In een half jaar tijd is de kritische grenswaarde op het Europese net voor de netfrequentie (49,8 Hertz) al twee maal overschreden door een storing. Dat meldt de Duitse website die onbalans op het stroomnet monitort, Netfrequenzmessung.de. Zonder tijdig ingrijpen door netbeheerders zou heel Europa op zwart kunnen gaan.
Regionale Energie Sabotage (RES)
In deze Interessante Tijden dien je rekening te houden met het onvoorstelbare.
Ook op regionaal niveau treden vakere storingen op. De stroom viel hier vorige week opnieuw voor langere tijd uit, maar onze verwarming niet: want we hebben alvast een gaskachel aangeschaft die lekker kan doorbranden mocht het deze winter tot een Grote Blackout komen.
Zo ontwikkelen we ons langzaam tot Preppi en Kokkie. Ook van voedsel is het verstandig om voor meerdere weken voorraad in huis te hebben. Een aantal geinformeerde mensen uit de buurt houden rekening met een blackout in december/januari en bereiden zich daar al op voor.
Want nuchter gezien is ‘verduurzaming’ van de stroomvoorziening niets dan ‘sabotage’ van de leveringszekerheid. Je zet in op energiebronnen die plots weg kunnen vallen, of die plotse overschotten geven.
Wie zijn daarvoor in Nederland verantwoordelijk? Topambtenaar Ernst Paul Nas en Sandor Gaastra van het Orwelliaans klinkende Ministerie van Klimaat. Gaastra zegt zelf trots te zijn dat hij niets van energie weet, als meester in de rechten die eerder bij de nationalisatie van De Politie betrokken was als directeur-generaal.
Zij leggen de Regionale Energie Sabotage (RES) op aan 30 regio’s in Nederland, waaronder Friesland.
Dankzij de RES krijgen we voor een verdubbelde energierekening in 2030 een dubbele kans op blackouts door grotere netonbalans. Daarover berichtte de Groene Rekenkamer al bij het uitbrengen van haar RES-Quickscan voor Friesland.
Kritische grens van 49,8 hertz twee maal overschreden in half jaar tijd
Door het plots afschakelen van grote vermogens (er valt een grote centrale uit, of een groot aandeel zonnefarms/windfarms levert plots geen stroom of juist teveel), zakt de spanningsfrequentie onder een kritische waarde. Dan schakelen alle systemen zich uit veiligheidsoverwegingen af die op dat net zijn afgestemd. Ontstaat er een lawine-effect, dan kan heel Europa op zwart gaan.
De netfrequentie van het Europese net moet op 50 hertz blijven, en mag daar maar 200 millihertz van afwijken voor de hele zaak implodeert.
Bij ons bezoek aan Brabant op 24 januari meldden we al, hoe Europa op 8 januari rakelings langs zo’n blackout ging. De netfrequentie in Duitsland kelderde toen onder de kritische waarde, door het wegvallen van drie centrales in Oost Europa. De webzijde die de spanningskwaliteit (netfrequentie) aangeeft in Europa, Netzfrequenzmessung.de bracht daar op 24 januari verslag van uit:
Abtrennung des südöstlichen Netzteils führt zu Frequenzabfall unter 49,8 Hz
Die ENTSO-E gab bekannt (siehe Pressemeldung vom 08.01.2021), dass am 08.01.2021 um 13:05 UTC der südöstliche Teil des Verbundnetzes vom kontinentalen Teil getrennt wurde. Die Trennung wurde um 14:08 Uhr UTC wieder aufgehoben. In keinem der beiden Netzteile sei es zu größeren Störungen gekommen.
Het plots wegvallen van vermogen in Oost Europa was de aanleiding, dat de netfrequentie onder de kritische grens zakte van 49,8.
‘Onze alarmsystemen doen het nog’
Op 24 juli scheerden we opnieuw langs een majeure storing door het wegvallen van vermogen in Duitsland, waarbij netfrequentie onder de kritische waarde zakte van 49,8 Hertz. Zoals Netzfrequenz.de meldt, was het glas nog ‘halfvol’:
In diesem Jahr wurde bei Störungen wie z.B. Kraftwerksausfällen der normale Regelbereich von ±200 mHz schon mehrmals verlassen. Zusammen mit den Netztrennungen ergibt sich ein zweiseitiges Bild. Einerseits zeigt sich, dass die für den Notfalll vorgesehenen Mechanismen funktionieren. Andererseits stellt sich die Frage, wieso sich die Vorfälle in letzter Zeit häufen.
Uit Bruinkolenduits vertaald zeggen ze: goed dat onze alarmsystemen nog zo snel functioneren, opdat een totale ramp is voorkomen. Maar het is zorgelijk dat in een half jaar tijd twee zulke majeure storingen kunnen optreden.
Tegenwoordig is door netcowboy Mel Kroon (nu oa werkzaam als lobbyist voor ‘Groen Leven’) het Duitse net in Nederlandse staatshanden gekomen, omdat hij als ambtenaar heel neoliberaal voor Sie Ie Ootje wilde spelen en Europees netcowboy wilde zijn. Dus de Duitse problemen zijn nu Hollandse problemen, in ieder geval in financiele zin.
Dat debacle is al door de Algemene Rekenkamer afgefakkeld, zie dit rapport.
Welke ingenieurs bij de netbedrijven klappen uit de school over groene gekte?
Daarnaast is een technisch probleem waar ook in Europa, waar plots veel elektrisch vermogen wegvalt, automatisch voor heel Europa een probleem door de verwevenheid van alle stroomnetten.
Dan kan een lawine-effect optreden, noodsystemen die alles afschakelen en gaat heel Europa op zwart: net als bij de viering van Earth Day (lichten uit op 22 april voor moedertje de planeet). Maar dan nu niet voor het groene gevoel: maar als grootste energiecrisis aller tijden.
- Ingenieurs bij Tennet die uit de school willen klappen, hoe de groene gekte de leveringszekerheid om zeep helpt, nu hun ‘CEO’, 1 of ander links vrouwke die Mel Kroon opvolgde ook meer weet van gender dan van natuurkunde: die kunnen zich melden via Rypke@protonmail.com. Ik wil hier dieper in duiken voor een verhaal voor De Andere Krant.
Bij een grote blackout werkt niets meer, je CV niet en ook de benzinepomp niet meer. Binnen twee dagen zijn voorraden in je super op. Binnen drie dagen breken voedselrellen uit, wanneer kansenparels de straten op gaan om genoegdoening te vinden, voor wat de PvdA/D66 hen aanpraatte aan sociale en raciale complexen.
Een hele geruststelling voor optimisten en positievo’s kan zijn, dat de nieuwe Sie Ie Oo van Tennet meer van ‘sterke vrouwen’ weet dan van energie. En dat haar baas op het Ministerie van Klimaat meester in de rechten zonder plichten is. Of toch niet?
Je zou daar meer zorgen over kunnen maken dan over ‘de griep’ met nieuwe naam; C#rona, mooi vervangend vloekwoord trouwens voor wie het ijdel gebruik van de naam des Heren toch al beu was.
Dus wanneer bij iedereen de stroom uitvalt in hartje winter, en in huis bibbert doordat de CV uitvalt, of dat de warmtepomp het begeeft (Beneden 7 graden Celsius) ; dan brandt bij ons nog de kachel.
Toch voor de zekerheid maar een of meerdere WAKA WAKA lichtbronnen kopen.
Bovendien steun je er een goed (echt) doel mee!
http://www.wakawakalight.com.
Als je niet in de walm van kaarslicht wilt zitten.
Ik heb er 1 en die werkt perfect.
Rypke, gas wordt onder druk geleverd en behoeft daarvoor ook electra. Toch?
Zelf heb ik Zibro oliekachels paraat voor twee vertrekken. En een aantal 20l wegwerp oliecontainers. Verder twee aggregaatjes om wat electra op te wekken, helaas voor mijn
’66 buren niet zonder lawaai. Sie ai oo over mezelf.
Gasflessen…Net als op de camping
Rypke ik woon in Nepal we koken hier op gascilinders van iets meer dan 35Kg vol en 14Kg leeg. Deze zijn volgens mij in Frankrijk nog genoeg te krijgen. Ik kook in kleermakerszit op een jutezak die op de grond ligt op een één pits toestel voor ons tweetjes twee maaltijden per dag en water voor thee.
Je kan er ongeveer tussen twee tot drie maanden mee rond komen. Als de aardappelen goedkoop zijn bak ik af en toe friet en maak zelf mayonaise en dan reken maar uit gaat het niet zo lang mee..
Als we ons willen wassen dan maak ik water warm op een kleine stoof, gestookt op sprokkelhout van takken die van de bomen waaien of wat we sprokkelen langs een riviertje na de regentijd. Met een emmer warm water in de WC die los van het huis staat even net als vroeger de Nederlandse boeren deden op Zaterdag je wassen.
In de warme tijd dagelijks met wat koud water en een natte handdoek je even afwrijven. Ik neem aan dat je aan de kust van Friesland wel sprokkelhout vind en er staan genoeg bomen langs de provincie wegen tenzij die al in de biocentrales gecremeerd zijn .
Ik woon op 1500 meter hoogte en vanaf Dec tot half April hebben we lichte nachtvorst. We wonen meer in een schuur met veel openingen en we stoken niet. Af en toe een kleine stoof die we met hout aan de gang krijgen en dan de gedroogde binnenkant van de maïskolven die ik verbouw voor eigen consumptie , als briketten (soort steenkool wat lang smeult) gebruiken.
Boeren in Nederland kunnen boeren koeienmest drogen en verkopen als Biologische Briketten van de Boer, B.B.B. Zo kan de boer weer eens voor de burger de redding in een winter beteken indien jij met jouw kontakten snel een netwerk kan opzetten.
Ik groeide namelijk op met verhalen over de Hongerwinter Hoog in de bergen hier stookt men op Yakmest. Nood breekt Wet indien men over allerlei klimaat doctrines gaat struikelen. Zelf zuurkool maken als de witte kool goedkoop is is een fluitje van een (Euro, Bitcoin) cent het bevat veel vitamine C en is goed voor de darmflora.
Bladspinazie is goed in de zon te drogen als je het in fijne repen snijd. Ik ben nu een paar dagen bezig met het land om te hakken en graan te zaaien. Kortom een Spartaanse levensstijl is zo slecht nog niet en zou veel Nederlanders goed doen als ik zie of waar men zich druk mee houd.
Het is meer zich bezighouden met de ideeën wereld en Utopia willen makenzonder realiteitszin en in dat proces elkaar naar de nek vliegen. Kortom technische en filosofische modellen die blindelings als een sneltrein op de rails waarvan hij niet af mag doorgedrukt worden, de vele kleine stations niet aandoet en zich niet zorgen maakt wat er allemaal tussen inzit. Eigenlijk ten opzichte van hier gewoon veel luxe problemen.
Zou mooi wezen als de Great Reset omgebogen kan worden in The Great Awakening van Homo Globalis de kans zit er dik in voor mijn gevoel omdat de bevolking over de hele Wereld de gevolgen voor gelijksoortig beleid aan het boeten is maakt dit juist de verbinding. Dus van kwaad kan je ook goede dingen krijgen. Ofwel actie reactie .
We hebben persoonlijk maar ook collectief wat ik het Geestelijke of Mentale Traagheidsmoment noem . Als dingen ok zijn dan willen we dat zo houden ondanks dat onze luxe ten koste van anderen kan gaan. Zalig zijn de arme van geest maar indien je op de hoogte bent en gaat wel door dan handel je met intentie. Dus ook met niet handelen kan je bad Karma maken en ooit aan de andere kant van het touwtje trekken.
De invloed van het vijfde blad of sub-ras het Teutoonse ras van de Aryan tak word minder en maak plaats voor de geboorte weeën van het zesde blad.
Rypke ik hoop jouw en andere iets van dienst te kunnen zijn met deze informatie. Ik heb respect voor je als een Moderne Don Quichotte.
Het motto hier in Nepal is Simple living High thinking. Ik weet niet of ik hoog denk maar leef wel eenvoudig en kan blij zijn met een klein stukje chocolade die je met buren deelt.
Check de link op https://www.acm.nl/nl/publicaties/ontwerpbesluit-toepassing-lfdd-implementatie-er-verordening
De LFDD regeling (Low Frequency Demand Disconnect) wordt geïmplementeerd, wat betekent dat bij dalende frequentie grote delen worden afgeschakeld. Alleen kritisch aangewezen zullen zo lang mogelijk overeind worden gehouden. Dat wil zoveel zeggen dat we rekening moeten houden met netuitval of delen daarvan.
@Marcel, dank voor de link.
De proeven heten nu sprongproeven, zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0037940/2021-09-14#Bijlage4
Het is een brij van regels, alleen te doorgronden door vakspecialisten en dat ben ik niet. Zonne- en windparken kunnen volgens mij niet aan deze criteria voldoen. M.a.w. dan moeten DUS de conventionele centrales de schokken op het net opvangen. Daar zijn ze dan wel goed voor…. terwijl ze vanwege de green deal zoveel mogelijk gesloten zouden moeten worden. Een gotspe.
Corrigeer me als ik fout zit. Ik leer graag.
Heb in de jaren 90 voor de KEMA gewerkt en daar zogenaamde bedrijfsvaardigheidstesten (in opdracht SEP, nu TenneT) bij centrales in Nederland uitgevoerd. Het E-netwerk is zodanig beveiligd, dat wanneer er een centrale van het net gaat, de overige centrales een tandje bijzetten om de dip op te vangen. Dat tandje bijzetten werd getest door een simulatiesignaal in de centrale door te voeren. Dan moest de centrale binnen 5 seconden 3% opregelen (ben exacte getallen kwijt). Dat ging bijna altijd goed. Soms niet, daarom was het ook een test. Soms gebeurde er niks, soms regelde de centrale die 3% af en heel soms viel de centrale van het net. Dan stond de directeur bijna direct naast je met de vraag; “wat we aan het doen waren”? Nou, testen…
Dat was dus in de tijd van op zich betrouwbare kolencentrales en een paar olie- en gascentrales. Met name de kolencentrales draaiden rustig 2 jaar lang 24/7, daarna moesten ze uit vanwege keuring en onderhoud.
En een wind- of zonnecentrale is niet 24/7 in staat even op te regelen bij een netstoring, want weersafhankelijk.
Dat kolencentrales nu worden gesloten is eigenlijk niet zozeer de CO2-uitstoot (daar valt technisch veel van af te vangen) maar een ‘slimme’ truc van de overheid. Als een centrale geen rendement haalt van ik dacht 43%, dan moeten ze uit. Het maximum rendement is echter natuurkundig bepaald. Alleen hypermoderne kolencentrales halen een hoger rendement vanwege hogere stoomtemperaturen door toepassing van sterkere, maar daardoor kritische materialen.
Daarnaast, door bijschakelen van wind- en zonne-energie moeten traditionele centrales afschakelen, anders is er teveel stroom, wat niet alleen ten koste gaat van het rendement, maar zeker ook van de betrouwbaarheid. Aan-uit, aan-uit, daar zijn dergelijke centrales niet op gebouwd.
Ik vind uw verhaal zeer verhelderend. Daar kan je misschien statistisch mee verder en de kans of P factor bepalen
Ik maak puur op gevoel een schatting dat het inderdaad gaat plaatsvinden. Tenslotte denk ik dat u net als ik de wet van Murphy kent. Als het fout kan gaan dan gaat het ooit fout. Als het fout gaat dan is het op het meest ongeschikte moment.