Bij 1 van de mooiste gothic zadeldak-torentjes in het voormalige Middelzee-gebied, die van Skillaard liggen 7 Britse vliegers begraven.
In de nacht van 1 op 2 maart 1943 werden ze neergeschoten door een Messerschmitt 110 jager, die opsteeg vanaf Vliegbasis Leeuwarden bij het naar de oorlogsgod Mars vernoemde Marssum.
De Britse vliegers hadden geholpen om meer dan 800 huizen in puin te bombarderen in Berlijn, en doodden met hun bommen 191 mensen. Dus terecht dat de Duitse piloot Wolfgang Kuthe ze in brand schoot om 1 uur ’s nachts, zodat hun vliegtuig ontplofte en neerstortte bij de Mantgumervaart.
Vanuit Duits perspectief gezien dan.
Voor die Britse jonge jongens was het natuurlijk een angstig avontuur. Toch, hoe heldhaftig ben je om vanuit grote hoogte wat bommen te gooien waardoor mensen op de grond uiteen gereten worden. Maar daar zie je dan niets van in je vliegtuig.
Waarom stappen we over zulke daden eigenlijk zo makkelijk heen, ook wanneer je hoort dat de Amerikaanse warlords weer wat bommetjes op Damascus gooien. Wanneer dan Syrische burgers sterven heet dat ‘collateral damage‘.
Hoor je dan weer niets over in ‘het nieuws’, de propaganda van journalisten.
Er zaten echt jonge broekjes bij, zoals de Tailgunner George Arthur Moss van slechts 19 jaar. Ze hebben een stukje bravoure maar ook iets beschaafds over zich.
Hoe zinvol was de zogenaamde ‘Saturation Bombing‘ van de Britten eigenlijk? En hadden ze niet beter Stalin kunnen ombrengen? Je kunt dat deze kerels niet aanrekenen, omdat besluiten voor hen genomen werden. Of toch wel?
‘Zij die hier liggen waren eens jonge mensen, geboren hier ver vandaan, vol verwachting van de toekomst. Die toekomst werd een graf aan de voet van de Skillaerder toren’, zo vermeldt het paneel bij het kerkje. Een prachtig stukje Memento mori, gedenk uw sterftelijkheid.
Is wel een stukkie om over na te denken .
Wat en zuur stukje met een sterke misselijk makende pacifistische ondertoon. De gestorven hebben een dergelijke behandeling absoluut niet verdiend! Een stukje in vrijheid geschreven. Een vrijheid die zwaar bevochten is en waarvoor onnoemelijk veel jonge mannen hun leven hebben moeten geven. Ook de 7 (of zijn het toch 8?) die in Skillaerd zijn begraven. Vanmiddag bezocht ik hun graven en heb met veel respect mogen constateren dat hun levens in ieder geval wel worden geëerd door er goed onderhoud te plegen.
Haa Klaas Elgersma, u kwam uw nietszeggende plasje tegen de boom van Interessante Tijden even doen om te tonen hoe geweldig u bent in vergelijking met ons 🙂
Idealiter voegt U
a. leestips toe, links, boeken enz die uw standpunt (als u dat hebt) kracht bij zetten
b. een nieuw inzicht, dat we denken ‘heeh, zo hadden we dat nog niet gezien
Wat lezen we nu?
Klaas Elgersma de massamens, der mann ohne eigenschaften, die iets roepen moet, zomaar, gewoon omdat ’t kan…
Doe ik ook wel eens hoor, vooral als ik wat melig ben en mijn abdijbiertjes heb gedronken…