Curtailment: subsidie vangen om overschot te dumpen

Achter ieder ‘sterk’ windpark staat een sterke backup-centrale

 Een van de nieuwste fratsen die de duurzamen verzinnen, om blackouts te voorkomen door ongevraagde dumpstroom van windmolens en zonnefarms heet ‘curtailment’. Alsof je de bakker subsidie geeft om een overschot brood te bakken door de ovencapaciteit met subsidie te vergroten. (Het ‘Energieakkoord en ‘Klimaatakkoord’) En vervolgens betaal je die bakker om dat brood op de vuilstort te brengen.

De november-opbrengst van een zonnefarm

Curtailment is noodzakelijk bij de kunstmatige bouw van overcapaciteit in stroomproductie. Omdat er anders blackouts kunnen optreden door onbalans in vraag en aanbod, op bijvoorbeeld een zonnige zomerdag.

Dan is de vraag aan stroom klein, maar al de nieuwe met miljardensubsidies verschijnende zonnefarms leveren als een gek elektrisch vermogen. Maar stijgt dat vermogen boven de vraag uit, dan kun je blackouts krijgen. Omdat de netfrequentie dan stijgt boven de kritische grenswaarde en systemen dan afschakelen.

Wikipedia geeft de neutrale definitie van ‘curtailment’ zo:

Curtailment is a loss of potential usefull energy

De ‘groene’ verkopers van ‘Vandebron’ van Olof van der Gaag (voormalig Natuur & Milieu) definieren curtailment aldus:

slimmer omgaan met goeie energie

Zonnige toekomst

De belangenclub voor zonnefarm eigenaren Solarworld beschrijft een nieuw experiment van Enexis en Liander met Curtailment als iets geweldigs. Er komt ’30 procent meer ruimte’:

Pilot curtailment Enexis en Liander: mogelijk 30 procent meer ruimte door ‘dimmen’ zonneparken

Netbeheerders Enexis en Liander starten een pilot met curtailment. Volgens de netbeheerders ontstaat door het ‘dimmen’ van zonneparken, oftewel het aftoppen van de productie, mogelijk 30 procent meer netcapaciteit.
De eerste pilot vindt plaats bij zonnepark Woldjerspoor in Groningen van GroenLeven.

Enexis is met Groenleven overeengekomen om gedurende de pilotperiode van 4 maanden maximaal 140 megawattuur te curtailen bij dit zonnepark.

Dus juist wanneer zonnefarms de meeste stroom leveren, is die stroom het minste nodig. Want ongeveer 70 procent van de energie die ze leveren, vindt plaats in 30 procent van het jaar, namelijk de zomer en het voorjaar als de zon hoger staat.

‘subsidieloos windpark’ met nu al een claim van 130 miljoen euro

Stel je een stroomprijs voor van 8 cent per kWh, dat is wat de allergrootste verbruikers moeten betalen (u betaalt 20 cent dankzij ongeveer 70 procent belastingen en BTW). Dan gaat het hier om een subsidiebedrag van 0,08 x 140.000 = 11.200 euro. Dat bedrag gooien de netbeheerders dan op je energierekening via verhoogde netkosten.

Voor 1 zonnefarm, bovenop de SDE+ subsidies die zo’n zonnefarm krijgt.

NPO propaganda zonnepanelen

In Denemarken krijgen uitbaters van windmolens voor 1,5 TWh aan dumpstroom/curtailment betaald.

Dat meldt Paul Frederik Bach, Deens energiemarktexpert.Een TWh is een miljoen MWh, dus je voelt de vermenigvuldigingsfactor ten opzichte van dat ene zonnefarmpje al aankomen.

Dat is voor 1.500.000.000.000 kWh, en dus goed voor een bedrag van miljarden euro’s. Maatschappelijke kosten om windmolenaars te betalen vooral geen blackouts te veroorzaken met hun ongevraagde dumpstroom.

Dat heet geen ‘waanzin’ maar ‘verduurzaming’. ‘Slimmer omgaan met goeie energie’, dus wie wil dat niet?

2 Replies to “Curtailment: subsidie vangen om overschot te dumpen”

  1. Aha.. zo heet dat dus.. juist dit was bij mij de reden waarom ik 15 jaar geleden inzicht kreeg over hoe “groene stroom” werkte. Mijn vader die mij dit als “energy trader” vertelde; geld krijgen om je windmolen stil te zetten 🤷🏼‍♂️. In die tijd was ik nog helemaal van de circulaire economie (cradle to cradle) en al dat soort fratsen 🤦🏼‍♂️. Samen met Climategate niet lang daarna een van de grote awakenings in mijn leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *