Wilster (Goudplevier)

Goudplevieren (Wilster in het Fries)

Duizenden goudplevieren honken nu samen in de Workummerwaard. Daar ging ik naartoe om zijn familielid de kievit in vlucht te fotograferen, omdat je tegenwoordig alleen nog in officiële natuurgebieden kans hebt om weidevogels goed te zien. 

Duizenden tegelijk

Het boerenland is dood, en de kans dat mestinjectie daarbij een grote rol speelt (jaaahaaa, predatie, weet ik wel) is groot. Want alle gebieden waar ik kom waar ze gewoon droge stalmest uitrijden, daar hoor je nog wel leeuweriken zingen en zie je nog wel weidevogels duikelen.

In het mestinjectie-industrieterrein is het doodstil, Stille Lente.  Alleen op de stoppelvelden van maisakkers zie je kieviten duikelen, een broedpoging doen voor het nest wordt ondergeploegd. Overal waar massaal ganzen vreten en poepen zul je ook geen kieviten zien broeden.

Duikelende kieviten

Man en vrouw

Volgende keer nog een betere, meer dichtbij…

In het Duitse Noord Friesland ligt een plaats die wilster heet, die zou zomaar vernoemd kunnen zijn naar de goudplevier. Die vingen Oer-Friezen vroeger als vogel voor de pot. Wilsterflappers werden de vangers genoemd.

 

3 Replies to “Wilster (Goudplevier)”

  1. Hier in de Peel hoor je sinds een jaar of vijf de leeuwerik weer. Op geinjecteerd weiland. Er moet een andere oorzaak zijn dat we ze dik 25 jaar niet gehoord hebben

  2. Vorig jaar een dikke bekeuring van 2000 euro gekregen omdat ik de injecteur iets te hoog boven de graszode had.. dan laat je het wel

    1. Wat mij bevestigt: het LNV-ministerie is zelf belangrijk oorzaak van de teloorgang van weidevogels met het mestbeleid

      De hoogste mestgift lag in de jaren ’80 in mijn jeugd en het wemelde toen nog van de weidevogels

      Daarnaast natuurlijk predatie door vos, buizerd, ooievaar, reiger, steenmarter, het hele uitgebreide leger dat toen veel zeldzamer was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *