De Andere Krant opgaan

Twee jaar terug in ‘De Andere Krant’

Interessante Tijden gaat wekelijks (nieuws)bijdragen leveren aan een nieuwe papieren weekkrant, die eerder als themakrant uitkwam van Sander Compager: De Andere Krant. Vanaf morgen, zaterdag verschijnen ze als weekendkrant met de ervaren journalist Karel Beckman als hoofdredacteur.

Journalisten, een meelijwekkend volk

Die weekendkrant moet het nieuws en de verhalen brengen die de mainstreammedia laten liggen, niet durven brengen of waar ze om zakelijke, politieke kleuring en ideologische belangen eenzijdig of feitelijk onjuist over schrijven.

Vroeger las ik De Volkskrant op de zaterdagochtend of het NRC. Als beginnend wetenschapsjournalist was het best een eer om voor NRC te schrijven. Nu wil je er dood niet meer in staan.

Nu kun je die kranten uit ergernis over oneerlijkheid en politieke agitatie niet meer opslaan: ze brengen een voorgeschreven werkelijkheid, gedicteerd door bijvoorbeeld de overheid, die weer zelf speelbal is van grootbedrijf, multinationals, banken, ngo’s van ‘filantropen’/miljardairs, topambtenarij met eigen agenda’s.

Oftewel: de kranten controleren niet langer ‘de macht’, maar ze vallen de oppositie daarvan aan.

De overname van die vroegere kwaliteitskranten door de mediabelgen Thomas Leysen en Christian van Thillo speelt een rol bij hun verlies van nieuwsgierigheid en objectiviteit. En zo is een zaterdagritueel met bak koffie weggevallen, wat geldt voor vele mensen die daar nog aan gehect waren.

De Andere Krant kan die leemte vullen. Een gedurfd project, zo kun je wel stellen, zij zien een publiek voor zich van honderdduizenden mensen van ‘de onderstroom’ van Nederland. Bij Cafe Weltschmerz geeft Sander uitleg.

2 Replies to “De Andere Krant opgaan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *