De Killers van Skillaerd

Propellor van neergestorte Stirling

Bij 1 van de mooiste gothic zadeldak-torentjes in het voormalige Middelzee-gebied, die van Skillaard liggen 7 Britse vliegers begraven.

In de nacht van 1 op 2 maart 1943 werden ze neergeschoten door een Messerschmitt 110 jager, die opsteeg vanaf Vliegbasis Leeuwarden bij het naar de oorlogsgod Mars vernoemde Marssum.

Roekenkolonie

De Britse vliegers hadden geholpen om meer dan 800 huizen in puin te bombarderen in Berlijn, en doodden met hun bommen 191 mensen. Dus terecht dat de Duitse piloot Wolfgang Kuthe ze in brand schoot om 1 uur ’s nachts, zodat hun vliegtuig ontplofte en neerstortte bij de Mantgumervaart.

De Britse vliegers, met zicht op Jorwerd en Aalscholver

Vanuit Duits perspectief gezien dan.

Voor die Britse jonge jongens was het natuurlijk een angstig avontuur. Toch, hoe heldhaftig ben je om vanuit grote hoogte wat bommen te gooien waardoor mensen op de grond uiteen gereten worden. Maar daar zie je dan niets van in je vliegtuig.

Waarom stappen we over zulke daden eigenlijk zo makkelijk heen, ook wanneer je hoort dat de Amerikaanse warlords weer wat bommetjes op Damascus gooien. Wanneer dan Syrische burgers sterven heet dat ‘collateral damage‘.

Hoor je dan weer niets over in ‘het nieuws’, de propaganda van journalisten.

Sfeervol plekje om te liggen, als je dan toch dood moet

Er zaten echt jonge broekjes bij, zoals de Tailgunner George Arthur Moss van slechts 19 jaar. Ze hebben een stukje bravoure maar ook iets beschaafds over zich.

De Britse vliegers, het waren er zeven maar het kerkhof heeft 8 stenen

Hoe zinvol was de zogenaamde ‘Saturation Bombing‘ van de Britten eigenlijk? En hadden ze niet beter Stalin kunnen ombrengen? Je kunt dat deze kerels niet aanrekenen, omdat besluiten voor hen genomen werden. Of toch wel?

Roekenschijt op de grafsteen

OP de voorgrond, plekje om je urn bij te zetten

‘Zij die hier liggen waren eens jonge mensen, geboren hier ver vandaan, vol verwachting van de toekomst. Die toekomst werd een graf aan de voet van de Skillaerder toren’, zo vermeldt het paneel bij het kerkje. Een prachtig stukje Memento mori, gedenk uw sterftelijkheid.

Propellor-blad, opgebouwd uit verschillende laagjes

Het oudste graf hier dateert uit 1680

Heerlijk spookachtig plaatsje

 

3 Replies to “De Killers van Skillaerd”

 1. Wat en zuur stukje met een sterke misselijk makende pacifistische ondertoon. De gestorven hebben een dergelijke behandeling absoluut niet verdiend! Een stukje in vrijheid geschreven. Een vrijheid die zwaar bevochten is en waarvoor onnoemelijk veel jonge mannen hun leven hebben moeten geven. Ook de 7 (of zijn het toch 8?) die in Skillaerd zijn begraven. Vanmiddag bezocht ik hun graven en heb met veel respect mogen constateren dat hun levens in ieder geval wel worden geëerd door er goed onderhoud te plegen.

  1. Haa Klaas Elgersma, u kwam uw nietszeggende plasje tegen de boom van Interessante Tijden even doen om te tonen hoe geweldig u bent in vergelijking met ons 🙂

   Idealiter voegt U
   a. leestips toe, links, boeken enz die uw standpunt (als u dat hebt) kracht bij zetten
   b. een nieuw inzicht, dat we denken ‘heeh, zo hadden we dat nog niet gezien

   Wat lezen we nu?

   Klaas Elgersma de massamens, der mann ohne eigenschaften, die iets roepen moet, zomaar, gewoon omdat ’t kan…

   Doe ik ook wel eens hoor, vooral als ik wat melig ben en mijn abdijbiertjes heb gedronken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *