‘Wees niet interessant maar geinteresseerd’…

Hondstrouw, niet voor niets zien mensen hun hond vaak als beste maatje, want met mensen omgaan..

In de politiecel in Leiden las ik om de nacht door te komen ‘The Art of People’ van marketeer/verkoper Dave Kerpen. Daarvan deelden we op Interessante Tijden al een memorabele uitspraak: Probeer niet interessant te doen maar wees geinteresseerd. De dienstdoende agent gaf het boekje als aandenken mee, en dat zagen we als ‘gift van God’. Want wat is het moeilijk, ‘met mensen omgaan’…

De Abdij, Studiecentrum voor Natuurlijke Historie

Korte metten maken
Ondergetekende is gezegend met een weldadige vorm van slapeloosheid. Je wordt zo rond een uurtje of 1 a 2 wakker, klaarwakker en kunt dan de dode tijd mooi aanwenden om te studeren. Een boek is dan als een slaappil: na een uur of anderhalf/2 ga je vanzelf knikkebollen en dan word je weer zo tegen zeven uur wakker.

Maar dan heb je wel weer mooi gestudeerd, en kun je direct met schrijven beginnen. Zie het als de ‘metten’ of ‘nocturnus’ in een Abdij: rond het goddeloze uur van 3:30 komen monniken uit hun nest om God te prijzen. Dat zal niet het favoriete gebed in de winter zijn. Vandaar ook het idee ‘korte metten maken’, dat je weer snel naar bed kunt.

Vannacht lazen we nog weer wat tips over hoe je mensen aan jouw kant kunt krijgen. Het boekje van Dave Kerpen heeft als subtitel ‘de elf simpele menselijke vaardigheden die je alles geven wat je wilt’… Die mens-consumptieve insteek stuit als ondertitel wat tegen de borst, alsof je andere mensen enkel als eigen goudmijntje wilt exploiteren voor genotsmaximalisatie.

Alde Toer

Het komt in spiritueel opzicht nogal magertjes over, wanneer je andere mensen enkel als stapsteentjes ziet voor je eigen succes. Met die mentaliteit zie je ook hoe snel samenwerkingsverbanden uiteen kunnen vallen. Je kunt het afglijden van Nederland tot totalitaire failed state ook deels wijten aan die mentaliteit.

Maar als je niet meteen oordeelt, en de auteur dus veroordeelt, en de zaak praktisch bekijkt…Dan kun je het ook lezen als praktische gids om problemen te voorkomen die je met het juiste tact eenvoudig had vermeden.

Aan tact schort het bij ondergetekende nog wel eens. Denk verder dat je er vaak vanuit gaat dat ‘wat ik schrijf vast wel begrepen wordt zoals ik bedoel…’ Terwijl dat juist vaak niet zo is. Bijvoorbeeld dat mensen precies het tegenovergestelde lezen van wat je schreef, en daar vervolgens mee aan de haal gaan, of zelfs daar een complete veroordeling van je gehele persoon aan hangen.

Zeker in de tijd van ‘lezen vanaf je telefoon’ moet je zeer op je formuleringen letten.

Siesta met Trudy!

Waarom zou ik met ego’s rekening houden?
Dat mensen met je woorden en zinsnedes aan de haal gaan, het krijgt in deze opgefokte tijden met al die opgeklopte ego’s dan al snel een juridisch staartje. Zo ben je dan weer 8500 euro advocaatkosten kwijt, omdat iemand aan de haal ging met een in het Fries geschreven verwensing. Om maar een voorbeeldje te noemen.

Je moet het mensen die je tegenstander willen zijn niet te gemakkelijk maken, dat je de bal op de stip voor open doel legt. Mensen die kwaad bij je willen, die lezen je teksten niet welwillend, maar op de manier die hen uitkomt. Of: je kruipt alvast in het hoofd van de ander en interpreteert andermans intenties.

Die interpretatie kan je eigen projectie zijn, niet wat de ander meent te bedoelen. Je kunt daarnaast ook een verkapte hekel aan het beestje ‘mens’ hebben: dat opportunistische, het egostrelerige dat mensen hebben, de jacht op eigen eer. De fout die ondergetekende nog maakte: je moet daar anderen niet op veroordelen.

Dat je denkt ‘ik ga niet met iemand rekening houden wiens motivatie rust in de jacht op eer’…

Op hun eigen tijd komen ze daar vanzelf achter, of niet. Jij bent immers zelf ook zo, of zo geweest en daar langzaam uitgegroeid. Je bent vaak zelf (nog) wat je bij anderen het meeste hekelt. Het is niet aan jou om ze daarop te (ver)oordelen, zeker niet wanneer je de christelijke traditie bent toegedaan.

Christenhond Trudy met haar speeltje

Wees gewoon praktisch
Lees je nu vanuit die insteek Dave Kerpen’s advies nummer 29, ‘Always Manage Up’, dan kun je vanuit een ‘de reactie van deze persoon stuit mij tegen de borst’-sentiment een stapje verder kijken. Waarom reageert die persoon zo, en vindt hij belangrijk wat hij zegt, terwijl je wel voelt dat het niet gaat om dat onderwerp.

Kerpen beschrijft hoe hij als beginnend verkoper bij een chef in dienst is. Die wordt meteen- in Kerpen’s ogen- overdreven pissig als hij slechts vijf minuutjes te laat is, terwijl Kerpen verder goed aan de weg timmert voor het bedrijf als verkoper.

When you’re late it’s a sign of disrespect’, Sam said. ‘It doesn’t matter wether you’re thirty minutes late or three minutes late. I’ve told you this before: Being on time is very important to me. It’s disrespectful to your colleagues when you’re late. And it’s disrespectfull to me.’

Dan valt het kwartje bij Kerpen. Hij ziet de associatie die de nog relatief ‘nieuwe’ baas maakt tussen ‘op tijd komen’ en zijn grote behoefte om gerespecteerd te worden. ‘My manager’s obsession with punctuality was not about me; it was about him.’

De nog wat onzekere manager, wil gewoon graag door anderen gesterkt worden. Vervolgens start Kerpen een ‘ik betuig de manager respect’-campagne, na een ‘mirror and validation’-antwoord. Hij spiegelt wat hij gelooft dat de manager werkelijk bedoelt, en meet aan de reactie of dat het juiste is: ‘je voelt je dus niet gerespecteerd wanneer ik te laat kom’.

Trudy in Marienchor, Reiderland

‘Managing Up’ is nog geen ‘kont kussen’…
Na maar voldoende de manager lof toe te roepen, hoe zeer hij hem respecteert blijkt het uiteindelijk niet meer uit te maken hoe laat Kerpen op zijn werk komt. Hij kan zelfs een uur later komen. Hij noemt dat pleasen van je baas of het baasje dan ‘managing up’, en dat zou niet gelijk staan aan ‘kissing butt’, maar begrijpen wat je baas als persoon belangrijk vindt.

Zijn ‘FAST’ First Action Steps to Take’ zijn dan:

  • schrijf de naam op van de persoon op de werkvloer
  • schrijf de vijf zaken op die deze persoon het belangrijkste vindt
  • Doe dagelijks de zaken die je baas of het baasje het belangrijkste vindt
  • Ga dan nog eens vragen om iets dat je zelf graag wil

Muiderslot met Trudy

Bij Kerpen was dat privilege als avondmens: iets later mogen komen en dan maar wat langer doorwerken. Hij kon uiteindelijk zelfs om 10:15 komen. Een ander voorbeeld dat hij geeft, is wanneer hij zelf inmiddels een verkoopbedrijf heeft. Hij heeft dan een vrouw in dienst, die wel een aardige verkoopster is, maar nog geen ‘top’-verkoper.

Ze komt steeds bijna bij haar doel, een deal, maar ‘net niet’ is uiteindelijk helemaal niet. Hij vindt dan uit voor haar wat er aan schort: je moet mensen letterlijk vragen wat je wilt van ze. Dan kunnen ze ‘nee’ zeggen, maar ‘nee’ is altijd beter dan iets vaag in het midden laten, en hopen dat de persoon vanzelf met het gevraagde komt.

Vervolgens stelt Kerpen dat de verkoopster plots topverkoper werd, en zo verkoopt hij met zulke succesverhaaltjes dus uiteindelijk ook zichzelf. Andermaal: spiritueel gezien is het boekje nogal mager, maar als je het praktisch bekijkt kun je er ook onnodige ellende mee voorkomen.

One Reply to “‘Wees niet interessant maar geinteresseerd’…”

  1. Tja Rypke Twee wezens maakt heel moeilijk een . Geef mij mijn liefde volle knuffel, katten en mijn allerbeste vriendje Humpie , herdertje met flapoortjes,Geen gezeik altijd rustig, vrijen en knuffelen ,om mijn borst lopen te knokken .als ik een boek lig te lezen, man man, wat een genoeglijk leventje , mogen wij saampies beleven. Jammer dat er altijd maar een strijd moet worden gevoerd met wezens op twee benen ben 56 en heb mijn echte vriendjes zeer graag om mij heen ,daar kan bijna geen tweebenige tegenop tot nu toe .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *