Friese Lowlands ademen sfeer Schotse Highlands

Ik druk blijkbaar alleen af wanneer de sfeer op Schotland lijkt: preview hoofdstuk 3

In mijn nieuw te verschijnen fotoboek ‘Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid’ probeer ik met fotografie op de eigen geboortegrond van Groot Friesland dat zelfde gevoel op te roepen, dat voorheen alleen mogelijk leek bij verre oerbossen en hooggebergten, of de Schotse Highlands. Dat lijkt gelukt, althans bij 1 van de eerste mensen die al inzage kreeg in mijn Meisterwerk;

Isle of Rum (Schotland) met de pieken van de Ashkival en Barkeval, Vikingnamen

Nessie
Mijn Kungfu-mentor Hans, die zaterdag op bezoek was, 1 van de belangrijkste leraren van mij van afgelopen 5 jaar.

Bij het bekijken begon hij spontaan over zijn bezoeken aan Loch Ness en de Schotse Highlands te vertellen. Daar was ondergetekende ook al een keer of 4 op bezoek, onder andere voor een (foto)reportage voor NRC Handelsblad ‘Verboden Eiland Zoekt Bewoners’.

Waar ik ook kom en foto’s maak, dus ook op de kale zeeklei of een zoutmoeras, op de een of andere manier lijkt het steeds of je ze in Schotland maakte. Pas bij die sfeer druk je af. Of je schiet sneller raak zodra je die sfeer proeft.

De Schotten hebben ook een speciale waardering voor Nederlanders, waarvan de kustbewoners allen afstammen van de Frisii.

Datgene wat je aantrekt, het kan geen toeval zijn. Zo heb ik ook een Anglofiele tante die van de vogeltjes houdt, die had haar huis ook vol houtsculpturen. Net als ondergetekende, gesjeesde Wageningse boskabouter, het zat er bij geboorte in.

Zo laat je ook als fotograaf zien wat je graag wilt zien, als product van je verbeelding waarin je wegdromen kunt. Het fotoboek ‘Koning Arthur’ van magisch realist Hubert Lampo en Pieter Paul Koster was een inspiratiebron.

De cover: Fries-Britse schilder ‘sir’ Alma Tadema was aanstichter van de school van Pre-Rafaelieten

Nu bij de drukker
Liever dood dan Slaaf kun je via de online-webshop voorbestellen, het komt uit in liggend A4-formaat, kost 65 euro met gratis verzending in NL, is hardcover, gebonden en 362 pagina’s. Mensen die het boek bij Uitgeverij De Blauwe Tijger voor bestelden kunnen hun geld terugvragen.

Wat mij betreft is gezien de vruchtbare samenwerking afgelopen drie jaar met Blue Tiger Studio – met de monumentale gids over de 17 SDG Doelen en de SDG-filmpjesreeks- zeker continuering mogelijk. Ideologisch gezien zitten we nog steeds nagenoeg op 1 lijn.

Bij dit project moest ik echter een eigen weg gaan. Het nu door een meedenkende en professionele Friese DTP’er opgemaakte resultaat is helemaal het beeldverhaal geworden wat mij voor ogen stond, en ligt nu bij de drukker voor de eerste dummy.

Wij hopen de verschijning in november te kunnen halen, als de boekbinder ook meewerkt.

  • Om mijn droom mogelijk te maken, zoek ik nog sponsoren die in mijn werk geloven, die de drukkosten helpen dekken, die anders door de uitgeverij waren gedekt. Het overviel ons ook een beetje. Wij werken geheel zonder staatssteun, uit principe. Je hand op houden bij de overheid past niet bij een boek over vrijheid. Je vuist ophouden wel.
  • U kunt voor een donatie de ANBI- stichting een gift doen die Interessante Tijden ondersteunt:Stichting MW&B. IBAN NL04INGB 0005526038 ovv Rypke’s Koffietafelboek.

Een beeldverhaal dat de zoektocht verbeeldt naar die ouderwetse natuur en mentaliteit van Friezen, die liever vrij waren dan ‘veilig’, het kan voor alle vrijheidsgezinde Nederlanders een inspiratiebron zijn. Zeker met de Interessante Tijden die nu op ons af komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *