God (Alde Toer) dienen OF de Mammon (Achmea-toren)?

God of de Mammon?

Zonder het slijk der aarde, geld, kom je domweg niet vooruit, letterlijk. Vrijheid in een economie is ‘bestedingsvrijheid’. En dus krijg je ook geldboetes bij overtredingen van belangen, die betere connecties hebben met het geweldsmonopolie van De Staat dan jij. Omdat ze zo je vrijheid kunnen beperken naar eigen inzicht te handelen.

Achmeatoren, hoogste gebouw van het Noorden

Nu met een nieuwe bloedrode nieuwe bolide kunnen we weer de hort op, fotograferen en in beeld brengen wat je ziet en wilt delen. Een intact financieel systeem met functionerende banken is zo gek dan nog niet.

Zo rijd je langs de Alde Toer in het Friese oude Middelzee-gebied, een godshuis met enkel de torenspits gericht naar De Hemel.

Op de naastgelegen toren broedt een slechtvalk

Op de achtergrond zie je de Achmeatoren (114mtr) in Leeuwarden die de horizon van Friesland domineert sinds 2002; het grote geld, het verzekeren van valse zekerheid. De Mammon, ontworpen door Bonnema architecten. Bonnema ligt nu begraven bij de kerk van Stiens.

Alde Toer uit de 12de eeuw…

De Mammon is een beeld dat uit het Nieuwe Testament voortkomt, als symbool voor het vereren van geldelijk bezit;

Niemand kan twee heren dienen; want of hij zal den enen haten en den anderen liefhebben, of hij zal den enen aanhangen en den anderen verachten; gij kunt niet God dienen en den Mammon.

(Mattheus 6:24)

…en drie passages in het Lukas-Evangelie waarvan deze sterk overeenkomt met de voorgaande

Geen huisknecht kan twee heren dienen; want of hij zal den enen haten, en den anderen liefhebben, of hij zal den enen aanhangen, en den anderen verachten; gij kunt God niet dienen en den Mammon.

(Lukas 16:13)

De nieuwe bloedrode bolide, de Rypke 2. Al dat spirituele is prima, maar het materiele is toch ook onmisbaar… Dankzij mobiliteit beleefde ik mijn leukste levens-momenten…

Misschien is het tekenend voor onze tijd waar we niet in een ‘samenleving’ bivakkeren maar economie, dat een toren voor valse zekerheden en geldelijk gewin in Friesland 2,3 meter hoger is dan de Dom van Utrecht, in 1254 gebouwd om je bewust te maken van ‘eeuwige’ waarden?

Aan de andere kant, al dat spirituele, daar koop je geen nieuwe auto voor.

Of is het zo; dat zonder die geestelijke ‘gun’-factor, iets dat je gegeven is, (dankzij donateurs en mensen die in je willen geloven, vertrouwen) je per definitie niets te besteden had? ┬áAls het spirituele geen aardse betekenis heeft, wat heb je er dan immers aan als mens…

Je bent toch gehecht aan je eigen lichamelijke verschijning, je eigen ‘Mammon’ (ik ben vreselijk ijdel, hoe onterecht misschien ook ­čÖé )

God heeft makkelijk lullen vanuit zijn hemel. Ik gaf een vriend van mij ooit een gereformeerd tegeltje, hij begreep het cynisme;

‘God heeft ons geen veilige reis beloofd, maar wel een behouden aankomst

Wanneer je het geloof in de onsterfelijkheid van de ziel loslaat, kun je dat als volgt lezen

Life Sucks, maar je gaat dood en dan heb je er geen last meer van.

Alde Toer in het voorjaar

Je bent toch gehecht aan je eigen materi├źle verschijning, je lijf, lichaam. Is dat niet je eigen Mammon?

Waarom zou je geboren moeten worden, als het uiteindelijke doel zou zijn als onsterfelijk zieltje wat in de hemel te bivakkeren, in je Witte Gewaad tegen God aan lopen zingen hoe goed die wel is… Heeft God een minderwaardigheids-complex, dat ie steeds moet horen hoe GOED ie wel is, anders zwaait er wat… (ga je naar de Hel)

Geloof in God maakt leven niet beslist meer zinvol. Misschien wel meer urgent… Het alternatief, Athe├»sme is ook zo weinig inspirerend. Dat je als Alexander Pechtold wordt…

3 Replies to “God (Alde Toer) dienen OF de Mammon (Achmea-toren)?”

  1. Hi Rypke, dank voor je open en helderheid. Zelf geloof ik in de onsterfelijke ziel en zelfs in fysieke onsterfelijkheid. Voor mij gaat het dan ook niet om de God of geloof buiten mij Zelf, maar de innerlijk god die Ik Ben. En vertrouwen op mijn eigen geloof en intu├»tie die tevens dient als kompas …
    Momenteel bivakeer ik nu ruim 4 maanden in een caravan in de bossen, een ervaring. De rust, de stilte brengt me dichter bij mij Zelf….Ik denk en voel dat we allemaal een Hoger plan hebben als wezen, dat ons pad van ervaring ons leidt naar ons Ware Zelf, onvoorwaardelijke liefde. Al het andere is deel van het theater hier op aarde, het spel waarin wij zelf de spelers zijn. Als je dit spel kunt doorzien, deze illusies…dan kun je je Zelf Rijk prijzen….Ik heb geen huis, geen inkomen, geen verzekering, etc. Voor nu voelt dat prima, het maakt me dankbaar en telkens voelt het als een verrassing als zich iets aandient in de vorm van liefde, delen, dienstbaar zijn, dieren die zich uit het bos hier laten zien….Voelde me ‘geroepen’ dit hier te delen. Liefs Vrede

  2. Weer heel leuk geschreven! heb behoorlijk zitten gniffelen .en genieten .hierbij ga ik ook wat doen aan de auto ritjes zodat je verder leuke plaatjes enzo kan schieten . ps betaal jij dan ook geen verzekering meer? kan toch niet{ je mot wel} anders ,kan je geen leuke plaatjes meer maken. en je weet we leven in een moderne tijd ,maar de duvel{ hoe oud hij ook is ] blijft partner spelen vriendelijke groet van Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *