Keimorene

Keimorene

Op het strand van Wieringen vind je net als voor de kust van het Friese Gaasterland die typische rode en gele stenen, erfenis van de Saalien IJstijd. Die wierp de stuwwallen van de Veluwe op, maar ook Urk werd door de bulldozers van het gletsjerijs opgeworpen, samen met de Hooge Berg op Texel en Gaasterland.

Reade Klif

De naam die me bij de stenen invalt is ‘keimorene’, maar als dat niet klopt: meldt het hier beneden. Die rode brossige stenen zijn mooi voor in je tuin. Het ‘Reade Klif’ (Rode Klif) is volgens mij ook vernoemd naar de kleur die dit gesteente gaf aan de stijle klifkusten van de Zuiderzee. Die stijle kusten, kliffen, werden uiteindelijk afgegraven voor bouwmateriaal.

One Reply to “Keimorene”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *