‘I will sing, sing a new song’ (Psalm 40)

Abdijramen

De Psalm van de dag uit De Abdij van Langweer vandaag, dat is 40, Forty. U2-fans kunnen hem zo mee zingen, want Bono zong: ‘You set my feet upon a rock, you make my footsteps firm’. Ondergetekende was als metalliefhebber nooit fan van U2, Bono geeft je jeuk op zeven plaatsen van je lichaam. Maar je moet het ze meegeven, goede liedjes schrijven konden ze wel (Zooropa)

De Abdij van Langweer

We citeerden in het Engels de vierde beginregel van de Psalm, die in het Nederlands zo begint:

Vurig verwachtte ik De Here, toen neigde hij zich tot mij en hoorde mijn hulpgeroep

Hij trok mij op uit de kuil van het verderf, uit het slijk van de modderpoel;

Hij stelde mijn voeten op een rots, mijn schreden maakte Hij vast

Hij gaf mij een nieuw lied in de mond. Een lofzang aan onzen God.

Mogen velen het zien en vrezen, en op den Here vertrouwen.

De Abdij, het West Vlaamse boerenland

Dus wie wel eens in de Coffeeshop kwam en daar ‘the stone that the builder refused’ hoorde zingen door His Royal High-ness Bob Marley (Psalm 138) of die Gangstarapper Coolio ‘as I walk through the valley of the shadow of death’ (Psalm 23)

…Ken Uw klassieken, en dan bedoel ik natuurlijk ‘ken de Bijbel’. Anders ken je de eigen geestelijke basis van de eigen cultuur niet. En voor je het weet ga je dan geloven dat een politieke partij je ‘kerk’ kan zijn…

… terwijl je tegelijk roept dat je voor scheiding van kerk en staat bent. Oftewel, je maakt dan van De Staat je kerk, en van ‘standpunten’ je identiteit in plaats van ‘mentaliteit’. Domregs en ‘Links’ hebben dat met elkaar gemeen.

Abdijkerk van Rochefort

Dus als het goed is begrijp je nu waarom we voortaan op Interessante Tijden net als in de Benedictijner Abdijen dagelijks Psalmen reciteren. Deze Psalmregel is ook zo mooi, grappig bijna:

Laten tezamen beschaamd en schaamrood worden, wie mij het leven zoeken te benemen

terugdeinzen en te schande worden, wie mijn onheil begeren.

Laten verstommen van schaamte, wie over mij roepen ‘ha ha’.

Na 2500 jaar zijn mensen nog exact het zelfde. Dus is de Bijbel nog verbazend actueel en dat is ook de definitie van ‘nieuws’ bij Interessante Tijden. Wat je eerder nog niet wist of zo had gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *