Brand een kaars voor je dierbaren

Kaarsje branden

Het is adventstijd, dus brand je richting Kerst adventskaarsen. Wat je kunt doen, is je eigen kapel inrichten in huis en daar dagelijks een kaars branden en een gebed uitspreken voor andere mensen dan ‘jezelf’. Dierbaren, vrienden, zieken. Het kapel-idee heb ik gejat van Herman Finkers, katholiek en de enig cabaretier van de generatie ’80 die nog steeds lollig is.

Begin je daar de dag mee, dan begin je goed, namelijk het eerste moment van de dag draait niet om ‘jezelf’. Dat doen genoeg andere momenten van de dag nog wel. Natuurlijk kennen we alle theorie over de heidense oorsprong van het Kerstfeest. De Romeinse Saturnalia vonden plaats in deze tijd.

En de feesten rond de Germaanse Zonnewende. Dat doet niets af aan de waarde van deze tijd, in tegendeel: het is een bevestiging van het belang. Onze Teutoonse voorouders waren ook niet gek. Het enige dat de Kerk deed was om aan die heidense gebruiken een christelijke draai te geven.

Kaarsje opsteken met christenhond Trudy

Bij ‘een christelijke draai geven’ dien je ook andermaal niet slechts in de (lege) woorden-sfeer te denken. Maar aan een levende traditie van 2000 jaar oud, waarmee je het sacrale in woord en gebruik een handvat biedt. In de simpelste handelingen zit de grootste diepte. Een licht opsteken is ook een appel aan jezelf: wees geen zwart gat maar een licht.

Je hoeft dan geen ‘optimist’ te zijn, geforceerd positief doen en tegen jezelf en anderen te liegen, alsof je op het toneel staat en slechts hoopt op goede recensies. Je onderstreept juist de duistere achtergrond, waarin je een inspanning moet doen voor het Goede, Ware en Schone. Om kwaad te doen, hoef je enkel iets na te laten.

Kaarsje opsteken

Zo met een kapel heb je dan een plaats ingericht waar het economische domein en politieke domein buiten blijven. Net als in het verhaal van Jezus, die de geldwisselaars uit de tempel jaagt. Val vervolgens niet in de val van slordig redeneren. Dat ‘de Kerk’ met haar aflatenhandel de mist in ging, wil nog niet zeggen dat het Ideaal van Kerk dus fout is, of bijgesteld moet.

Hooguit is iedere dag een poging tot restauratie van dat ideaal. Zoals een kaars ook kan uitwaaien, of opbranden. Zodat je een nieuwe moet aansteken.

3 Replies to “Brand een kaars voor je dierbaren”

 1. Beste Rypke,
  Oprechte dank voor het delen van jouw kennis.
  Je hebt mij en vele anderen een stuk wijzer gemaakt.
  Ik brand een kaars voor je in gedachten omdat deze vlam nooit uit gaat.
  Groet,
  Mathilda, oma en een verstandige Rebel!!

 2. Mooi geste!

  Velen van de kritische denkers zijn helaas nog in het duister tastende atheïsten.
  Velen van de christenen zijn helaas in het duister dwalende dwazen.

  Velen grijpen de komende conjunctie aan van Saturnus en Jupiter als keerpunt.
  De geniale en christelijke astroloog/wiskundige Keppler ( moeite waard om zijn wikipagina te lezen) had ooit berekend dat onder geboorte van Jezus dezelfde conjuctie bestond en wellicht het sterrenlicht gaf.

  https://www.rug.nl/sciencelinx/nieuws/20141028_ster
  http://www.rudihakvoort.nl/downloads/Rudi_Hakvoort-De_datering_van_de_geboorte_en_de_ster_van_Bethlehem.pdf
  https://wimsiemes.wordpress.com/artikelen/de-ster-van-bethlehem/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *