brothers tijdens zomerse oefensessie op het Snekermeer

Alles dat de Duurzamen aanraken wordt lelijk, zoals het landschap dat ze met hun peper-duurzame windturbines van haar identiteit ontdoen.

Tradities als het Friese Skutsjesilen verrijken juist het karakter van een streek, de machtige zeilen aan de horizon bij tegenlicht en opspattend schuim.

Tijdloos beeld van het traditionele Friesland met de Langweerdermolen waar je overnachtingen kunt boeken

Vandaag start in mijn prachtige dorpje Langweer de opening van het Zeilseizoen, ik meen dat dit de veertiende edititie is die ondernemende dorpsgenoten organiseren.

’s Winters zijn de bomen kaal, ’s zomers zijn ze groen, in Langweer is altijd wat te doen

Langweerder Wielen, kom vooral langs en zie hoe mooi het hier is

Langweerderweg, onze oprijlaan. Bos en water naast de deur, nee het woont hier zo slecht niet.

Als er sneeuw en ijs ligt, is het hier in de winter ook prachtig: anders is het toch een beetje afzien..

Ik mocht een paar keer meevaren als fotograaf, zowel tijdens de voorjaars-wedstrijd in een speedboot als tijdens een zomerse oefensessie op een Skutsje op het Snekermeer. Bij deze een eerbetoon aan de positieve variant op windenergie, met een vleugje spierkracht.

En een stugge bemanning met het typisch Friese ‘doen alsof je niet stoer doet’ en ‘sizze is neat, dwaan is in ding‘, gevloek en getier op elkaar, gewoon omdat je daar maar tegen moet kunnen. Zoals deze schipper hieronder:

Maar ze hebben ook een onvervalste neger-schipper hier die plat Fries praat, ik geloof dat die van het Skutjse van Joure is. Gebabbel over ‘inclusiviteit’ en ‘diversiteit’ en ander hypocriet geneuzel is hier niet nodig, je moet hier enkel in je woorden niet op je daden vooruit lopen.

Mijn persoonlijke aandachtspuntje 🙂

De negerschipper van het Skutsje van Joure als ik me niet vergis

En deze van Langweer, met de eeuwige sigarenpeuk in de bek en een norse tronie, karakteristieke kop:

Langweerder bemanning

Het Langweerder Skutsje heeft het zwanen-embleem als Logo. Zij zijn op eigen water nooit erg succesvol. Ondanks investeringen van de lokale import-elite als Dolf Collee, bestuurder bij Ajax.

Het Embleem van Langweer

Het gaat hard om hard op de Langweerder Wielen, Langweer tegen Joure, linksonder de Langweerdermolen, in 1787 gebouwd. Die kun je voor overnachtingen huren

Net als windturbines (tussen kracht 4 en 8) kennen Skutsjes een beperkt bereik waarbinnen het goed zeilen is, zo tussen kracht 3 en 6 in. Waait het harder, dan kunnen masten soms knappen en bij een verkeerde stuurbeweging waarbij de wind plots te veel greep op de zeilen krijgt kan het Skutsje omslaan.

Windkrachtje 5

Bij te weinig wind- als windturbines geen stroom meer leveren- dan kun je dan wat op het motortje voort-tuffen:

De zeilen vieren

De emoties lopen hoog op tijdens zeilwedstrijden, botsingen zijn niet ongewoon, zowel tussen schepen als mensen.

You might get wet

Oepsiepoeps, daar kun je zomaar botsen

Dringen in het deelnemersveld

Het is echt aanpoten op zo’n schip, je moet het touw van het zeil met je knuisten strakhouden, wat een stukje bodybuilding vraagt.

De zomerse oefensessie, een Ierse gast-bemanningslid vertrekt zijn gezichtspieren

Arbeid zoals voor de Industriele Revolutie, alle verplaatsing en bouw met spierkracht en natuurkracht.

Mankracht

Het zeilen is contactsport, regelmatig hang je in het water.

Water maken

Niet bang zijn aangelegd

Een Skutsje in volle glorie op de Langweerder Wielen

Een geweldig gezicht is natuurlijk een aanstormend Skutsje in volle glorie.

In Volle Glorie

…meer lijkt me niet nodig om aan te tonen waarom mensen er hier aan verslingerd zijn.

Windkracht

Mankracht (MK) + Windkracht = karakter

Genoeg reden om hier in het goede seizoen dus Langweer te bezoeken, en om te wonen natuurlijk: beter dan in die overvolle stinkende Randstad met haar Islam-getto’s dacht ik zo. Wonen zonder Allochtonen!

Zicht op Langweer vanaf het water

Dat wil iedere Nederlander stiekem wel, wonen zonder Allochtonen. Wel, dat kan hier dus nog; Al reserveren ze hier nu ook 15 procent van de sociale woningvoorraad voor het omvolkings-project van George Soros en de zijnen. Juist globalisten wakkeren vreemdelingenhaat aan, omdat ze je dwingen om parasitaire mensen op te nemen in plaats van de goede mensen.

Als je hier een neger tegenkomt is het een goeie die gewoon werkt voor de kost, of die zelfs schipper is van een Skutsje, ‘Ien Fan Us’. Dan denk je ‘ha, wat leuk’. In plaats van zo’n crimineger, hangend op een straathoek met de laatste blingbling-telefoon en gouden tanden met pistooltje er in gegraveerd, met zijn apenroedel en skooters anderen tot overlast.

Zoals je dat in de meeste grote steden ziet, ook in Leeuwarden, werkverschaffers der hulpverlenings-industrie, uitkering-trekkende aardgasbaten-verbranders die het beste weer gedeporteerd konden worden. Waarom moeten wij daarvoor zorgen?

En ja, dat schrijven we hier gewoon keihard op, wat iedereen buiten D66-bakfietsmoeders denkt. Fuck de valse moraal en multiculti-leugen. Nationalisme Rules! 

We hebben hier ook geen theedrink-sessies met de Langweerder Moslimgemeenschap. De eerste Mohammedaan moeten we hier nog zien. Nou, wat mij betreft geen Jihad in Langweer: ik geloof ook niet dat daar bijzonder ‘draagvlak’ voor is hier…de Islam. Onderwerping aan Allah enzo. Ongezellig.

De enige Haatbaard van Langweer, Orthodox Christen van de Orde der Alcoholisten

De enige haatbaard die hier woont in het Friese Dogville, dat ben ik, Rypke Roodbaard, Monnik van de Orde der Alcoholisten. Frjemd Spul!  Die neemt zichzelf niet te serieus en hoopt dat U dat ook niet al te zeer doet. Je bent immers niets, je krijgt je genen van je ouders, dankt talenten niet aan jezelf en gaat gewoon dood: dan is er niets meer van je over…

Dus waarom zo druk doen, behalve over zaken die echt van belang zijn, zoals de vrijheid zelf je leven naar eigen waarden in te richten en het beschermen wat je dierbaar is. De functie van Dorpsgek was 7 jaar terug vacant en die heb ik toch op waardige wijze ingenomen. 🙂

..onze eerste actie om de Lindebomen rond de kerk te redden, ik was 3 weken inwoner

Ik mag wel eens wat afgeven op de Friese lompigheid, maar daar staat het (door de duurzamen ernstig bedreigde) landschap en een zekere gemoedelijkheid weer tegenover. Qua ontmenselijking, criminaliteit en nihilisme lopen we 10 jaar achter op de rest in positieve zin.

En ach, qua lompheid kan ik toch ook de meest botte Friezen af en toe ruimschoots verslaan. Dus wat zeur je dan? Het is voorjaar, we zijn onze winterholen weer uitgekropen en het goede seizoen begint!

Dus Fryslan Boppe, en Visit Langweer. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *