Menselijke biodiversiteit en vrije uitloop-mensen

Archetypische (Noord-)Friezin

Bij de Noord Friese eilanden, Nordstrandischmoor troffen we deze archetypische Friezin, hoge jukbeenderen, volle mond, knetterblauwe ogen en blond haar, natuurlijk in mimiek en beweging. Later meer beeld, we troffen er zelfs een ‘Liever dood dan slaaf’-vlag in het Noord Friese dialect. Dus daarom was het zaterdag even stil op Interessante Tijden.

Echte (Noord-)Friezinnen

Je bent er in 4 uurtjes rijden, en het was een kwestie van ‘nu of nooit’. Immers, ze zetten ons straks weer onder huisarrest, maar dan nu met inzet van het leger. Net als in Spanje. Vanwege de tot Derde Golf herdoopte ‘nieuw griepseizoen’ en hun nieuw paradigma van ‘biosecurity’.

Ik hoop ook dat ik ongelijk krijg hoor. Maar anders vergaderde het Rutte-regime niet met een 1-sterrengeneraal samen en kon je in een blad van ‘defensie’ niet al lezen over ‘meer groen op straat’.

Wat een fantastische dag, dat je nog zo vrij kon zijn: hebt U dat dan niet, dat je dan kunt zingen in de auto. En op de plaats van bestemming kun je van de ‘lol in het leven’ een sprong in de lucht maken met vreugdekreet. LIFE! Al is die ‘vrijheid’ natuurlijk louter ‘bestedingsvrijheid’. Als je pinpasje het niet zou doen – dat kan met 1 druk op de knop- zit je gekluisterd in huis.

We zijn ook op Haithabu langsgeweest. Haitha wat? Precies…

Het spoorlijntje naar Nordstrandischmoor

Helaas is de 100-400 lens niet van de kwaliteit die ik gewend ben, met F2.8. Alleen bij ideaal licht krijg je nog scherpte, terwijl ik gewend ben iets onder te belichten zodat je in de piek geen informatie verliest.

Dus eigenlijk zijn alle foto’s met die lens mislukt, wat wil zeggen: ongeschikt om op magazine-formaat af te drukken, zoals in de Epoque of voor mijn boek. Je krijgt dan korrelig resultaat, fletse kleuren, niet die kraakheldere beelden en je ziet de software van de camera z’n best doen om daar met wat pixel-bakkerij kaas van te maken.

Dus moraal van het verhaal: ik heb een F2.8 nodig. Daar zit ook veel meer glaswerk in, ze zijn kilo’s zwaar. En ze kosten het drievoudige maar dan heb je ook wat. Mijn Canon 70-200 waarvan de autofocus plots kuren kreeg kostte in 2006 ongeveer 1500 euri. Maar die heeft zichzelf afgelopen 15 jaar 15 maal terugbetaald.

Hamburger Hallig

Wat deze Friezin betreft is dat dus ‘mooi kloten’, want zulke archetypische biodiversiteit vind je niet veel meer. Wel veel gedegenereerde mensen, in fysiek en uitstraling. Tenenkrullend zijn ook die softe vlasbaardjes die achter een kinderwagen lopen, omdat hun wijf te beroerd is de moederrol te vervullen en omdat zij de baas is, samen met haar overheid.

De moderne ‘cultuur’ is destructief voor de menselijkheid.

Zoutmoeras

Nordstrandischmoor heeft een goederen-spoorlijntje dat deze zogenaamde Hallig met het vaste land verbindt. Een scene met die spoorlijn kom je ook tegen in de Wadden-promotiefilm die enkele jaren terug verscheen. Door gewoon op de bonnefooi wat te exploren reden we daar vanzelf tegenaan.

En dat is zo alweer 16 jaar een beetje ‘mijn’ leven, je heimwee inlossen door onderweg te gaan, een alibi zoeken om ergens te zijn. En door dat met reportages gefinancierde zwerven kun je dan al weer anderhalf decennium tussen de regels door leven.

Het werk is net als het leven: het moet wel je hobby blijven. Dus zo sta je om 3 uur ’s ochtends op, krijgt een ingeving, om 4 uur rij je en om 8 uur ’s ochtends sta je dan op de Danneverk bij Sleeswijk. Danne wat? Later meer…

De Noord Friese Zeedijk, net als bij ons…

Oh ja, al rijdend besefte ik ’s ochtends plots: het is nog Sperzeit. Je kon niet pinnen ‘uit veiligheidsoverwegingen’. Dus dat iedere auto die je op de weg tegenkomt 1 van de Gestapo kan zijn, om je met staatsterreur te bejegenen. Toen dacht ik: Fuckdeoverheid.nl, ik wil geen ‘veiligheid’, alsof je bang voor het bestaan bent.

Ik wil het volle, normale leven.

En je kunt gewoon lekker vrij overal zijn, hoeft ook nergens zo’n bekdeksel op te doen (in Duitsland) als je zegt dat je een ontheffing hebt. En dan sta je tussen al die sneue orderopvolgers, die zelfs hun meest basale behoefte- FRISSE LUCHT- laten afnemen met Angst als raadgever.

Claim je vrijheid, zo wil ik maar zeggen, of wil je al sterven voor je dood? Als vrije uitloop-mens in de intensieve mensenhouderij van een stervende cultuur, was dit me nu nog gegund. Maar alles dat je hebt gekregen kan je ook zo worden afgenomen.

– Wie wil doneren voor ‘Rypke’s Nieuwe Lens’: dat kan via Stichting MW&B. IBAN NL04INGB 0005526038 ovv Rypke’s Nieuwe Lens. Een nieuwe 70-200 F2.8 is usm-lens van Canon kost 1500 euri. Een nieuw F2.8 17-55 is usm objectief ongeveer 800 euri.

2 Replies to “Menselijke biodiversiteit en vrije uitloop-mensen”

 1. Ik zie dat je de foto van het Friese meisje hebt genomen met:
  ISO 640, f18 op 1/250
  Je zou de ISO op 200 kunnen zetten, diafragma op f/7.1 en de tijd laat je maar aan de camera over, als die maar boven de 1/125 uitkomt. (AV-stand)
  Die f/18? Waarom doe je dat? Voor de scherptediepte? Hoeft niet hoor. f/7.1 is al goed.

  Verder zou je de camera op raw kunnen zetten (als je dat al niet deed) en je ontwikkeling met LR (die je nog kunt kopen, als je snel bent) kunnen doen.
  Zo doe ik het tenminste en ik kan niet klagen.

  Verder, als je scherpstelling van een lens defect is, kun je dat waarschijnlijk wel repareren. (Zie youtubes hierover)

  Je schrijft: “terwijl ik gewend ben iets onder te belichten zodat je in de piek geen informatie verliest.”. Ook dat hoeft niet met een 7D. Die belicht, naar mijn ervaring super op de normale [o] stand. Nooit geen overbelichting. Nou, ja, zelden zeer zelden.

  Hopend je wat geholpen te hebben hiermee. Want: een goed Nederlander die repareert wat stuk is en werkt met zijn gereedschap zoals het hoort. Dus zoveel mogelijk zelf doen. Daar begint het mee.

  1. Dat klopt, ze vloog in beeld toen ik juist met veel diepte fotografeerde (de dam) en de hele achtergrond scherp moest

   Normaliter zou ik op F8 fotograferen, of wanneer ik details doe minder

   Maar toen ze voorbijliep moest ik ze eerst charmeren, dat ze ontspannen wilde poseren en vervolgens vergat ik de instelling goed te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *