1 Gierzwaluw maakt wel zomer

Gierzwaluwtjes zijn weer terug,

Hoera, ze zijn er weer, de gierzwaluwen kwamen vandaag over gieren, cirkelen. Dus 27 april, dat is altijd de dag dat ze aankomen of de 28ste. Er zit een kolonie van die zwaluwen in ons oude Friese dorp dat met haar dakpan-huizen nog geschikte broedhabitat biedt. Wanneer je alles dichtkit en isoleert voor de duurzaamheid is dat ook einde oefening.

De boerenzwaluwtjes van Laaksum, zo zitten de nieuwe generaties klaar om weer op trektocht te gaan

Toch zullen gierzwaluwen uiteindelijk minder kwetsbaar blijken dan bijvoorbeeld boerenzwaluwen. Die overwinteren met een miljoen tegelijk in een moeras of rietveld. Je hoeft dat maar droog te leggen, of al die zwaluwtjes als snacks willen verkopen voor Chinese expats in Afrika en hupzodiegaat.

De groeiende megasteden met miljoenen hongerige muilen zijn de vraag, je houdt je hart vast wanneer het ‘aanbod’ daarop gaat inspelen. De gierzwaluwen komen zelden of nooit aan de grond. Ze komen bij ons enkel eventjes een nestje grootbrengen, en meteen als het augustus is zijn ze weer vertrokken.

De boerenzwaluwen blijven veel langer hangen, tot in oktober. Als rechtse hippie (rippie) maken die kwetterende beestjes je vrolijk. LIFE!

3 Replies to “1 Gierzwaluw maakt wel zomer”

 1. Hoi Rypke, je hebt helaas gelijk wat betreft die ‘ snack’. Je ziet het gebeuren met de zomertortel. Hij mag in Frankrijk nog steeds bejaagd worden en daar willen ze ook weer op de grutto en de wulp gaan jagen. Zomertortels worden op hun slaapplaatsen doodgeschoten door mensen die daar speciaal voor naar Afrika komen. Ik heb weinig vertrouwen in de mensheid en in de toekomst.

  Maar je goeie artikelen beuren me weer op.

  Liefs van Yet

 2. Ik word ook altijd weer vrolijk als ik het eerste spannetje sweltsjes such.
  Er zijn altijd twee zwaluwen een week voor de anderen al hier, en het zijn volgens mij ook altijd de zwaluwen die op een bepaalde plek broeden in de stal, of blijkbaar uit het nest komen.
  Weide vogels hebben we in dit gebied van Friesland weinig, oa door opkomst van de nieuwe weide vogel, de ooievaar.
  In de volgende link nog een artikel over hoe landbouw er uit zou moeten zien volgens het plan Winseminus. En je ziet ook allerlei wetenschappers hier nu voor pleiten. oa Palbo Titonel. De neef van maxima met een goeie Baan aan de universiteit hier. in ruil voor zijn bullshit lezingen.
  We waren het trouwens na afloop wel eens over zijn bullshit. veel vlees was ongezond. en gevarieerd eten met veel groente noten en minder vlees en vis wat beter.
  Ik heb hem gevraagd hoe het dan kon verklaren hoe mensen met een zeer eenzijdig dieet van rendieren vlees zoals de Lappen of juist enkel vis zoal Eskimo’s dan nog nooit zijn uitgestorven.
  Neemt niet weg dat ik ook wel snap dat de helft van de westerse bevolking zich vol stopt met hap klare brokken uit de vlees fabriek. Nee, als je het diet snapt dat dat niet handig is. dan maar een verpicht soya burger voor hen.
  https://community.rspb.org.uk/ourwork/b/biodiversity/posts/sparing-or-sharing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *