De langstdurende podcast, die mensen graag luisterden

Podcast met Jorn Luka en technicus in De Abdij van Langweer

We maken komende woensdag opnieuw opnames met podcastmaker Jorn Luka, die met zijn bekwame technicus het warme ‘vintage’-radiogeluid weet te produceren. Met de voormalige ondernemer uit de dance-evenementenbranche Jorn Luka, hield ondergetekende in mei dit voorjaar een liefst vier uur durend gesprek in ‘De Abdij’ van Langweer. De tijd vloog, we hadden er geen erg in behalve dat af en toe het bier bijgevuld moest en dat ’t iets donkerder was geworden.

Organisch gesprek
Die podcast is inmiddels 74 duizend maal bekeken/beluisterd, met de arrestaties en SDG-doelengids (Epoque 11, Uitgeverij de Blauwe Tijger) als aanleiding. Op de 20ste oktober maken we weer opnames met Jorn Luka, nu vanuit een heel bijzondere locatie in Groot Friesland vanwege het verschijnen van mijn fotodebuut ‘Liever dood dan Slaaf, een pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid’.

De eerste keer ging ik al graag op de uitnodiging in, omdat Jorn zich een professionele en ondernemende persoon toont. Na de realisatie ‘hee, de wereld zit anders in elkaar dan ik dacht’ en de klap die dat gaf, is Luka snel een constructieve kant op gegaan.

Wat willen we dan wel, welke mensen doen hun best om de wereld te maken die je wel wilt zien… Zo kreeg hij ook Rainer Fuellmich voor de podcastmicrofoon & camera, de jurist die met zijn team de actie neemt waarvan je wel hoopte dat iemand het zou doen: maar hij doet het tenminste.

De mentaliteit die je bij anderen wilt zien, dien je vooral zelf te versterken

De mentaliteit die je graag wilt zien
Mijn fotoboek begon in tekst en gedachten ook eerst uit een ‘niet’-standpunt. Waar is de mentaliteit van de voorouders gebleven, die je ‘Liever dood dan Slaaf’ noemt? Maar gaandeweg kwam je vanuit een ‘niet’-houding, naar een herwaardering van je afkomst, omgeving en uiteindelijk ga je zelfs weer graag Fries praten.

Terwijl je als Fries juist Nederlandstalig was opgevoed, en de verkeerde associaties had overgehouden uit je adolescentie. Maar wat je mist in je omgeving en bij ‘anderen’, dat dien je dan juist meer bij jezelf te ontwikkelen.

In vier beeldende hoofdstukken werk je zo naar een wereld waarin je WEL graag wilt leven.

De cover: Fries schilder Alma Tadema was aanstichter van de school van Pre-Rafaelieten die vrouwen en ‘de dood’ als thema hadden, een vorm van magisch realisme die ook in mij fotoboek zit

De pagina waar je het fotoboek kunt voorbestellen is www.lieverdooddanslaaf.com. Met het boek geef ik een beeldende reis door de natuurlijke historie, die ook kan dienen als een vorm van onderwijs over je eigen afkomst, je ‘natuur’ als Nederlander. Uiteindelijk zijn de Friezen als oudste nog bestaande Nederlandse stam de voorvaderen van alle mensen die zich nu als ‘Hollander’ identificeren.

Met de afkalvende kwaliteit van (kennis)onderwijs geef je mensen zo een nieuwe mogelijkheid om kennis van de eigen natuurlijke historie te nemen. Uiteindelijk ben je als onderwijzerszoon geboren, en wil je voor anderen ook die leraar kunnen zijn die in je eigen jeugd ook jou aanstak.

Zoals de ‘meester’ uit Groep 5 die je enthousiasme voor natuur en vogels activeerde.

Wat dit mij aan inspiratie en ervaring bracht, tot extatische momenten aan toe, dat hoop ik op mensen over te kunnen dragen als lichtpuntje in interessante tijden.

  • We zoeken nog steeds sponsoren/investeerders die het financiele gaatje van 20k kunnen dichten om de eerste druk mogelijk te maken.  Met de verkoop van ongeveer 300 boeken kunnen we dat al terugbetalen. Neem aub contact op via Rypke@protonmail.com of bel 0624162988, en help mijn droom mogelijk maken. Het is al door een Friese profi-dtp’er opgemaakt die met ons meedenkt, en het wordt ’t mooiste fotoboek over de natuur van Friezen dat je ooit hebt kunnen inzien
  • Je kunt voor mijn pro deo werk op Interessante Tijden ook een donatie doen via de ANBI-Stichting die deze site ondersteunt: NL04INGB 0005526038 ovv ‘help Rypke de herfst door’
  • De beste manier om de eerste druk tot succes te maken is natuurlijk: bestel het boek via www.lieverdooddanslaaf.com

2 Replies to “De langstdurende podcast, die mensen graag luisterden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *