‘…het beginsel der wijsheid’ (Psalm 111)

Wie is er hier nu gek?

De Psalm van de dag vanuit De Abdij van Langweer is nummer 111. Daarin een beroemde eenlijner, waarop ook regel nul van onze cursus Bullshitdetectie is gebaseerd: ‘de vreeze des Heeren is het beginsel der wijsheid.’ Kijkt God over je schouder mee, zodat je niet de kantjes er af loopt of gaat bullshitten, maar je best doet om waarachtig te zijn en leven, dat je geen poep gaat praten.

De werken van Zijn handen zijn waarheid en recht, mem
al Zijn bevelen zijn betrouwbaar. nun

Zij worden ondersteund, voor eeuwig en voor altijd, samech
want zij zijn gedaan in waarheid en oprechtheid.ain

Hij heeft Zijn volk verlossing gezonden; pe
Hij heeft Zijn verbond voor eeuwig ingesteld; tsade
Zijn Naam is heilig en ontzagwekkend. koph

De vreze des HEEREN is het beginsel van wijsheid, resj
allen die ernaar handelen, hebben een goed inzicht; sin
Zijn lof houdt voor eeuwig stand

Favoriete Amerika-foto, New Orleans, French Quarter

Dennis Prager van YT-kanaal Prager University (3 miljoen volgers) vertelde bij 1 van zijn wekelijkse fireside chats met Amerikaanse bulldog Otto, dat de herinnering aan die Psalmregel hem terug bracht bij zijn Joodse geloof. Hij zat in de jaren ’70 op de universiteit, waar inmiddels zoveel marxistische onzin-‘wetenschap’ werd vertolkt, dat die regel hem weer inschoot van de belijdenis uit zijn jeugd.

Zonder de Vreeze des Heeren, dan krijgt de onzin de vrije hand. Dan krijg je zelfs ‘genderwetenschappen’ of behaal je een ‘master sustainability’.

2 Replies to “‘…het beginsel der wijsheid’ (Psalm 111)”

  1. In het begin volgde ik Dennis Präger nog wel eens met z’n fireside chats, hij heeft er ook een goede stem voor en zijn humor is aanstekelijk. Ik herinner mij dat hij op een gegeven moment een waarschuwing van Youtube kreeg omdat hij tijdens de chat altijd een sigaar opstak. Ook z’n filmpjes gericht aan de jeugd zijn erg goed. Dus legden ze hem vanuit de linkerkant het vuur aan de schenen. Als links je haat dan weet je dat je goed zit.

    Een andere Joodse meneer die ik voorheen wel eens volgde was Andrew Klavan. Geweldig leuk intro-tekenfilmpje en zeer humoristische ‘shows’ (https://www.youtube.com/watch?v=hEM57Ulq3AM). Ik volg beide al een tijd niet meer, op een gegeven moment dat weet je het wel. Net als mijn ‘vermoeidheid’ met Steve Turley die met z’n ‘gecreëerde optimisme tegen beter weten in’, maar omwille van z’n ‘hey gang’, nog gelijk een ‘comical Ali’ gewoon doorgaat in zijn pijnlijke blijdschap.

    Andrew Klavan is Christen geworden en zal waarschijnlijk heel anders aankijken tegen “Hij heeft Zijn volk verlossing gezonden, Hij heeft Zijn verbond voor eeuwig ingesteld” dan Dennis Präger, die niet in Jezus gelooft. Net als Ben Shapiro overigens.

    Ik vraag me soms af hoe Joden dit zien. Misschien laten ze de verzen wel van toepassing zijn op de nog voor hen komende Messias, degene die Andrew Klavan nu, na zijn bekering, als anti-Christ zal moeten zien. Verwarrende tijden, bizarre coalities…. collectivistisch ‘rechts’ (CDA-VVD) ziet er uit als het monster van Frankenstein die besluit dat hij geen bruid wil maar van geslacht wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *