Boerbos, Diep-Friese Jungle

Costa Rypka, de jungle achter huis…

Vanochtend fotografeerden we het Friese Boerbos bij Langweer, met onze bosbeek, die nog stroomt dankzij de regenbuien van gisteren. Je kunt wel helemaal naar Costa Rica vliegen om dan vergezeld van muskieten, slangen en ongedierte badend in het zweet een ‘tijd van je leven te hebben’, duizenden euro’s lichter. Maar waarom al die moeite als het ook achter huis ligt, de Costa Rypka, zonder alle gedoe om er te komen.

Zelfde plek met staand beeld, witbalans iets warmer getrokken

En minus de vliegen…Het lage najaarslicht is afdoende, gecombineerd met een beetje fotografisch inzicht, en tegelijk kun je Trudy en jezelf even uitlaten.

Een woodspirit in het hout, een houtig elfje

Het wonder van fotosynthese…

Het web…

Boerbos (dit is overigens Wilhelminaoord, 3km verderop)

idem

Boerbos

In de oertijd van mijn journalistieke carriere schreef ik voor NRC Handelsblad ooit dit verhaal over een bezoek aan het Pools-Witrussische Bialowiezawoud, dat heet ’t summum van Europees laaglandoerbos. Dat ter verdieping bij de foto’s. Ik kwam er twee maal op kosten van Natuurmonumenten en ECNC, en maakte er mijn best verkochte mediafoto:

..dit is Bialowieza (Oost Polen). Bij sprookjes-achtig ochtendlicht ben je even in een scene van Lord of the Rings

…maar je ziet dus, zo vreselijk ver hoef je nu ook weer niet te reizen (1,5km) om sfeervolle bosbeelden te maken. Als het licht maar deugt…Opnieuw zie je dus dat Friesland de mooiste provincie van Nederland is. Wil je (b)oerbos met bosbeek, dat hebben we ook. De vraag is dus niet OF Friesland het beste door de Schepper bedeeld is sinds het Karelsprivilege (800) maar hoeveel vergeleken met wat daar verder onder bungelt, met het van windturbines vergeven Flevoland als op afstand het allerlelijkste oord dat er op aard te vinden is…

De horror, wanneer die Klimaatmaffia hier ook alle schoonheid met de grond gelijk maakt, laten we Ed Nijpels en het schandknaapje van Emanuel Macron, Mark Rutte opknopen en weer normaal doen.

Er is nogal wat te verliezen. Ik bedoel, je rijdt 15 kilometer de andere kant op en dan heb je al weer het Middelzeeland tussen Bolsward, Sneek en Boazum:

Lytse Wierum

Of hier, de magie van de Alde Toer:

Alde Toer

Je moet wel gek in je hoofd zijn om dat met je ‘duurzaamheid’ te willen toetakelen. Niets zo duurzaam  als Fryslan, in de zin van ‘lang goedblijvend’. Bovenstaande Middelzeeland met kerktoren De Alde Toer staat daar al meer dan 800 jaar Oer-Fryslan te zijn.

One Reply to “Boerbos, Diep-Friese Jungle”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *