Natuurclubs/overheid willen ‘beleving bos verbeteren’… :-)

Natuurclubs heb ik allemaal reeds opgezegd, de overheid opzeggen gaat wat lastiger

Dat natuurclubs als gesubsidieerde semi-overheid in vliegende vaart hun aanhang verliezen, het maakt ze onzeker over hun bestaan. Tel daarbij de opmars van almaar grotere afdelingen ‘communicatie’, PR-miepjes met ‘communicatieplan’ die nog geen mus van een kievit kunnen onderscheiden, die natuur als ‘product’ zien.  En je krijgt natuurclubs die ‘de beleving’ willen verbeteren van natuurgebieden, met subsidie van de ambtenarij van de Proveeesje Fryslaaan. Of je een vragenlijst wilt invullen hoe aardig je ze vindt, en of je ambtenaren meer werk gunt.

Het Friese boerbos

Dagelijks zijn we in natuur en de bossen te vinden, niet om natuurclubs te plezieren maar vanwege de natuur. Je kunt er in alle rust wat Kung Fu vormen oefenen, Trudy kan er uit, en tegelijk kan de natuur zelf je verrassen.

Zoals met de hazelnotenoogst van gisteren, een andere keer is het een havik die je ontdekt omdat kraaien alarm slaan, weer een andere keer vliegt onverwacht een zeearend over, dan hoor je de boomklevers weer, of je ziet een mooie oude rotte eik waar een specht op hamert.

Of neem die prachtige libelles, glazenmakers die op een open plek de jacht openen, als oorlogshelikopters. De dauw ’s ochtends in de vroege herfst, de geuren: LIFE!

Boerbos

Als er iets aan ‘beleving’ verbeterd kan worden, dan is dat vooral: dat natuurclubs met hun poten van de natuur af blijven. Snoei verder in de directiesalarissen bij Natuurmonumenten, snoei in de Natura 2000-regels en ‘herstelplannen’ waardoor alle bestaande natuur kapot gemaakt wordt voor ‘natuurherstel’. Zodat ze bijvoorbeeld in de Alde Feanen alle wilgenbroekbos kapot kappen voor 1 of andere subsidie-utopie.

Keuze in recreatie

De laatste trend hier op het landgoed van Eijsinga is bijvoorbeeld dat hij alle naaldbos kapt, en ook nog eens de bermen van bospaden stuk maait, alsof de dekking voor dieren en vogels eigenlijk ‘onkruid’ is, groene rommel die weggemaaid moet zodat het netjes wordt. Alsof je natuur ‘schoon’ moet maken als de wc thuis.

Waar ben JIJ geweest…

Zo weinig mogelijk door mensen beroerde natuur is in zichzelf al interessant en prachtig genoeg, die hoeft niet voor allerlei ‘beleefbaarheid’ verbouwd te worden. Laat natuurclubs maar eens kappen met kappen. Er is al zo weinig natuurlijk bos in NL, waar mensen met hun TENGELS vanaf blijven.

En verder: als je dan ergens een bankje neerzet, doe er ook een afvalbak bij. Nu heb je mensen die overal ‘zakdoekje leggen, niemand zeggen’ doen, hun snotdoek gooien ze op het bospad.

Of nog tragischer: ze menen goed te doen, door de drol van hun hond op het bospad op te ruimen met een plastic zakje. En vervolgens gooien ze de drol in plastic zak dan maar in de berm, omdat ze die niet mee willen nemen. Had die drol dan ten eerste niet in onverteerbaar plastic verpakt.

Hoe vaak kom JIJ

Laten we eens kijken naar de vragenlijst via www.fryslan.frl/bezoekersonderzoek. De aap komt direct al uit de mouw. Het gaat natuurclubs als het Friese Landsschap (Fryske Gea), Staatsbosbeheer/de overheid niet om de natuur, maar ‘recreatie’.

Ze willen weten hoe vaak je een gebied bezoekt, hoe lang en met welk vervoermiddel je er komt. Geen enkele vraag over natuur of het gevoerde natuurbeheer. Het bos had ook de Efteling kunnen zijn of een museum, het is een ‘product’ voor neoliberale communicatie-fantasieën…

Heeel belangrijk

Wat ze verder vooral willen weten is of je ‘overlast’ ervaart van ruiters, honden enz, en of je last hebt van hondenpoep als je in de natuur bent, of dat honden weg moeten. Het thema hond is vervolgens onderwerp van een viertal vragen. Dat kan betekenen dat ze dus meer boa’s willen inzetten.

Waarom niet het thema ‘natuurclubs kappen bos om dat in biomassacentrales te verstoken’ of de directiesalarissen?

De Groene Efteling, Tiengemeten van Natuurmonumenten stond in 2016 nog 10 miljoen euro in het rood via exploitatieverliezen

It Fryske Gea heb ik in 2012 al opgezegd, Natuurmonumenten al in 2010. De overheid zou ik ook graag opzeggen, maar als je dat doet staat hun politie bij je op de stoep.

Als ik dan opbouwende kritiek mag geven: ontsla alle ‘communicatie-personeel’ bij natuurclubs en de overheid. Natuurmonumenten alleen al heeft ongeveer 80 FTE aan PR en reclamemakers, miepjes die nog geen mus van een kievit kunnen onderscheiden.

Trudy moet aangelijnd

Het vrijkomende budget kun je dan voor kerndoelen aanwenden als ‘natuurbescherming’, dat je geen bos kapt voor de biomassacentrale of subsidie voor een ‘natuurherstel’-doel. Maar dat je de natuur beschermt tegen haar grootste vernieler: de overheid, in handen van ‘De Belangen’. (de UBO’s) In plaats van je druk maken over een hondendrol in het bos.

Alsof de dieren van het bos nergens schijten.

  • Oh ja, en al die mountainbikers in die stoeipakjes die alle bospaden kapot raggen….Zodat je bij regen door de blubber moet… Wat hebben mensen die niets met natuur hebben in de natuur te zoeken. Laat ze naar de Efteling gaan of naar Max Verstappen of naar Ahoy gaan bij Frans Bauer in concert. Ieder zijn ding, maar niet alles tegelijk overal, en overal iedereen pleasen. Natuur is er voor natuur.

Praktisch: plaats je een bankje in het bos, doe daar dan ook een vuilnisbakje bij. Mensen nemen namelijk allerlei zooi mee. En een waterkraan hoor ik hier…

One Reply to “Natuurclubs/overheid willen ‘beleving bos verbeteren’… :-)”

  1. Als vrijwilliger in een toeristisch informatie punt, wordt er zoveel communicatie vanuit ‘natuur’ instanties naar mij gemaild dat ik speciaal hiervoor een aparte SPAM filter heb moeten installeren. [Mailwasher]
    Ik ben een strijder geworden voor het recht om met rust te worden gelaten.
    De bezoekers die iets willen weten over ons (natuur-)gebied, komen naar mij toe, omdat ik ervaringen heb over mijn kennis van ons gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *