Golf onder zeeniveau op 17 meter hoge Dutch Mountain

“Attentie, gevaar voor golfballen’

Langs de A6 in de Noord Oost Polder stuit je op een Dutch Mountain van 17 meter hoog, met bloeiende gaspeldoorns waar de Golfclub Emmeloord haar balletjes slaat. Ook het overal als onkruid opschietende koolzaad, grondstof voor biodiesel, is al in bloei.

Het terrein is een voormalige afvalberg die van 1977-1999 in gebruik was als stort voor Fries afval, afgedekt met zogenaamde ‘leeflaag’. Inmiddels wordt alle afval verbrand en de met de warmte daarvan geproduceerde stroom als ‘duurzame energie’ verkocht.

Een leeflaag is een laag grond over het afdekzeil, waar vervolgens weer natuur overheen groeit, alsof er nooit iets is gebeurd. Niet ‘zand er over’ maar ‘gras er over’, en zo ontstaat vanzelf weer nieuwe natuur.Tussen de rondvliegende golfballen wordt de vegetatie meer met rust gelaten dan in menig officieel natuurterrein.

Ook dit is echte natuur, Menselijke Natuur waar Interessante Tijden een fascinatie voor heeft.

Prachtige rij gaspeldoorns al weer in de bloei

Een aparte ervaring, dat je op 3,7 meter beneden zeeniveau dan toch zo’n berg met uitzicht krijgt:

Even een balletje slaan onder zeeniveau op 17 meter hoogte

…waarop moet je richten om bij de hole te komen…met aangeplante meidoorns

De lokale buizerd gebruikt de heuvel als uitvalsbasis, en stroopte de egel van zijn huid. Normaliter vreet de buizerd zijn mollen en muizen met huid en haar, maar bij de egel is dat niet zo verstandig:

Gestroopte egel

Buizerd zwevend in de technosfeer

Uitlaten uit de afvalberg

..Er staat zo’n modern kunstgedrocht naast, ‘Het Baken’ van Maarten De Reus, er in 2010 geplant, een bonk stalen industrie-afval naast de afvalberg. De site Emmeloord.info vertelt:

De stortplaats werd van 1977 tot 1999 gebruikt door Afvalverwerkingsbedrijf Het Friese Pad. Er is in totaal 2,3 miljoen ton puin gestort. Sindsdien is de 17 meter hoge terp afgedekt en ligt er een golfbaan op.

Hoewel de grond in erfpacht wordt uitgegeven aan de gemeente Noordoostpolder, is de provincie verantwoordelijk voor de oude stortplaats.
Zo houdt een modern detectiesysteem in de gaten dat de berg niet lekt.

Het Baken van Maarten de Reus (1961, Heerenveen), de ontwerptekening.

Door het afvalverwerkingsbedrijf werd een prijsvraag uitgeschreven met de opdracht een kunstwerk te ontwerpen die herinnert aan de vuilnisbelt.
Maarten de Reus won de prijs.

Tegelijkertijd met de onthulling van het kunstwerk op de vuilnisbelt wordt de eeuwigdurende nazorg van de stortlocatie overgedragen aan de provincie Flevoland.

Het Baken markeert de plek (vuilnisbelt) waar de vorige en de huidige bewoners van het omringende gebied aan de nieuwe generaties laten zien hoe zij met hun afval zijn omgegaan.
Dat wordt uitgebeeld met deze sculptuur volgens afvalbedrijf Het Friese Pad.

In Alkmaar (HVC) ziet de afgedekte afvalberg er zo uit:

De Afval-hoop toegedekt bij HVC Alkmaar, het levert nieuwe Industrie-natuur met zwanebloemen en een nep-beek

…en bij de Dutch Mountain van Heerenveen zie je wat ze te verbergen hebben aan smurrie:

Onze beschaving…bij Heerenveen

De Dutch Mountain van Heerenveen

Schotse hooglanden in het Friese laagland, Dutch Mountain bij Heerenveen

…en dan ziet het er 20 jaar later weer vredig uit, terwijl de golfers een balletje slaan:

Alsof er nooit iets gebeurd is

Hartstikke gezellig

Een typisch ‘Ecomodern’ landschap, Nieuwe Natuur, zoals beschreven in ons boek ‘Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei’. (Nieuw Amsterdam 2017) Niks mis mee, typische ecologie voor de 21ste eeuw. Al kun je er natuurlijk een dubbel gevoel bij krijgen…Het is een mooie oplossing voor een echt bestaand probleem.

 • Waar moet je in een productiemaatschappij met al je rotzooi heen?

5 Replies to “Golf onder zeeniveau op 17 meter hoge Dutch Mountain”

 1. Jaja waar ons lage landje al niet hoog enof groot mee geworden is. zelf heb ik verschillende keren flink gedanst op een vuilnishoop !.het was op de dancevallei in Spaarnwoude { tevens een nep skie gebergde of oord} wat waren de grote heren toch al die tijd eensgezind en zuinig op ons kleinste , tevens klimaat vriendelijkste landje co2 met de bomen genocide zuurstof vrije en meest vervuilde en armste land op deze aard …. huuu? een goed voorbeeld landje !! sjapoo .oogjes dicht en snaveltjes toe ,,gek maar deze spreuk hoor ik steeds meer ,raar hoor! vriendelijke groet van paulien

 2. “Ook het overal als onkruid opschietende koolzaad, grondstof voor biodiesel, is al in bloei.”

  Weinig bekend lijkt het telen van koolzaad voor bakolie.
  En dat gebeurt in Nederland en levert een subliem product op.

  Bakolie met meervoudig onverzadigde vetten zijn dubieus (sterk geraffineerd, weinig stabiel).
  Zo kwam ik op kokosolie en olijfolie.
  Tot ik tegen de in Oost- en Noord-Nederland geproduceerde koolzaadolie opliep.
  Koudgeperst, zeer goede verhouding omega-3/omega-6, hoog rookpunt.

  Ik koop “Hollands Goud, Bak & Braad” gewoon in de supermarkt.

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolzaadolie
   Bert, hoewel er dus speciaal genetisch gemanipuleerde soorten zijn, die een minimum aan erucazuur en glucosinolaat bevatten , moet je je wel realiseren, dat deze soorten tevens glyphosaat(rondup) resistent zijn gemaakt. dat is niet voor niets. hetgeen tevens betekent, dat je ook daar weer je broodnodige dosis glyphosaat gratis bijgeleverd krijgt Inmiddels is genoegzaam bekend en aangetoond dat deze stof carcinogeen is. Ik verwijs je even naar de zaak, die in de VS onlangs is gewonnen door een slachtoffer met huidkanker waar Monsanto en dus haar rechtsopvolgers Bayer veroordeeld zijn tot een schadevergoeding van 80 miljoen dollar. En dit is nog maar het begin. Dit gaat Bayer de kop kosten. Ik denk, dat jouw koolzaadolie beter door arachide(pinda)olie vervangen kan worden. Wens je gezondheid toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *