Heb de kloten om te gaan voor je noten

De hazelaar van de Abdij met Broeder Rypke tussen de takken, foto Afke Smit

Die struikachtige bomen, vaak zonder echte stam, meer lange takken met die overdreven grote en ronde bladeren in hagen en wegbermen, die ook ‘katjes’ heeft, dat is de hazelaar. Daarvan komen dus de hazelnoten uit de Nuts-reep en de Duo Penotti, twee kleuren in een potti, bruin en wit waar lekker veel op zit.

Hazelnootoogst uit achtertuin, eerste pluk

Nu zitten ze vol vrucht, je ziet de vruchtdoosjes onder de bladeren verscholen, met een noot of drie er in verpakt waarbij de hazelnoot al begint los te laten.

We vonden een hazelaar in het wild, tjokvol nootjes. Maar mijn hazelaar achter huis, die zat pas vol winkelwaardige noten, als teelballen zo groot. Hoe je er goed bij komt in zo’n struikachtige boom met dunne takken is nog een dingetje. Met wat geklim en balanceren op de schutting en leunen op de dakkapel van de achterburen kwamen we toch een eind.

Siesta met Trudy, mijn rijzige schedelpan. Ja al dat intellect moet ergens in verpakt 🙂 ! Foto Afke Smit

Nu kunnen we noten kraken, met een nijptang uit de gereedschapskist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *