Verkikkerd

Parende kikkers in het eendenkroos

Hier op het Friese platteland kampen we in het voorjaar niet alleen met een explosie van fijnstof (stuifmeel van bloemen), maar ook met geluids-overlast: obsceen lawaai dat tot diep in de nacht doorgaat. Het gekwaak van groene kikkers in de boerensloot die in voortplantings-stemming raken.

Wat 1 warme week een verschil kan maken. Kom je van zee af na een weekje garnalenvissen met een Wieringer garnalenkotter, en is de kers ook plots in bloei, kun je de geurige bloesems ruiken (fijnstof!) God’s vuurwerk van bloeiend gebloemte dat even kort explodeert tot het meer saaie groen van de zomer de tent overneemt.

Ietsje uitgezoomd

In de boerensloot

De term ‘verkikkerd’ voor ‘verliefd’ komt volgens Genootschap Onze Taal van vruchtbaarheids-symboliek. De Egyptische Godin Heket – van de zwangerschap- werd al afgebeeld met kikkerkop. Volgens Ancient Egypt Online droegen zwangere vrouwen een amulet van Heket om ze bij de riskante onderneming van bevalling te beschermen.

Heket met de kikkerkop rechts, Chnum met de ramskop links

Volgens 1 traditie zou ze de vrouw van de Ram-god Khnum zijn. Die maakt al potten-bakkend dan mensen, terwijl Heket er de levensadem in kwaakt. Een soort goddelijke productie-medewerkers aan de lopende band van levens-creatie.

‘Doordraaieeh’, horen ze dan van de chef Lopende Band: want ja, er moesten voor de Deadline van de Farao nog heel wat Egyptenaren bijkomen om die Pyramides te kunnen bouwen.

Worstelen ze nu of paren ze?

Mensen schreven dus al in het oude Egypte aan kikkers allerlei paarlustige eigenschappen toe, viriliteit. Ze paren ook zo openlijk, al zie je soms ook cruisende mannetjes op elkaar springen.

Of die flikker-kikkers dan met elkaar worstelen of properen te paren, dat is dan moeilijk te zien. Maar dat idee krijg je ook wel eens als je worstelaars ziet stoeien in hun strakke darkroom-pakjes. Wist U dat het Wereld Natuur Fonds/World Wildlife Fund (WWF) ooit een rechtszaak uitvocht met de World Wrestling Federation (WWF) over wie deze afkorting mocht dragen?

De veganistische beer die de hele dag aan een bamboestokje loopt te knagen won.


Het kan ook zijn dat die kikkers dus gewoon met elkaar vechten, om dan zo tot de vrouwtjes te komen en de meeste bevruchte kikkerdril te kunnen maken. Al geldt voor de flikker-kikker dan het motto van ‘Stag O Lee’ op de cd Murder Ballads van Nick Cave, de stoere jongen die heimelijk homo is:

I Crawl over fifty good pussies just to get to one fat boy’s asshole.

Natuurlijk herinneren we ons ook Kermit de Kikker, het idool van Miss Piggy in de Muppet Show van Jim Henderson.

Je kunt ook een kikker in de keel krijgen, als je wat ge-emotioneerd bent. Dat heb ik ook wel eens, die brok in de keel, en dan is je stem een octaaf ijler. Op die momenten, wanneer je  dan wil zingen in de auto lukt het ook niet mijn Tom Waits-imitatie ten beste te geven. Of de lage brul van Type O Negative-zanger Peter Steele, in de meest herfstige gothic-song aller tijden:

Oh how I hate the Mornings. Aaaaaaaai hate, the Mooornings

…bijna resonerend als een Boeddhistische monnik die zijn buik als klankkast laat meetrillen. Natuurlijk zing je in de auto, toch?

Kwaaaaaak

Terug uit Hooksiel (DE) na het garnalenvissen, liftte ik mee terug naar Friesland met 2 heerlijke jonge Rubens-dames. Die kwamen naar Hooksiel, om met de koelauto de garnalen-vracht van Duitsland naar de visafslag in Den Oever te brengen.

En op de terugweg zongen we en brulden alles van Heavy Metal tot Bloed Zweet en Tranen van Andre Hazes, terwijl ik tussen beide lieve skatt’n als zachte vleeskussens ingeklemd zat tussen de 2 autostoelen.

Wie zingt heeft plezier in het leven op dat moment, zoals een Psalm zingen volgens Maarten Luther ook 2 x bidden was. Het leven 2 keer eren op 1 moment.

En leven is alleen op dit moment, gisteren leef je niet meer en morgen komt misschien wel niet: enkel nu heb je de vreugde van het in leven zijn, dat gevoel waar de doden een moord voor zouden doen.

Voorjaar op het Friese Platteland, Alde Toer: hoera-landschapje.

Alde Toer in het kale en donkere seizoen, wanneer wij in onze holen ons terugtrekken

Je hebt ook metromannetjes die met permanente kikker in de keel praten. Dat zijn eigenlijk flikker-kikkers, ze werken vaak bij milieuclubs en zijn dan heel bezorgd over de ijsbeer op de Noordpool, dat je zelfs je CO2 gaat compenseren. Dan spoor je niet.

Zo’n wereld-verbeterend NGO-hoofdje met een heuptas die muntthee drinkt- het horeca-equivalent van boerenslootwater met waterplanten.

Maar laten we positief afsluiten met die kwakende kikkers, die met hun gebrul dus het leven vieren, viriliteit, de voortplanting, nieuw leven: het is nu echt voorjaar. Het goede seizoen!

Interessante Tijden

  • Help Interessante Tijden je iedere dag een nieuw inzicht geven over de natuurlijke historie en menselijke natuur. Doneer voor Bier, Boeken en Benzine, de brandstof waarop Interessante Tijden draait via Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid. IBAN NL04INGB 0005526038 onder vermelding van ‘Interessante Tijden/Rypke. Wie 100 euro of meer doneert krijgt ons boek ‘Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei thuisgestuurd: het Groen zonder Doem-alternatief met zelfrelativering

One Reply to “Verkikkerd”

  1. De muntthee drinkende metromannetje en wereld-verbeterende Frans Vera, de ontaarde bedenker van het hoefdieren /grazers “natuurgebied” Oostvaardersplassen moest vandaag eindelijk het politieke ongelijk delven.

    De bevrijding van de met natuurlijke uithongering gestrafte gevangenen in dit “concentratiekamp” is eindelijk in zicht. Mogen de verantwoordelijken eco-fascisten voor het dierentribunaal worden berecht.

    Verwijtbaar is de positieve politieke betrokkenheid van de Partij van de Dieren in dit volstrekt uit de hand gelopen ecologische “proefproject”.

    https://www.partijvoordedieren.nl/standpunt/oostvaardersplassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *