Het fotoboek vordert! Teken in…

‘De Natuur van Friezen’ moet een religieus-mystieke sfeer mee krijgen…

Al een uitgever of vijf benaderden ondergetekende om een natuurboek te schrijven. Dat leverde spin offs op als ‘De Staat van het Klimaat’ van Marcel Crok, die zijn klimaatpil kon publiceren bij Paradigma (2010), waarin we het zesde hoofdstuk schreven over de biologie.

Bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam kwam uiteindelijk in 2017 onder redactie van Marco Visscher en Ralf Bodelier ‘Ecomodernisme het Nieuwe Denken over Groen en Groei’ uit. We kwamen al op de koffie bij Bornmeer om een boek door te spreken…

We hebben nog een betere lens nodig die dit soort licht aankan…

UBO-Hypothese: grote en kleine complotten
…maar je hinkte nog op 10 gedachtes, en een zekere ‘boosheid’ blokkeerde de schrijfkwaliteit. Je ziet hoe wat je dierbaar is naar z’n grootje gaat, bovenop je standaard ergernis aan ‘de medemens’ van meer Schopenhaueriaanse orde. Afgelopen jaren is mijn leven niettemin verrijkt met mooie bijzondere mensen, die soms als tweede familie zijn.

We pogen zelf Licht te zijn dat mensen optilt, zwarte gaten die mensen leegzuigen zijn er al genoeg. Al dat klimazi-volk, het gros van wat de media bevolkt, De Overheid: brandhout is het.

Ook zie je dat die cultuurvernietiging (waarvan ‘natuur’-vernietiging slechts onderdeel is) volgens ‘plan’ gaat. Een klassieke Utopie waarbij een romantisch ideaal via technocratische wijze wordt opgelegd. Dat is de hier op Interessante Tijden veel besproken 2030 Agenda.

Waarbij ‘klimaat’ als metafoor van ‘Angst’ werd/wordt gebruikt als stok achter de deur.

Omdat dit ingenieus in elkaar zit en de meeste mensen gewoon te dom zijn (…dat bij zichzelf niet doorhebbend), heeft het weinig zin daar een serieus boek over te schrijven. Een Zweedse broeder in het goede, Jacob Nordangard deed het al wel in relatie tot de invloed van de Rockefeller-dynastie. En dan struikel je over de namen, organisaties, dwarsverbanden.

Over de lobby-invloed van David Rockefeller zijn Trilateral Commission, die ook presidenten afleverde als Jimmy Carter

Bijna als bij ‘muzikantenmuziek’, voor de ingewijde liefhebbers een buitenkansje. Er zijn al meerdere vergelijkbare boeken verschenen, zoals van Rupert Darwall en Patrick Wood. Het is wat onzinnig om daar een Nederlandstalige deelkopie van te schrijven die even slecht verkoopt.

Dus zulke boeken schrijf je dan eigenlijk voor de mensen die het min of meer toch al wisten: dat naast de dagelijkse ‘kleine complotten’ ook  ‘grote complotten’ mogelijk zijn. Mits je voldoende geld hebt en mondiale invloedrijke netwerken optuigde. Zie in dat verband ook de werkwijze van multi-miljardair Bill Gates, en hoe hij met zijn invloed op de WHO en via die WHO dus de wereld kon platleggen.

De hier ontvouwen UBO-hypothese blijkt echter wel een mooi handvat om de werking van ‘De Macht’ inzichtelijk te maken. Dat de wereld anders werkt dan je werd verteld. Maar dat je met iets meer inlezen en boerenlogica dat ook zelf misschien stiekem al vermoedde.

Publicatie Epoque september 2019

George Orwell in de Polder
Het alternatief was daarom de serie 2030, George Orwell in de Polder, een persiflage op Orwell’s 1984. Voor de Epoque van Uitgeverij de Blauwe Tijger gaven we daar in het september 2019 al een voorzetje op met de aflevering over De Twee Minuten Klimaat (bij Orwell is dat ‘De Twee Minuten Haat’), vermengd met een onderzoeksjournalistiek verhaal.

Maar door Bill Gates/WHO hun Plandemie van Corona, word je met je duisterste voorspellingen voor 2030 al in 2020 ingehaald. Daarnaast lijkt er meer sprake van een combinatie van Brave New World (Aldous Huxley’s Technotopia uit 1934) en 1984 van Orwell. Dus de opzet om gewoon de structuur van Orwell te volgen stagneert bij bladzijde 60.

Toch helpt het ‘op 1 hoop gooien’ van dat thema, want zo ontstaat ruimte voor een heel ander project.

Sjoemelnatuur (2015), zie hier het volledige onderzoek

Technische publicaties
Pas wanneer je de kluwen van verschillende thema’s uit elkaar trekt, kun je losgaan. Anders loop je al schrijvend jezelf voor de voeten. Daarom begonnen we ook ‘Rypke Zeilmaker.com‘ waarin de twee thema’s Bullshitdetectie en Propagandawatch hoofdzaak zijn, de werking van massamedia en hun invloed op de geest van de massa.

Zodat je Interessante Tijden echt kunt ontwikkelen tot Studiecentrum voor Natuurlijke Historie.

Dat uit elkaar trekken van thema’s lijkt nu ook te werken bij het fotoboek. Daarin kun je dan doen wat je echt leuk vindt: de natuurlijke historie. Zet je eenmaal de structuur op met hoofdstukken, dan wordt de rest ook een invuloefening en 50% van het voorbereidend werk deed je al hier op Interessante Tijden.

Bullshit = ‘No Concern for Truth’ = Milieuclubs

Het Bullshitdetectie-gedeelte en je maatschappelijke taak als ‘politie-agent’ tegen wetenschappelijke fraude, machtsmisbruik en datgene waarvoor de meeste sponsoren je steunen, dat kan dan weer in andere publicaties. We maakten daartoe al 2 E-books voor de Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid:

  • ‘Biodiversiteitscrisis’ (feitenonderzoek mondiale trends, wat zijn de gegevens versus de beweringen door fondsenwervende bedrijven en hun academici
  • ‘Sjoemelnatuur’, over de wetenschappelijke fraude door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het detailniveau dat je daar raakt, semi-wetenschappelijk is voor 99% wat teveel, maar toch belangrijk voor de maatschappelijke taak die je vervult.

Voor een wat groter publiek, de 5-10% met enige herseninhoud en ‘Hart’ (veel belangrijker nog, verlangen de werkelijkheid te kennen) kun je daar dan wel naar verwijzen in een meer toegankelijke publicatie waarbij ‘schoonheid’ voorop staat. Geboeid zijn door Het Mysterie van Het Leven: die andere naam voor wat ‘De Natuur’ is, Het Bestaan, dat wat is.

Biologie is pure mystiek. Laat eens op je in werken, hoe leven nu kon ontstaan en zijn, in plaats van ‘niet zijn’…. Dat is de eigen levenslange obsessie, al het andere is vooral gezeur.

Is dit de voorplaat?

‘De Natuur van Friezen’
Nu je al 45 bent, dien je verder een keuze te maken wat je wilt zijn. Dat is duidelijk, als zoon van twee onderwijzers. Mijn rol zal meer artistiek- educatief worden: Aan die ambitie als artistiek educator moet het fotoboek ‘De Natuur van Friezen’ dan een invulling geven.

‘Friezen’, daaronder vallen alle aan ‘de kust’ wonende Nederlanders van het Boven-Rijnse, Duitsland en Denemarken. Niet voor niets is ‘De Vries’ een dusdanig algemene naam dat Peter R. er een tussen-R. tussen moest plakken om nog op te vallen.

Via de invalshoek van het graven naar ‘de’ natuur van Friezen kun je ook meteen al je kennis over ecologie, geologie, historie in 1 vat gieten. Dikke Fun! Daarvoor heb ik nog geen uitgever. Maar het probleem met uitgevers is dat ze 90% van de inkomsten opslokken, zonder noemenswaardige tegenprestatie.

Hornhuizen, Gronings Friesland

Hoewel een meedenkende en intelligente eindredacteur zeker tot aanbeveling strekt, willen we hier ook volledige artistieke vrijheid. Dus niet zo’n vrouwtje dat alle proza weegt of het wel ‘veilig en braaf’ genoeg klinkt, al die moderne uitgevers met hun angst voor de lezer, bij ‘de bladen’ is het eender. Bij Nieuw Amsterdam vonden ze ‘fotosynthese’ al ‘vaktaal, eng’… (IJzeren Rita! 🙂 )

Of de lezer niet bang wordt en wegvlucht. Aan de andere kant, Goede Raad van ervaren vakmensen is altijd welkom!

Donateurs kunnen intekenen, dan wordt het gewoon een Portfolio-boek en Collectors Item dat we zelf uitgeven

…of meer iets van deze strekking?

Ik lieg, hij loog, wij ecologen
Ik wil geen mediafiguur zijn, als would-be-politicus die stiekem naar macht streeft. We doen nauwelijks aan twitter, Linkedin alleen als het echt moet, Wotsep hebben we niet, ‘tjetten’ doen we nooit, en mobiel bellen doen we ook zelden. Wie zichzelf al vermaakt met zichzelf, wie heeft al die loze aandacht dan nodig van mensen die ook enkel met zichzelf bezig zijn?

‘The Goddamn Social Life, it’s just pain dressed as fun’ zong Lou Reed. Ons concept van ‘De Abdij’ als Studiecentrum voor Natuurlijke Historie is ‘Een Muur zetten’, de chaos buiten en wat je dierbaar is beschermen, binnen houden. Een zekere afzondering dus van de belachelijkheid van de moderne non-cultuur die drijft op Angst, Agitatie en barbarij.

Ik beschouw Nederland als verloren, voor 2030 verkeren we in staat van burgeroorlog. Meer geouwehoer verandert dat niet, want het gros verkeert nog in een staat van volmaakte onwetendheid en ontkenning.

Dus dan noemen ze jouw ‘extreem’ als boodschapper van een extreme realiteit. Al vinden we voor die invalshoek ook nog wel een creatieve uitlaat.

De Natuur van Friezen

Nu dus eerst maar eens ‘De Natuur van Friezen’. Er moet uiteindelijk met de beroerde staat van het huidig onderwijs vanzelf toch weer behoefte aan kennis komen. Dus dan ook zeker aan een natuurboek dat dit beeldend opdient, zonder de gevestigde en onware clichees van milieuclubs en hun ecologen te doceren.

Ecologie = onzin. De natuur is geen ‘systeem’, een met subsidie optimaliseerbare machine in 3D, maar 4D: Ruimtetijd. We verruilen die term ‘ecologie’ voor het klassieke ‘Natuurlijke Historie’, net als bij Plinius de Oude en het Natural History Museum’.

Voorbeelden qua fotografische insteek zijn Hubert Lampo en Pieter Koster hun fotoboek over Arthur (Magisch realisme, dat moet de sfeer zijn), Jacob & Jacobi (‘Wo Gott Wohnt’) en het metershoog boven mij staande voorbeeld van Frans Lanting zijn koffietafelboek ‘Leven, een Reis door de Tijd’. Dat je in het heden het verleden ziet, we dragen de oertijd immers gewoon bij ons in het DNA.

Oer-Friesland, de Hoge Dijk

Door gewoon aan de slag te gaan, de hoofdstukken in te vullen ontdek je wat wel en niet geschikt beeld is uit je archief.

En wat voor beeld je nog moet maken, om een zelfde stijl en sfeer neer te zetten. Dus niet van die saaie ‘natuurfoto’s’, er moet een mystiek randje aan hangen, of het moet er als moker inhakken. Een vakkundige kritische blik van professionele mensen die mee willen denken is zeer welkom.

Waarschijnlijk zal al mijn werk ‘voor de liefhebber een buitenkansje’ blijven. Je wilt niet te zeer een knieval maken, alsof je gaat blaffen in de hoop dat je hond je begrijpt. Aan de andere kant kun je wel qua schrijftechniek en vaardigheid onnodige ‘bugs’ voorkomen, struikelblokken. Zodat je ook niet weer met geweld uit je huis gesleept wordt en aan een strafblad geholpen.

De Echt Friese auteur/fotograaf in De Abdij

Je kunt dus meehelpen Natuurlijke Historie te schrijven door te doneren.

De voorkeur gaat uit naar een rijke stinkerd, die in mijn project ‘De Natuur van Friezen’ wat ziet en die dat geil vindt. Er is ontzettend veel geld, maar vaak ligt (of belandt) dat op de verkeerde plaats. Je zag dus dat de Interessante Tijden-gemeenschap ook in 2 dagen tijd Gerard Spong kan betalen. Dus het kan wel, als je maar waarde-toevoegend bezig bent.

Doneer je 50 eu voor ‘Koffietafelboek’, vergeet dan niet je adres er bij te zetten. Want anders weet ik niet aan wie het gestuurd moet. Doneer via Stichting MW&B. IBAN NL04INGB 0005526038 ovv Rypke’s Koffietafelboek’.

2 Replies to “Het fotoboek vordert! Teken in…”

  1. Ik ben met je, ik hou van je met mijn hele hart . Lieve schat je doet het zo goed ,net weer mijn boom geraadpleegd , diep heel diep en die zegt !!!! Kanjer I k hou van jou en Trudie vind ik een mooi aangepast kameraadje en zo is het en niks anders , Betreft niet dat van een leuk mens ,die van muziek en festivalletjes ik een zuurpruim aan het worden ben ,kan haast niks meer aan de mens denken en proberen te waarschuwen ..I lijkt alsof mijn leven op stelten staan!!!!! een film staat in geheugen the terminator 1 HUH robots eng (. ben nu 55 jaar dus tel maar terug)gek, maar vanaf dat moment werd ik terug houdend voor techno .weet nu eigenlijk niet eens wat een smartpfoon is(, ja spion pokkie) en weet nu wat een miges dit brengt halelua in mijn hoofd is het een drama ps in spraak kan niks ik moeilijks vertellen en woorden schieten mij naar het universum . jammerlijk er wonen hier gezinnetjes om mij heen met ouders waar je alleen maar over het nieuwste elektro kids auto ,maar volende week week krijgt hij een grotere ,want zijn zusje ik denk kansloos snel in de cloud en graag 2 keer per jaar een prik hihihihgnarf doe je ding en kijk vooral niet naar mijn borden ,ach een vraag stellen is not don

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *