Met het zingen van de vogels de kerk (het bos) uit

Gele trilzwam

Net terug van de kerkdienst in het vlakbij gelegen Friese boerbos, waar de vogels zongen, het voorjaar hangt alweer in de lucht. We vonden deze gele trilzwam op een halfdode boom, en verder iets dat op een bruine bekerzwam leek met zelfs twee kloten en een druiper.

De kerkdienst werd slechts verbroken door kakelende vrouwen op de mountainbike. Dat voelt voor een natuurmens in concentratie, alsof iemand dwars door het gebed van de dominee heen praat. 

Oude eik, ingang Friese boerbos

Het bos is een hakhoutbosje van eiken, elzen, berken en beuken dat al een jaar of 15 met rust gelaten lijkt, waar even verderop weer intensief is gezaagd. Het zit vol bewoonde dassenburchten, herkenbaar aan de verse graafsporen.

Op de hakhoutstobben groeit dan kroontjesmos

idem bij omgevallen bomen

Dode bomen blijven er liggen, en op de stompen van ooit omgezaagde bomen vind je plakken kroontjesmos. Het bos heeft door alle dode hout oerbos-achtige trekken zoals Kritisch Bosbeheer (1977) dat voorstond, en zoals ondergetekende Bos-Germaan dat ook graag ziet.

Dassenburcht

Eikentak

Ondergroei varens

Bruine bekerzwam (?)

Massieve elzen, vooralsnog aan de zaag ontsnapt

Hoewel het licht niet altijd even gunstig was voor de kenmerkende sprookjesfoto’s, hoop ik met deze impressies toch een indruk te geven van een uurtje Eredienst.  Waarin we werden voorgelezen uit het Boek van de Natuur.

Machtige els

De inlandse liaan, de Kamperfoelie

Het Sola Scriptura (Alleen de Schrift, van Melanchton) van het Protestantisme bleek toch wat karig om God te kunnen zoeken, idealiter heb je een combinatie met het Boek van de Natuur. Orthodoxe mystici trekken zich immers ook als Heremiet in de natuur terug. Het zit in onze eigen christelijke traditie

Nooit is het de bedoeling geweest een ‘natuurfotograaf’ te worden of zijn. Dat betekent meestal ‘foto’s waarop geen mensen staan’. Contemplatief zijn is het doel. Je probeert het voortschrijden van De Tijd, die vierde dimensie te vangen en het Licht, de energie die het leven aandrijft.

Verwaaide berkenbast

Losgewoelde wortels

Rot Hout

Gele trilzwam

Maar ook de rotting, wanneer al die vastgelegde energie weer vervluchtigt. We zijn zo dus gezegend met dit Friese Boerbos als kerk voor de zondagochtend zo dichtbij. Een groot deel van dit bos is afgelopen jaren al weer verzaagd, en dat lot kan dit bosje van 2-3 hectare ook wachten. Dus dan hebben we ‘de kerk’ bij deze alvast even vastgelegd.

Met als hint: misschien is het veel mooier dit met rust te laten? Waarom moet iedereen een open haard met hout hebben, als je ook voor nog eeuwen aardgas hebt? Mensen raken steeds meer beschaving kwijt. Dan bedoel ik niet beslist ‘fatsoen’, in de zin van ‘je aan regeltjes houden’ of altijd maar even ‘aardig’ willen overkomen, maar vooral: geen aandacht hebben voor de omgeving.

Dus dan smijt je ook zo je Mc Donalds-zak uit de auto.

Tokkietown…

Ook heb je legers vrouwen die hun papieren zakdoekjes langs het pad gooien. De allerleukste zijn mensen die de hondendrol in een plastic zakje ‘opruimen’. Maar dan gooien ze dat plastic zakje langs de kant van het bospad. Laat dan die drol toch gewoon lekker verteren. De natuur gooit zelf haar rotzooi ook zo maar weg, alleen is dat dan onderdeel van een levenskringloop.

 

3 Replies to “Met het zingen van de vogels de kerk (het bos) uit”

    1. Soms krijgen we wat we willen,…maar vaak ook niet.
      Beiden is mooi. Het laatste zelfs misschien wel beter. Om ons te doen beseffen, dat we nergens aanspraak op kunnen maken; het aanmatigende ‘recht-hebben-op’ is slechts een sociaal construct.

  1. https://youtu.be/EqjkWNsePoU
    Het geloof ontgoogeld. Maar dat betekend niet dat je het geloof moet verliezen om als mens je zelf te dwingen een beter mens te zijn. Het slappe geloof van je bent goed zoals je bent is enkel een legitimatie voor ons luie samenleving. Waar je ook tekens zelf door wordt verleid..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *