‘Uitheems’ wild (Japanse Wad-oesters) is hartstikke lekker

Bere lekker

Een oligarchie van ecologische adviesclubs, ambtenarij, waterschappen en alles dat met staatsagressie aan geld wil komen, doet voorkomen alsof ‘invasieve exoten’ een gigaprobleem zijn, die uurtje-factuurtje-vergaderjaren vragen. Het ‘probleem’ van ‘uitheemse diersoorten’ is eenvoudig aan te pakken zonder dat er een ambtenaar of ecoloog aan te pas komt. Vang ze- met jagers en vissers- en eet ze op.

…met palen vol Japanse oesters, het getij verschilt hier wel 3-4 meter

Zo at ik met mijn lief heerlijk (door haar) klaargemaakte Japanse oesters, afkomstig van It Ailand in Lauwersoog, besteld bij De Streekboer. Je doet er limoen over en tabasco, een wit wijntje er bij. En daar kwam geen ecoloog aan te pas, alleen ‘De Goede Vissers’ en goed gezelschap dat lekker koken kan.

De Japanse oesters zijn eigenlijk plaagdieren op het Wad, die opkwamen toen Zeeuwse oestertelers met de (‘inheemse) platte oester geen succes meer behaalden. Die heeft nu zijn eigen niche gevonden op het Wad, en als oesterbank vervult deze daar nu al een waardevolle (filter)functie zonder dat daar 1 ecoloog of ambtenaar aan te pas komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *