‘Journalistiek’ maakt Nederlandse bevolking ziek

Sjoemelnatuur (2015), zie hier het volledige onderzoek

Voor Blue Tiger Studio bespreken we vandaag SDG-Doel 15 ‘Life on land’, en dan vooral het niveau van ‘wetenschap’ onder beweringen van massa-uitsterven waarbij ‘1 miljoen soorten’ zouden verdwijnen. Via rekenmodellen van bijvoorbeeld het Planbureau voor de Leefomgeving met haar MSA zou je dan een ‘belasting onttrokken waarde’ moeten compenseren. 

In de video worden twee rapporten genoemd, die ik met Marcel Crok produceerde voor de Stichting Milieu Wetenschap en Beleid. We voorzagen ruim 5 jaar terug al, dat ze ‘biodiversiteit’ zouden misbruiken voor politieke lobby en bangmakerij. Dus schreven we een handzaam overzichtswerk, waarin je de gegevens kunt raadplegen zoals de wetenschappelijke literatuur en soortenlijsten die tonen.

Dan kun je ook bepalen waar wetenschap eindigt en bluf begint, zoals bij claims over ‘1 miljoen’ soorten die uitsterven zouden. Dat is echt bierviltje-biologie tot de zevende orde, zoals ik bij Blue Tiger Studio uitleg.

 1. De eerste publicatie ‘Massauitsterven of Massahysterie‘ gaat over de mondiale gegevens rond soortenverlies, met het uitdovende kaarsje voorop. Die voorplaat haar idee van kaars in het donker (dus niet de plaat zelf) heb ik ‘gejat’ van een boek over het massauitsterven in de Perm-Trias-overgang.

Massauitsterven betekent dat minimaal 75% van de soorten verdwijnt. In afgelopen 500 jaar zijn 0,05% van de door de wetenschap beschreven 1,8 miljoen soorten door menselijk handelen verdwenen. Wanneer men roept dat ‘1 miljoen’ soorten zouden uitsterven, zuigt men gewoon maar wat uit de duim.

Men neemt dan ongeveer 1/3de van een ‘totaal aantal soorten’, dat men op 3 miljoen zet. Terwijl 1,8 miljoen door de wetenschap zijn beschreven. Omdat op de IUCN-Rode Lijst van alle geregistreerde soorten (dat waren er in 2015 ongeveer 76 duizend) 1/3de in een categorie van bedreiging is geplaatst, roept men ‘1 miljoen soorten sterven uit’.

Een extrapolatie op basis van 1 selectieve lijst naar een niet door de wetenschap geregistreerd soortenaantal (3 miljoen ipv 1,8). En die handelswijze is kenmerkend voor het niveau van ‘wetenschap’ waarmee die ecoloog-activisten van het IPCC voor Biodiversiteit, het IPBES genoegen nemen.

De kaars die uitblaast is een symbool voor ‘uitsterven’…

2. Het rapport Sjoemelnatuur behandelt de wijze waarop het Planbureau voor de Leefomgeving een campagne-graadmeter ontwierp: De Mean Species Abundance. (MSA) En hoe zij die via gesjoemel met ijkpunten over ‘oorspronkelijke’ natuur inzetten om een politiek gewenst beeld neer te zetten.

CDA-Kamerlid Jacco Geurts stelde er nog Kamervragen over, evenals VVD-Kamerleden nadat ik daarover in Elsevier Weekblad schreef (November 2015). En nadat de Volkskrant over mijn onderzoek schreef.

In de uitzending voor Blue Tiger Studio noem ik ‘journalisten’ dom, en ik schaam mij vaak om me ‘journalist’ te moeten noemen. Gezien het niveau van de Nederlandse pers in het algemeen. Dat zeg ik juist, omdat je uitzonderingen tegenkomt die de regel bevestigen.

OPgesteld via hun Mean Species Abundance (MSA)

Toen TU Delft-alumnus Tonie Mudde mij over het onderzoek vragen stelde als wetenschapsredacteur voor de Volkskrant, legde ik het in 10 minuten uit. En hij had het in 1 keer goed, je hoefde vrijwel niets te corrigeren. Omdat hij als lucht- en ruimtevaartingenieur wel de intelligentie heeft, het abstractievermogen om technische kwesties te doorgronden.

De greep op publieke miljarden en grond vindt in Nederland vaak plaats achter een masker van ‘wetenschap’, van rekenmodellen en ‘onafhankelijke’ adviseurs. Je herkent de ordinaire greep in de geldpot pas goed, wanneer je technisch onderlegd bent.

Wie dat ook goed kan, is Geesje Rotgers van Stichting Agrifacts.

MSA kan alles betekenen

En zo zijn er nog een aantal andere uitzonderingen, wetenschapsjournalisten (bv broeder in het goede, Marcel Crok, maar ook Arnout Jaspers) die de regel bevestigen:

 • Dat reguliere journalisten gewoon te dom zijn, een eigenschap die ze ruimschoots met narcisme compenseren.
 • Door die domheid missen ze capaciteiten om de belangrijkste kwesties van deze tijd in juist licht te berichten
 • Het beste zeg je ‘de krant’ op, en gooi je de televisie het raam uit. Dat bespaart je de dagelijkse onzin van zjoernaliesten, dat gehijg om aandacht en politieke gestook.

Zonder ‘de journalistiek’ zou ook de ‘coronacrisis’ in 1 keer zijn opgelost. Die was dan zelfs nooit ontstaan, net als de ‘tweede golf’, een artefact van opgevoerde PCR-testcapaciteit.

Je moet zelf begrijpen hoe wetenschap werkt. Anders ben je volledig overgeleverd aan andere ‘deskundigen’, om te beoordelen wat waar is en wat niet. Je hebt natuurlijk altijd vak-experts nodig op terreinen waar je zelf minder bent, zoals een goede statisticus om zekerheid te krijgen. Maar je kunt niet zonder kennis van biologie, chemie enz. om over belangrijke kwesties van de moderne tijd te schrijven.

De Bullshitdetector

Daarom geven we ook de Cursus Bullshitdetectie, basale wetenschapsjournalistieke vaardigheden.

Leer ook de vier meest gebruikte trucs binnen wetenschapsfraude ontmaskeren. Stuur mij een email voor de cursusvoorwaarden, en beleef een enerverende middag of avond met je organisatie, bedrijf of politieke partij. We maken dan ook onderscheid in de vier niveaus spraakverwarring.

Want eventueel nu protesterende lezers, die zullen op het morele niveau (niveau 3) aangedaan zijn. Het punt is juist dat je die moraliteit niet moet verwarren met het technische niveau (1). Dan krijg je zowel slechte wetenschap als slechte moraliteit. Want je gaat sjoemelen met wetenschap om je vermeende hogere zaak van gegevens te voorzien.

Zo verlies je dus zowel moreel als technisch. Want gerotzooi met wetenschap voor politieke en financiële doelen is natuurlijk ook moreel laakbaar. We concluderen met een waarschuwing: ‘Journalistiek’ maakt de Nederlandse bevolking ziek. Consumeer hun producten niet langer, en je geest klaart er aanmerkelijk van op. Lees liever boeken en ga de natuur in!

6 Replies to “‘Journalistiek’ maakt Nederlandse bevolking ziek”

 1. Dag Rypke,

  Ik vermoed dat MSA staat voor Maluku Selatan Ambon. Is een kreet van onze Molukse vrienden.

  Mvg, Johan

  Ps. Je was duidelijk in je element deze aflevering, dit ging wat meer de details in, leuk om te zien.

 2. Tja biodiversiteit, puur biologisch gezien is het meer iets van de tropen dacht ik, daar heb je tropische oerwouden en koraalriffen wat zeer veel soorten per vierkante km heeft.

  In onze koude Noordelijke koude landen is sowieso minder biodiversiteit en bovendien ieder jaar zorgt de winter er wel voor dat alles afsterft of in winterslaap gaat.

  Wel weer veel grote aantallen van de beperkte soorten; haring bijvoorbeeld.

  Groet,

  Steef de Bruin, Rosedale, Noord-Brabant

 3. Dat zijn mooie rapporten Rypke! Ik heb ze een klein jaar terug gelezen. Vooral dat het heel even een beetje beter ging toen Bleker staatssecretaris was is mooi. Die wou toen subsidies intrekken omdat al die natuurbescherming toch niet werkte, toen werd de achteruitgang in de rapporten opeens gestuit.

  Echt, wanneer gevraagd wordt: “Hoe is het met de ‘biodiversiteit’ in Nederland?” Dan is het antwoord ook alleen maar: “Wat wilt u dat eruit komt?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *