Eelke Lok (Omrop Fryslan) wil mij als ‘Gekke Henkie’ framen

Jammer, gemiste kans…

Er kwam hier vorige week een ‘journalist’ met fotograaf over de vloer, die ook columnist is voor Omrop Fryslan. Eelke Lok, schrijvend voor ‘Groot Fryske Marren’. 

Hij veinsde interesse in mijn zaak bij de Raad van State 2 weken terug, waarvan je hier de pleittekst kunt lezen.  Maar nu Lok zijn te publiceren ‘interview‘-tekst stuurde met ‘citaten’ (… door hem verzonnen/gewenste kreten), blijkt dat de voornaamste indruk die hij wil overbrengen: het frame van Gekke Henk waar niemand naar wil luisteren.

Hij schijnt dat vaker te doen, en op een typische ‘journalisten’-manier, met het suggereren tussen de zinnen door. Ik citeer een FNP’er

Om’t er oan it ynfuus fan Den Uyl lein hat, is er as linkse socialist der sa fan oertsjûge dat de wrâld sa wêze moat, en oars wol sa wurde moat.

Ik zou tegen ‘het Systeem’ aanschoppen, wat onzin is. Ik leg uit hoe een (Wadden)oligarchie functioneert, mensen die nabijheid tot overheidsmacht voor commercieel gewin aanwenden. Het begint gelijk met

Als je zijn deur weer uitgaat, moet je even met je hoofd schudden. Rypke Zeilmaker spreekt namelijk zonder komma’s.

Wij hebben sch*** aan u

Het blijkt dus de archetypische linkse meneer te zijn. Ik kende Lok niet, maar hij klonk als ouderwetse Fries en deed zich zo ook voor, dat ik ‘m als ‘medestander’ zag. Dus mocht hij langskomen, waar ik normaliter geen energie meer steek in mainstream-journaille, de pretpakketen van de PvdA of erger. Wat ik openbaar wil maken publiceer ik zelf wel.

We maakten het eerder mee met Thomas Muntz van de Groene Amsterdammer inzake ‘klimaat’. Hier 2 uur komen, om een alibi te hebben je met in de mond gelegde zinnetjes als Gekkie te framen. Bij Lok is het minder bar dan bij Muntz, maar van een zelfde lulligheid.

Maak ‘Rypke is Gek’ vooral tot titel, ik spaar andere mensen ook niet. Maar het is de stiekeme wijze, doen alsof je interesse hebt in de inhoud terwijl je met negatieve intenties komt. Dat zou ik dan weer niet doen.

Uw Rechtse Hippie bij de Raad van State 19 augustus, Gekke Henk! 🙂

Het was een graad of 35 en ik heb Lok met een biertje ontvangen, zette de praatknop aan. Dus dan praat je wel eens wat sneller, dan wanneer ‘de tegenpartij’ tegenover je zit. Want met je hogere energieniveau ben je niet ieder’s kopje thee, dus trap je op de rem bij mensen waar de welwillendheid niet aanwezig is.

Nergens stelde Lok een vraag, dus ga je er vanuit: hij volgt het. Maar dan krijg je dus zinnen als:

Gebeurt dat echt? “Ja!”. Zeer beslist. Zware woorden. Rypke Zeilmaker weet het evenwel allemaal zeker. Hij onderstreept het met te vertellen over een groot aantal “gevallen”. Op de site Interessantetijden.nl (“ecologie voor de 21-ste eeuw”) valt dat allemaal na te lezen. Als hij gaat vertellen ratelen de jaartallen, gebeurtenissen en mensen door elkaar heen.

En dan wordt dat dus, de wijze waarop je in Lok’s perceptie praatte de insteek en ‘sfeer’ van het verhaal. Wat je zegt of te melden hebt is secundair. Omdat het Lok te veel inspanning kost zich werkelijk te verdiepen (?): of het gaat zijn abstractievermogen te boven en dat wil hij dan voor zichzelf gunstig uitleggen.

Terwijl: waarom moet ik mij aanpassen bij iemand die dommer is, is dat niet omgekeerde wereld?  Stel dan vragen.

De voorvader van Gekke Henk, hij is er al 47 jaar

In plaats van dat ze zichzelf stiekem boven mij willen verheffen op basis van mijn manier van spreken… of zelfs trots zijn dat mijn teksten je moeite kosten, alsof dat beslist aan mij ligt. Span je maar in of stel vragen als je ’t niet snapt. Uiteindelijk is zulke bekrompenheid ook niets dan arrogantie, maar dan in een nauwer jasje en kleinere hersenpan. Wat denk je hoe het voor mij is, te moeten leven met mensen die meestal veel dommer zijn… 🙂

Alsof die feitelijke constatering dan arrogant zou zijn, en die onderhuidse achterbaksheid niet.

Dus de perceptie van Lok is het ‘nieuws’, de inhoud van mijn zaak secundair. De procesgang van bijna 3 jaar, betaald uit eigen zak met eigen donateurs, als 1 van de weinige bloggers van het Neerland’s taalgebied die dankzij die steun daarvan kan leven…

Dat zijn opinies, vermoedens, gevoelens en oprispingen. En alsof ik nergens zou kunnen publiceren als wetenschapsjournalist die meer dan duizend verhalen voor de landelijke media schreef in NL en BE, met dagelijks tussen de 2-5000 lezers op Interessante Tijden.

Jammer

Ook kreeg hij nog een Epoque mee, het mooiste nieuwe magazine van Europa. Maar dat leg je dan uit als ‘hij maakt zelf met die paar medestanders maar bladen, want niemand wil ‘m lezen en het is allemaal te moeilijk’. Dus dan mag je in ruil voor de gastvrijheid wel een andere insteek van het artikel verwachten, dan ‘kijk die Gekke Henkie waar niemand naar wil luisteren’.

Maar nee, zo is de linkse medemens nu eenmaal niet.

Zulk misbruik van gegund vertrouwen is een Fries onwaardig. Aan de andere kant: het is ook een mooie spiegel, je moet snappen dat het bij massamensen belangrijker is hoe je overkomt dan wat je zegt. Zo relativeer je al de waarde van massamedia als informatiebron.

Boek Uw Rechtse Hippie voor een cursus Bullshit-detectie Rypke@Interessantetijden.nl

Dus ook weer een mediatraining. En een signaal voor iedereen: investeer in je eigen media, want zonder je eigen media kun je geen zuil bouwen en hou je dit soort (links) gezeik. Eelke Lok: Tot Ziens!

6 Replies to “Eelke Lok (Omrop Fryslan) wil mij als ‘Gekke Henkie’ framen”

 1. Deden ze dat in de Sovjet Unie ook niet? Mensen die het niet eens waren met het systeem beschouwen als geestelijk gestoorden. Hoewel de Sovjet Unie (bestaat niet meer), de U.S.A. (bestaat nog wel), Countering Criticism of the Warren Report, hierin worden mensen die vraagtekens zetten bij dit rapport beschouwd als complotdenkers en complotdenkers zullen voortaan als fantasten voorgesteld worden, als mensen met waanideeën.

 2. Jullie zijn beide goed van de tongriem gesneden, jij bent in de onderhavige materie beter thuis dan Eelke, Eelke denkt dat veel praten gelijk staat aan intelligentie, als Eelke denkt dat hij verbaal/inhoudelijk
  afgetroefd wordt hij giftig want er wordt hem niet de eer gegeven die hem toekomt en jij bent zelf de laatste persoon die niet graag het laatste woord heeft. Kortom, beide met hetzelfde sop overgoten: jullie beide dulden niet anders dan met de grootste tegenzin tegenspraak en kunnen niet goed luisteren.

  1. Wat een waardeloos stuk van Eelke Lok. Gaat nooit in op de feiten en geeft geen enkele uitleg of inzicht in de materie. Dus respectloos, inhoudsloos en pretentieloos. Zulk soort stukken met een diepgang van basisschoolniveau zijn nauwelijks goed genoeg voor een schoolkrant of een plaatselijk reclame suffertje. Ik zou me schamen voor zulke artikelen als als ik pretendeerde journalist te zijn. En dat terwijl Rypke toch wel het een en ander kan vertellen wat de meeste lezers nog niet weten.

   Maar ja, ik lees al heel lang geen kranten meer. En dat komt door dit soort onzinnige artikelen waarbij ik me dan afvraag waarom schrijf je als je toch niets te vertellen hebt. In dit geval zal het inderdaad te maken hebben met Rypke bashen.

 3. Nocht oan unnocht bij Eelke Lok. Het is hem kennelijk niet gegeven buiten de officieel erkende kaders zelfs maar te denken, want dan stort zijn wereld in.

  Het is zelfs denkbaar dat hij onderdeel is van een bepaald trollenleger, dat alles wat van de officiele leer afwijkt, kapot moet stampen.

  Samengevat: hoge school dorpisme.

 4. Het doet me ook wel denken aan de (mail-) reactie van Willem Bosma (LC) op een mail van Rypke enkele jaren geleden (ging over windmolens meende ik,maar ben er niet zeker van).
  Toen ging de reactie van W.B. niet over de inhoud,maar over een vermeende schrijffout en verder niets.

  Ik zou geen enkele (Nederlandse) mainstream-journalist meer vertrouwen.

 5. Eelke Lok is gewoon een domme lul. Op zich niet erg, maar dat hij altijd de relativerende wijsneus probeert uit te hangen maakt van hem een zielig figuur. Ik herken in hem wel het typische Fryske karakter. “Een mengeling van hoogmoedswaanzin en een minderwaardigheids complex”, noemde Huub Mous het eens. En ja, dat klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *