Een slechte kloostermop? ‘Duurzame uitvaart’…

Graven Britse vliegers uit WO2 bij Westergeest

Westergeest ligt op de overgang van de zandgronden van de Friese Wouden en het zeekleigebied van de Dokkummer Ee en het Dokkumer Diep.

Daar werd deze machtige zadeldakkerk uit 1150 gebouwd van kloostermoppen, er zaten ook nog tufstenen motieven in van vulkanisch gesteente uit de Eifel. Hier leren we tot onze grote spijt dat er al ‘duurzame’ begrafenisproducten bestaan van ‘Stichting Greenleave’ uit Groningen.

Die helpen het vernietigen van grafcultuur voor geld groen poetsen, nu een nieuwe richtlijn versnelde grafruiming veroorzaakt. 

De Zwemmer bij Westergeest

De Zwemmer
Vanuit die zandgronden lopen diverse oude riviertjes, ‘Zwemmer’ genaamd. Je hebt een Nieuwe en Oude Zwemmer. De Nieuwe is nu een rechtgetrokken kanaal dat uitmondt in het Dokkummer Diep.

Gisteren brachten we de zeewind in beeld, die hier het klimaat bepaalde aan de rand van bebossing en beschutting.

De Zwemmer, monding in Dokkumer Diep

De zadeldak van Westergeest kreeg in 1800 zo’n spitse toren, net als de Alde Toer bij Oosterwierum. Daar hoorden we dat er sinds 2 jaar een gemeentelijke richtlijn is, waardoor graven versneld ‘geruimd’ worden, ook oude historische graven. Wanneer iemand een half jaar niet heeft betaald.

Door uil of valk ondergescheten kloostermoppen

Slechte Kloostermop
Ook bij de leeglopende PKN-kerken die teruglopende contributies met betaling van grafrechten aanvullen, zie je dat ruiming van historische graven versneld plaatsvindt. Al hangt het ter plaatse van de beheerder zelf af.

De man die familiestambomen nazocht, vertelde hoe bij Oenkerk het graf van de Baron van Rengers, dus 1 van de vroegere Friese landadel rucksichtlos was geruimd. En die stenen kunnen ze dan mooi weer hergebruiken.

De Zwemmer die richting Dokkumer Diep loopt

Anderhalf jaar terug was tot mijn grote spijt ook het graf van ‘Hier Rust, Gerrit Zeldenrust’ geruimd in Gaasterland bij het Mirnser Klif. Maar ook het grafbeeld op de voorkant van het boek van Peter Karstkarel ‘Dag mijn Lieve Moeder’ in Oranjewoud was al verdwenen.

Een nieuwe richtlijn maakt dat meer graven rucksichtlos worden geruimd

Greenleave = lijken pikken
De richtlijn past in Het Grote Plan van De Transitie (2030 Agenda) van de duurzamen. Mensen die ‘De Nieuwe Mens’ en Nieuwe Wereld’ willen maken, via vernietiging van de oude. Met het vernietigen van het oude, zoals het cultuurlandschap (‘natuurontwikkeling’) zijn ze voortvarend bezig. Neem ook de rucksichtloze bomenkap door gemeentes en natuurclubs.

Het World Economic Forum (neoliberalen zijn communisten met academisch diploma) noemt die vernietiging van het oude ‘The Great Reset’.

De mensen die deze richtlijn uitvoeren zijn zich daar mogelijk niet van bewust. Hij hoeft ook niet bewust als onderdeel van ‘het plan’ te zijn geïmplementeerd. Maar het is wel een uiting van de zelfde geest, mentaliteit.

Juist daarom, noemen we de internationale context waarin hun overheid functioneert. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voert namelijk die 2030 Agenda uit, en Friese gemeentes doen gezagsgetrouw/onnadenkend mee.

Zo zielig dit

Verduurzamen = Vernietigen
Er zijn al clubs opgestaan die zich als ‘verduurzaming’ van begraafplaatsen opwerpen, de Stichting Greenleave‘ (groene uitvaart). Met de versnelde ruiming van graven komt zo meer steen in hun handen. Even de namen afkrassen en hupzodiegaat, je hebt een ‘duurzaam’ verdienmodel.

Wat zijn dat nu: ‘duurzame uitvaartproducten’? Laten ze de CO2 afvangen van de crematie?

Dat zou wel een Kloostermop zijn, hoewel een hele slechte. Ze noemen zich Circlestone, naar dat even leugenachtige als betekenisloze woord ‘Circulair’. Het aantal mensen dat je onder de tram wenst groeit zo dagelijks. In Friesland heb je geen trams, maar een vrachtwagen volstaat ook.

Machtige kerk, uit het echte Oer-Friesland

De komende door Corona-maatregelen veroorzaakte economische depressie, versnelt die cultuurvernietiging, en doet het tal van mensen toenemen die zich in creatieve bochten moeten wringen om aan geld te komen.

Bedenk maar eens: met welk geld moeten kerken onderhouden worden, als er geen geld meer is? Hoe zwaar zal de exploderende energierekening dankzij CO2-politiek verder op kerkelijke begrotingen drukken? Of op het budget van de subsidiestichtingen die Friese en Groninger kerken onderhouden?

Opnieuw zie je dus: wat ze ‘verduurzaming van begraafplaatsen’ bij Begraafplaatsen.nl noemen is dus ‘vernietiging van grafcultuur groen poetsen’.

Zo’n deur is pas duurzaam, lang goedblijvend

Lang Goedblijvend
Moderne ‘duurzaamheid’ is even vluchtig als CO2-gas, verdwenen als de subsidie op is en de marketing uitgewerkt. Klassieke duurzaamheid, betekent juist dat je iets van waarde toevoegt dat beklijft. Echt ‘Duurzaam’, dat is de Middeleeuwse bouwkunst.

Dat je als monniken van een naburig klooster met kloostermoppen een robuuste kerk als die van Westergeest bouwt. En na meer dan 800 jaar staat die kerk daar nog steeds baken van het landschap te zijn, als toevoeging aan de natuur waarop een uil zit en een valk schijt.

DAT is pas duurzaam

Klassieke architectuur voegt iets toe aan het land en de natuur. Terwijl moderne bouwwerken daar enkel op parasiteren. Als uiting van de commerciële wens van iemand die niet met de omgeving rekening houdt, maar enkel met terugverdientijd in eigen leven.

Net als de moderne mentaliteit, mensen met zichzelf bezig die enkel iets komen halen maar niets brengen van enige waarde dat beklijft.

Tufsteen uit de Eifel!

Vulkanisch gesteente Vulkaaneifel

Tufsteen-groeve van Gees

En zo voelen we ons steeds meer een balling in eigen tijd en land, troost vindend bij die oerdegelijke bouwsels uit de Middeleeuwen: Het OER-Friesland en de sporen van haar oernatuur.

Je ziet hier geen keiharde scheiding tussen natuur en cultuur als bij modernisme, maar een vloeiende overgang. Als je de tijdloosheid daarvan opneemt, dan ben je even helemaal blij, tot juichens toe.

Net als wanneer je een mooi jong meisje ziet met mooie benen en billen in zomers spijkerrokje, stralend van vrouwelijke energie, dat je dieper inademt door je neus, en innerlijk bromt uit je middenrif hmmmmmmmm. En van ontspanning glimlacht, net als wanneer je de energie van de zon opvangt, die met haar warmte op je straalt.

Puur natuur, zonder slap geOH van mensen die geldzucht en egotrip met vroom gepraat inkleden.

One Reply to “Een slechte kloostermop? ‘Duurzame uitvaart’…”

 1. Toen de (eerste) industriehaven in Harlingen ( mijn geboorteplaats) aangelegd werd, was ik klein jochie ( om en nabij 1978) Ik zag machtige zandzuigers en andere machines de haven aanleggen. Het was mijn speelterrein.
  ik kroop zelfs door de stalen pijpen. Op een bepaalde plek lag een grote hoeveelheid kloorstermoppen.
  Er moet daar iets gestaan hebben. moet daar toch eens onderzoek naar doen.
  We namen een aantal kloostermoppen mee, anders waren ze toch maar weer onder grond gegaan.
  Mijn vader liet ze door midden zagen door een lokale kennis de steenhouder ( meeste lokale vakmannen inmiddels wel weg) ze zien er doormidden gezaagd echt fantastisch uit. Mijn vader maakte er een openhaard van. Inmiddels is mijn vader zelf onder de grond gegaan. Ik heb vele herinneringen aan Friesland.
  Friese kerken fijn prachtig. Wel jammer dat Friesland net zo snel ontkerkt als de rest.
  Maar in de huidige kerk is het ook niet meer goed toeven. Ze geven ongevraagd hun eigen feestdagen aan de moslims en zien hun heilige erfenis als last.
  Maar de kerkjes blijven als bakens in de ruimte en de tijd, als een soort belofte van de komende eeuwigheid. Wanneer ik met mijn vader fietste en dat was vaak, herkende ik de dorpjes al van verre aan hun vorm.

  Er zal weer een andere wind gaan waaien, wanneer weet ik niet en het zal eerder onaangenamer worden.
  Maar deze mooie bouwwerken vormen een tijdloos teken van hoop. En deze in de zongebakken kloostermop, zal er ook nog zijn wanneer er binnen haar muren weer volop door velen gevierd gaat worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *