40,7: Succesvol milieubeleid geeft warmterecord een duw

Bron IPCC/Rob de Vos Klimaatgek

Op de voorkant van de Volkskrant probeert Maarten Keulemans zijn baantje te zekeren als ‘duider’ van de 40,7 graden: misschien wankelt zijn positie bij dit bastion van de PvdA-of-erger door eerdere sceptische uitlatingen, dus moet hij extra zijn ijver tonen voor de klimaatkerk. Hijgend kijkt de redactie achter zijn schouders mee, terwijl Bart Verheggen al de roe pakt om hem met scheldwoorden als ‘klimaatontkenner’ om de oren te slaan.

Wij zijn geen ‘kwaliteitsmedium’ (PvdA-of-erger) maar eenvoudige Friese wetenschapsjournalist en doen hier aan wat verkoelende duiding. Want toegegeven, bij de oprichting van Climategate.nl in 2009 hadden wij gedacht dat de koude kant het gelijk zou krijgen. En dat de rede nog kans had terug te keren.

Met de El Nino van 1998 als uitschieter, was vanaf eind jaren ’90 een temperatuur-plateautje ontstaan, ‘The Pause’ genoemd. En mijn Ouwe Taaie schaatste in 2011 nog de Elfstedentocht. De Koud Heh muts van Henk Spaan en Harry Vermegen uit de jaren ’80 leek weer uit de kast te kunnen, de klimaatconferentie van Kopenhagen (2009) ging in een pak sneeuw ten onder.  Het Al Gore-effect zegevierde: dat bij iedere demonstratie tegen opwarming een snijdende koudegolf toeslaat, met sneeuw en ijs, temperaturen lager dan ‘normaal’.

Greenpeace krijgt miljoenen dollars van het Rockefeller Brothers Fund, de erven van Standard Oil

Alsof ‘normaal’ eigenlijk niet bestaat bij het klimaat.

Oftewel, weer is geen klimaat, behalve als dit past in de CO2-straat. Dan blazen alle linkse media vol op het klimaatorgel. Je zag verder op wat voor wankele empirische basis de klimaatwetenschap stond (‘average global temperature’ is een statistisch samenraapsel van bij elkaar gesleepte meetstations), hoe men sjoemelde met grafieken voor politiek effect (Hockeystick).

En vooral hoe een religieuze sfeer rond het thema hing, dat evenwichtig debat bij voorbaat uitsluit. Al in 1989 na de Verklaring van Den Haag wist het uit de Communistische Partij Nederland opgerichte Groen Links met Ed Nijpels: we moeten jaarlijks 3 procent minder CO2 afdwingen, en wel via belastingen (de Groentax, het Kwartje van Kok op je benzine) En toen moest het eerste IPCC-rapport nog uitkomen. Dus ze wisten het al voor ze het wisten.

Klimaatadaptatie, licht gekleed gaan en verkoeling zoeken bij het water

Een vuiltje aan de lucht
Werkzaam voor de TU Delft bezocht uw Rechtse Hippie al in 2004 het meetstation Cabouw, een meetmast van de KNMI van 200 meter hoog in het Groene Hart. Daar meet het KNMI met de TU Delft onder meer de instraling door zonlicht, hoeveel Watt per vierkante meter er binnenvalt. Herman Russchenburg van de TU Delft deed toen met Radar-metingen onderzoek naar de invloed van stof (aerosolen) op wolkenvorming.

Stofdeeltjes werken als condensatiekern, waar waterdamp omheen condenseert, en zo vormen wolken (hoge en lage met elk andere klimaatinvloed). De invloed op klimaat is enorm: zonder zwavel-stofdeeltjes uit algen op zee en zoutdeeltjes, zou het bijvoorbeeld niet regenen op aarde. Je zou geen aanvoer van wolken vanaf zee krijgen.

En de invloed van wolken op temperatuur kennen we in NL maar al te goed, dat donkere gordijn voor de zon.

Schuimalgen zijn belangrijk bij regulering van klimaat via wolkenvorming

Die minuscule deeltjes helpen bij wolkenvorming boven zee. Ook heb je bos en bomen boven land nodig, om ook een kilometer of 400 landinwaarts nog regen te krijgen. Alle chemicalien die bomen los laten- 30 duizend varianten- helpen bij de condensatie van waterdamp tot wolken.

Wie weet zitten er wel spinnetje in die wolk, stijgend op de thermiek

Geo-Engineering
Zoals het KNMI meet, komt er mede dankzij minder luchtvervuiling in de vorm van Aerosolen, vooral SO2 en NOx steeds meer zonlicht binnen vallen sinds 1985. Gemiddeld komt op het aardoppervlak volgens het IPCC zo’n 164 Watt per vierkante meter op het aardoppervlak aan, het zal hier in Nederland iets hoger liggen. (hangt af van de instralingshoek, althans, dat lijkt mij)

Klimaatgek Rob de Vos meldt een extra 10 watt per vierkante meter door helderder lucht sinds 1985. Wanneer je die 10 Watt/M2 met het CO2-effect wilt vergelijken, dat het IPCC aan een CO2- verdubbeling toekent (280>560ppm): dat ‘broeikas’-effect ligt rond 4 Watt per vierkante meter. Beide werken natuurlijk anders.

De ene toename is een toename in INKOMENDE straling, terwijl het CO2-effect juist gaat om het langer vasthouden van warmte. Dat gaat om de zogeheten ‘Back Radiation’ door broeikasgassen als waterdamp, zie vooral ook de grafiek bovenaan.

Ja daag…

.

Hoe dan ook, het effect van heldere lucht moet fors zijn, zoals ook gisteren bij heldere lucht en zuidenwind bleek. Omgekeerd wordt ‘de lucht minder helder maken’ namelijk een serieuze optie als ‘noodrem’, mocht je toch een trampoline-effect bij opwarming krijgen.

Sinds wij Climategate.nl optuigden in 2009 is er een discipline in Geo-Engineering gegroeid, met serieus onderzoeksgeld gevuld. En wat willen die doen? De lucht weer vervuilen met SO2-aerosolen, als manier om de instraling van zonlicht te blokkeren. Zo willen ze dan een schild tegen opwarming maken, vergelijkbaar met het effect van een vulkaanuitbarsting. Een flinke uitbarsting koelt de aarde immers ook af.

Dus wat er sinds 1985 in Nederland en West Europa gebeurde- MINDER luchtvervuiling en daardoor meer instraling van zonlicht- kun je dan zien als ‘omgekeerde geo-engineering’. De lucht was in eeuwen niet zo schoon, met name boven steden. En dus hebben we dan bij een heldere hemel en wind uit het zuiden last van succesvol milieubeleid: omstandigheden die warmte-records faciliteren.

Handel in Angst, kernactiviteit van Greenpeace

Daarnaast zag ook het NIOZ in 2010 nog dat je geen CO2-forcing nodig hebt om hun 150 jaar lange reeks van zeewater-temperatuur te duiden. Het sprongetje van eind jaren ’80 van 1,5 graden omhoog, dat vond omgekeerd plaats vanaf 1862. Dus hoewel 40,7 wel erg fors was, zien we niet beslist meer CO2-forcing.

Maar ja, omdat klimaatwetenschap niet te weerleggen is (bewijs maar eens dat ’t NIET zo is in ’t jaar 2100), kun je zulke verkoelende feitjes aanbrengen tot de Hel bevriest. Het helpt geen bal, want Barbertje (de Westerse beschaving) moet hangen.

Donderwolken boven Groningen

Klimaatadaptatie
De eigen favoriete verklaring voor opwarming van West Europa- die eind jaren ’80 plots inzette- is verder verstedelijking. In de stad en bebouwde kom is het 2 tot wel 10 graden warmer dan op het platteland. Zie voor een indruk van die explosief gegroeide verstedelijking ook de tot ‘Hoogleraar Gebiedsontwikkeling‘ aan de TU Delft opgewaardeerde Co Verdaas (PvdA).

De als Staatssecretaris gesjeesde PvdA’er krijgt in het ‘Krab-jij-mijn-rug-ik-de-jouwe-circuit zo een strategische positie. De werkelijke invloed in Nederland zit natuurlijk niet bij gekozen politici, maar bij het baantjes- en adviescircuit, media en organen als de SER. Zo kan de PvdA haar machtsbasis in wetgeving verankeren (nieuwe Omgevingswet 2021)

Verdaas stelt dat er nog wel 1 miljoen woningen bij zouden moeten komen voor 2050. Die extra woningopgaaf is waarschijnlijk omdat ze ruimte inpassen om het Global Compact on Migration van de Verenigde Naties te faciliteren. En de belangen van Bouwend Nederland. Dat bijvoorbeeld mensen uit Eritrea met de laagste CO2-voetafdruk ter wereld de kans krijgen een zelfde voetafdruk te ontwikkelen als de Nederlander.

Klimaatadaptatie door Jan Wolkers

Dat beleid heeft dus een dubbel opwarmend effect. En je faciliteert nog verdere overbevolking, nog meer asfalt, steen en dus meer opwarming in de zomer. Tel daar ook nog eens de grootschalige ontbossing bij voor Bomencrematoria (biomassa-centrales), die de website van het Klimaatakkoord belooft:  ze beelden zo’n Biomassa-centrale af als ‘energie van de toekomst’.

En tel daar bij dat het IPCC aan ‘landconversie’ wel 10-20 procent van het klimaatprobleem toekent. Niemand heeft zin in zomers van wel 50 graden hier: behalve de mensen die het Klimaatakkoord doordramden, zonder kernenergie, de schone fossiele brandstof aardgas en met bomenkap er in (biomassa)

Klimaatadaptatie, de verkoeling zoeken, kosten 0 euro

Klimaatadaptatie Kung Fu Panda

Wij hebben hier enkele eenvoudige manieren in de aanbieding om de opwarming met wel 10 graden te beperken.

De tuin 8 jaar terug, pas aangelegd

..en nu: een groen scherm tegen de warme zon

  1. Leg een groene tuin aan met vijver, als warmtebuffer. Zo blijft het in huis wel 10 graden koeler door de schaduwwerking van bomen en struiken. Kosten? Je maakt het tuincentrum blij, de insecten en bijtjes en jezelf. Opbrengst: dit jaar weer 30 kilo pruimen.
  2. Een andere vorm van klimaatadaptatie betreft ‘de verkoeling zoeken’ Dat kan hier in Langweer in de Langweerder Wielen, maar ook het Coevorder Meer. Wederom, kosten NUL euro.

Klimaateffect: NUL, en Lelystad Airport gaat gewoon open, Schiphol breidt verder uit…mogelijk zelfs op zee

Die maatregelen hebben tegelijk evenveel effect op het mondiale klimaat als het 1000 miljard euro kostende Klimaatakkoord. Dat dictaat van PvdA-of-erger-clubs met de ambtenarij gaat volledig over ‘mitigatie’; CO2-reductie (op papier) van 50 procent, zodat Nederland met haar 0,3% CO2-uitstoot (op op mondiale basis) dan een tiende procent minder bijdraagt. In theorie scheelt dat 0,00007 graden. Niet detecteerbaar voor het menselijk zenuwstelsel.

Grapje bij de oprichting van Climategate.nl in 2009, Time Flies

Maar dat lees je dan weer niet in de media van de PvdA-of-erger (Trouw, Volkskrant, NPO), die nu 40,7 vanaf de voorpagina schreeuwen. En de enige partij, die dat NUL-effect van hun klimaatbeleid (mitigatie ipv adaptatie) ter discussie stelt, die lopen ze bij Trouw nu op de voorpagina weer af te zeiken.

Kortom: ‘Klimaat’ gaat vooral over het politieke klimaat; over wie de knikkers mag verdelen. En verhitte gemoederen in polariserend NL. Of je nu warmterecords breekt of niet.

2 Replies to “40,7: Succesvol milieubeleid geeft warmterecord een duw”

  1. Vroeger ging je onbevangen een hittegolf in. Het had iets van sensatie, iets van afleiding en was een test voor je improvisatievermogen. Dat gold ook trouwens ook voor stormen en regenperioden. Nu zitten we als bange vogeltjes naar de tv te staren om te vernemen hoe slecht we wel niet zijn met onze voetafdruk en nemen ons gedwee voor om alles te doen wat de boven ons gestelden van ons verlangen. Nog te beroerd om onze poten in een teil water te zetten. Zoals mijn oma vroeger, toen de pek tussen de dakplanken door de zolder op droop.

  2. En wat te denken van de plaatsen waar de z.g. warmterecords werden gehaald. Vliegvelden als Gilze-Rijen, Eindhoven, Deelen met opstijgende en uiteraard ook dalende vliegtuigen, betonnen start- en landingsbanen, bebouwing etc. Als je dan toch records wilt halen dan zijn dit wel de ideale locaties. Overigens gaf mijn thermometer, lekker uit de wind en in de zon, gisteren een temperatuur aan van bijna 50 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *