‘De dwaas zegt, er is geen God’ (Psalm 53)

Abdij Sint Maurits van Clervaux

De Psalm van deze dag uit De Abdij van Langweer is nummer 53. Geschiedenis herhaalt zich, omdat mensen door de eeuwen heen het zelfde blijven. En zo is moderne goddeloosheid met satanistenpartij D66 in de regering en de godslasteraars van de Christenunie ook niet beslist iets nieuws, wanneer je deze 2600 jaar oude Psalm tot je neemt.

De dwaas zegt in zijn hart:

Er is geen God.

Zij handelen verderfelijk, zij bedrijven gruwelijk onrecht;
er is niemand die goeddoet.

God heeft uit de hemel neergezien op de mensenkinderen,
om te zien of er iemand verstandig was, iemand die God zocht.

Ieder van hen heeft zich afgekeerd, tezamen zijn zij verdorven,
er is niemand die goeddoet, zelfs niet één.

4 Replies to “‘De dwaas zegt, er is geen God’ (Psalm 53)”

 1. Interessant te lezen dat God ‘ziet’ of er iemand is die ‘verstandig’ is, die God zoekt. De rede, logica (logos) staat hoog in het vaandel bij God. Je kunt al redenerende dus tot de conclusie komen dat er ‘zoiets als een ‘god/God’ moet bestaan. Maar de dwaas redeneert niet. Bij hem staat bij voorbaat al vast dat er geen God kan bestaan. Hij hoeft zijn verstand niet te onderwerpen aan al dat ‘rekenwerk’ want hij kan het zich niet eens voorstellen. Daarom zegt hij het ook in zijn hart. Hij weet het al, God bestaat niet.

  Maar de dwaas begrijpt niet dat wanneer je zoiets beweerd je zelf ‘als God’ moet zijn. Immers, alleen God kent alle plekken waar Hij zou moeten zoeken (of eigenlijk, op alle plekken gelijk-‘tijdig’ aanwezig moeten zijn, om te voorkomen dat ie via een sluipgangetje wegglipt) om tot de conclusie te komen dat ie zelf wel of niet bestaat. Volslagen nonsens natuurlijk. Daarom wordt de mens die zegt dat God niet bestaat ook een dwaas genoemd. Want de logische conclusie zou moeten zijn dat God alleen maar kan bestaan.

  Debat William Lane (Bill) Craig vs Christopher Hitchens
  https://www.youtube.com/watch?v=0tYm41hb48o

  Uit de boekenkast: Intelligent Geloven (Gods Opdracht Je verstand te gebruiken) door James Sire
  of De Ultieme Uitdaging (Over God, materie, geest en getal) van John Bijl

  Citaat Dallas Willard ‘Jesus the Logician’:

  “Wij moeten begrijpen dan Jezus een denker is, dat dat niet een vies woord is, maar een essentieel iets, en dat zijn andere eigenschappen denken niet uitsluiten, maar ons er juist van verzekeren dat hij absoluut de grootste denker van het menselijk ras is: ‘de intelligentste persoon die ooit op aarde heeft geleefd’. Hij maakte voortdurend gebruik van de kracht van logisch inzicht om mensen in staat te stellen de waarheid over zichzelf en over God te ontdekken vanuit hun eigen hart en verstand”.

  1. Het boek ‘De bijbel als schepping’ is ook echt een aanrader om te lezen. ( Het gaat over de wezenlijkheid van het leven en maakt hele mooie op logica gebaseerde structuren zichtbaar)

 2. Nog wel een tip meegevend.

  Zoek de genadekant van God. Dat maakt ons vriendelijker en minder oordelender.

  Aan het tegenovergestelde lijdt de huidige kritische denker nogal eens! ( incl. mijzelf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *