Het ‘gewone’ leven is pure magie…

Kloosterkerk Jannum

De Heer sprak vanochtend: ‘Rypke, ga naar Jannum’, en wie ben ik dan om deze roepstem te weerspreken. Wat een magische plek, vlakbij waar het Cistercienzer klooster Klaarkamp (1165) was gebouwd. Zo brachten we enkele uurtjes in puur geluk door, verwondering over het bijzondere in het ‘gewone’.

Op de terpheuvel in het zeekleiland…

Het boek over de natuur van Friezen is sterk vertraagd. Bij alles dat ik schrijf, ben ik naderhand zwaar ontevreden. Het is alles of niets, het moet echt goed zijn of anders beter niet. Zo heb ik dus al wel een globale indeling van de afbeeldingen, hoe die het verhaal vertellen.

Kerkramen

Zandstenen altaar

Maar het verhaal… Al een uitgever of zes versleten mij van Atlas Contact tot Nieuw Amsterdam en de toenmalig uitgever van Filosofie Magazine. Wanneer je ‘eigenlijk’ iets anders moet doen ben je de meest productieve schrijver van het Nederlands taalgebied. Maar als het moet, dan haak je af.

Grafveld op de terp

Lanschapzicht vanaf de terp

Ik neig er dus naar de hele tekst gewoon maar af te schaffen, en het tot plaatjesboek te maken,

De naastgelegen Dokkummer Ee

Qua historie schrijf je als journalist toch enkel over wat anderen al eens vonden. Daarnaast moet het niet te serieus zijn, er moet wat te lachen vallen. Hoe het ook zij, in 15 jaar heb ik dus niet 1 boek op eigen naam gepubliceerd behalve wat technische rapporten…

Terwijl je wel voor tien boeken in je hoofd hebt.

 

7 Replies to “Het ‘gewone’ leven is pure magie…”

 1. De foto’s zijn mooi genoeg, daar niet van.
  Ze roepen bij mij herinneringen op aan mijn kindertijd in een klein dorp in het Westerkartier.
  Misschien is het een idee om kleine verhalen over al dan niet specifieke mensen toe te voegen, gebaseerd op historische gegevens en met de smaak en geur en de
  innerlijke en uiterlijke strijd van weleer.

 2. Ik reed vaak met mijn vader op de fiets door Friesland. Van zwarte haan tot Koudum en van Harlingen tot Leeuwarden als domein. Elk(e) kerk(je) nam je in je op. De bouwstijl, de ligging in het dorp/de stad, de ruimte erom heen. En door juist op de fiets van van plek naar plek te gaan, voelde je de verbondenheid.
  Ik raad dus aan : Ga lekker op de fiets, liefst nog over de slachtedyken, Friese dorpjes en kerken af en zuig het in je op.

 3. Ik moet zeggen dat ik zelf die historie wel interessant vind vooral wanneer het gaat tot 1500. Af en toe wat informatie over abdijen en de monniken het landschap vormden is zeker interessant. En veel belangrijker, het geeft meteen een verbinding met de eeuwen van Friezen die voor ons gingen. We begrijpen dan veel beter waar we naar kijken en waarom je juist van die plaats een foto hebt genomen.

  Ik verwacht uiteraard geen standaardwerk over de Friese geschiedenis, daarvoor is het boek niet bedoelt. Maar je hebt al zeer fraai geschreven over, onder andere, de Middelsee en wat daar nu nog van te zien. Dat voegt nog een tijds- en menselijke dimensie toe aan het boek die niet mag missen.

  Ik verwacht overigens niet dat het boek snel af is, dus van mij hoef je je niet te haasten. Aken en Keulen zijn ook niet in dag gebouwd!

  Succes met het boek Rypke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *