Us Mem (Onze Moeder)

Us Mem, onze moeder, de koe met haar uiers die ons tot hoge leeftijd zoogt…

In Friesland heet ze Us Mem, onze moeder, de koe dus. Je hebt ook Us Heit bier uit Bolsward van een Friese Limburger/Limburger Fries, dat is niet te zuipen. Die naam verwijst naar de Oranje Stadhouder Willem Lodewijk Van Nassau Dillenburg (1560- 1620) die ooit hier in Friesland belangrijk wilde zijn.

Van zowel Us Mem als van Us Heit staat in Leeuwarden een standbeeld.

Us Heit, Bierbrouwerij Fries Bier Bolsward: niet te zuipen dat bier

Dat standbeeld van Us Heit (1906) verscheen als goedmakertje, omdat de Leeuwarder bevolking zijn graf in de Jacobijnerkerk had vernield bij de Republikeinse opstand in 1796, toen de Franse Revolutionairen werden binnengehaald en de Bataafse Republiek (1796-1806) was uitgeroepen. Toen moest alles dat Oranje was vernield.

Maar later vond men dat gevalletje van Oranje-bashing weer een beetje overdreven.

De Whisky van Us Heit heet Frysk Hynder (Fries Paard). Dit zijn 2 karatepaarden

Us Heit poogt ook Whisky te maken, Frysk Hynder

Het eerste Friese streek-bier werd dus door een Limburger gebrouwen. Met Friese sociale mores, want een beetje stug/communicatief beperkt. Maar op zijn manier zal hij het goed bedoelen, en hij kan wel wat. Want hij zette toch maar zo’n bedrijf op, teelt als eerste ook Friese Hop.

En daar heb je meer aan dan wat ge***.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *