Windturbines doden vele tonnen aan insecten per jaar

Insectenkillers

Ecoloog Peter Henderson van Oxford University pleitte afgelopen donderdag in Berlijn bij de Deutsche Wildtier Stiftung voor beter onderzoek naar de impact van windturbines op insecten-populaties.

Uit een studie in Nature in 2001 bleek namelijk al dat windturbines steeds minder productief worden door de hoeveelheden insecten die op de windturbine-bladen blijven plakken. Die vergroten de luchtweerstand van de turbinebladen. Zo neemt bij hogere windsnelheden de energie-opbrengst tot wel 50 procent af.

Een studie die pleit voor meer onderzoek naar een impopulair onderwerp

Een studie in het European Journal for Wildlife Research in 2011 gepubliceerd toont dat insecten sterk aangetrokken worden door de witte en lichtgrijze kleur van de turbines. Die kleur krijgen ze om ze minder opvallend in het landschap te maken, net als de groene voet. Of de camouflage lukt?

Met een lichtgrijze kleur moeten windturbines minder opvallen, maar zo trekken ze weer meer insecten aan

Dat windturbines een serieuze mortaliteits-factor van insectenpopulaties kunnen zijn is nagenoeg onbekend, buiten een kleine cirkel van experts. Meer bekend- en gepubliceerd in het European Journal of Wildlife Research in 2014- is dat jaarlijks honderd-duizenden vleermuizen sneuvelen in Duitsland dankzij de 39.000 windturbines.

Het is dus ook mogelijk, dat de windturbines insecten aantrekken en dus ook vleermuizen en vogels die insecten eten.

Campagne Natuurmonumenten; De Landbouw zou de enige schuldige zijn….

De impact op insecten-populaties is echter onbekend, terwijl het aantal windturbines met honderd-duizenden in Europa wordt uitgebreid.

Tegelijk hoorden we afgelopen jaar van campagne-organisaties als Natuurmonumenten dat dankzij ‘de landbouw’ de insectenpopulaties met tientallen procenten zouden zijn afgenomen vanaf de jaren ’90. Campagne-organisaties baseerden zich op Duits onderzoek, gedaan op een select aantal locaties in Duitsland.

Peter Henderson bij zijn presentatie

Die aangekoekte insecten op windturbine-bladen vergroot te luchtweerstand zodat de opbrengst wel kan halveren; maar de bladen schoonvegen en alle kilo’s dode insecten er afhalen vergroot de opbrengst weer. Die studie in Nature in 2001 was afkomstig van Gustave Corten en Herman Veldkamp van het Nederlandse ECN. Insecten vliegen bij temperaturen boven 10 graden, weinig wind en meer luchtvochtigheid.

Studie van Corten en Veldkamp in Nature

Dan koeken ze aan op de turbine-bladen. Bij hogere windsnelheden beinvloedt de aangekoekte insecten-massa de opbrengst, zo schreven zij:

In high winds, however, the angle between the flow and the blades increases and the aerodynamic suction peak (the area of minimum pressure and maximum air velocity) shifts to the leading edge.

If this happens to be already spattered with dead insects, power output will fall: the greater the contamination at the suction peak, the sooner the blades will stall and the more lift will be lost (Fig. 1e). Thus after each period of low wind, the amount of insect contamination may change, causing a different power level to be produced in high winds.

Uit de studie

Bij windsnelheden boven de 10 meter per seconde zie je dat de met insecten bespatte turbinebladen steeds minder hard gaan draaien, zo tonen Veldkamp en Corten.

Er zijn natuurlijk veel meer oorzaken van achteruitgang

Afgelopen jaar voerden door de overheid en loterijen gesponsorde campagne-bedrijven als Natuurmonumenten campagne over ‘verdwenen insecten’. Wel 75 procent minder insecten, stelden Natuurmonumenten en Vogelbescherming.

Zoals meestal in de natuur, kun je niet 1 oorzaak van achteruitgang aanwijzen. Milieuclubs wezen echter direct naar ‘de landbouw’. Maar die beschuldiging is dus veel te simpel. Het zou best kunnen dat op sommige plaatsen windturbines een grote hap uit de lokale insectenpopulatie nemen.

De witte turbines werken als insecten-magneet

Insecten worden namelijk aangetrokken door de wit/licht gekleurde windturbines, zo berichtte BBC al in 2010 en de luchtstromingen rond die turbines. Het is opmerkelijk dat ‘natuur’-organisaties nooit campagne voerden tegen windturbines, terwijl deze zowel vogels, insecten als vleermuizen doden. Terwijl nog nooit 1 vogel stierf door 1 graad opwarming verspreid over 1 eeuw.

Diverse soorten vleermuizen profiteren van opwarming in de afgelopen decaden (langere activiteits-periode, meer motten)

Natuurmonumenten wil meer windturbines in de natuur en meer boskappen voor biomassa; opzeggen kan HIER of via 035 655 9911

Marc van den Tweel van Natuurmonumenten voert nu met Urgenda campagne voor MEER windturbines. Dat moedwillig aanwakkeren van ecologische schade buiten je eigen terrein, en tegelijk weigeren van onderzoek naar de ecologische impact, dat noemt Marc van den Tweel van  Natuurmonumenten dan ‘energie-neutrale samenleving’. We citeren:

We beseffen dat een transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen noodzakelijk is. Het aanzien van veel landschappen zal daardoor veranderen.

Wind­molens en zonneparken worden, onvermijdelijk, dominantere fenomenen. We zien dat ontwikkelplannen voor windmolens en zonneparken ­vaker verschuiven naar beschermde natuurgebieden. Maar er is ruimte genoeg op minder kwetsbare plekken.

Insecten-magneten

In mijn lezing in Berlijn sprak ik dan ook over The End of Nature Conservation in Nederland dankzij de politieke ideologie van ‘Environmentalism’; clubs als Natuurmonumenten zijn met subsidies gekocht door de overheid en zo tot vijand van natuurbescherming gemaakt. Sterker nog, als je over de ecologische schade van windturbines begint, proberen ze je zelfs belachelijk te maken.

Aldus Marc van den Tweel (187 k salaris per jaar)

Zoals socioloog Donald Gibson al de doctrine van ‘Environmentalism’ definieert (Ecology, Ideology and Power 2002/2014):

“Environmentalism is not an attempt to solve specific problems. It is not primarily an effort to protect nature from unnecessary destruction. Environmentalism is a political doctrine. It is an expression of the worldview of certain groups.”

Een politieke ideologie staat geen discussie toe over uitgangspunten, die probeert je mond-dood te maken..Zo kun je ook nog nooit van een probleem als ‘impact op insecten door wind-turbines’ gehoord hebben, omdat er
a. geen media-aandacht voor is omdat milieuclubs er geen campagne over voeren
b. er geen onderzoek gefinancierd is dat de ernst in kaart kan brengen

Terwijl het probleem al 17 jaar bekend is, omdat aangekoekte insecten de opbrengst van windturbines omlaag brengen. Zoals Henderson vaststelde; ‘The Numbers (of insects RZ) killed are huge, but the impact is yet to be understood.’ Of overal van een universele afname van insecten sprake is van wel ‘2/3de’- zoals milieuclubs claimen-, blijft daarnaast kwestieus, zoals ik beschreef voor Elsevier Weekblad.

Wel kun je dus LOKAAL sterke invloed zien. Naast monotoner landbouw-landschap of insecticiden kunnen windturbines dus een serieuze hap uit de populatie nemen.

4 Replies to “Windturbines doden vele tonnen aan insecten per jaar”

 1. De afname van insecten gaat aardig gelijk op met de toename van elektrosmog in Nederland. Die spinnetjes die door de lucht zweven aan een draadje doen dat blijkbaar ook zonder wind in een laboratorium op een elektrisch veld.
  Als we een insect, dat blijkbaar extreem gevoelig is voor het magnetisch veld van de aarde, bombarderen met dit soort straling, zou het dan kunnen overleven?
  https://qulmind.com/2018/07/06/spiders-flying-through-magnetic-fields/

  Bij een 5G experimentje in Den Haag onlangs vielen de vogels bij honderden dood uit de lucht.
  https://jdreport.com/5g-experimenten-den-haag-honderden-vogels-vallen-massaal-dood-uit-de-bomen/
  Vogels navigeren op het magnetisch veld van de aarde. Als je dit zeer zwakke magnetisch veld kunt voelen, hoe voelt het dan als je bestookt wordt met vele duizenden watts van dit soort energie?

 2. Maar nu al niet meer. Auto’s deden het zelfde maar nu niet meer. Er is normaal miljarden en miljarden, ontelbaar aan insecten en aanwas aan insecten en die molens die nu niet meer gerakt worden en die auto’s die nu niet meer geraakt worden vertellen ons een zeer beangstigend verhaal.

  1. Helemaal mee eens. Hoogspanningsmasten, verkeer, huiskatten allen hebben ze jaren lang vele, vele slachtoffers gemaakt onder zowel vleermuizen, vogels en zelfs insecten. En nu windmolens dat doen is het ineens een probleem?

   Ik noem dat selectieve verontwaardiging. En dat zeg ik als als ecoloog die onderzoek doet naar de impact van windmolens op vleermuizen (waar overigens hele goed stildstandvoorzieningen voor te verzinnen zijn waarmee het aantal slachtoffers onder vleermuizen met meer dan 90% kan worden gereduceerd).

   1. Dus je wordt betaald om het probleem op te rekken en te bagatelliseren, want dat is wat ‘meer onderzoek’ vaak betekent

    En dan, met ‘meer dan negentig procent reduceren’, is dat iets goeds ten opzichte van de uitgangssituatie, wanneer je GEEN turbines in natuurgebied zet. Terwijl je elders met een paar vleermuizen in je pand al in overtreding zou zijn, wanneer je dat isoleren wilt,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *